Translate
HomeNieuwsDuizend vissen in de vijvers van Het Nieuwe Instituut

Duizend vissen in de vijvers van Het Nieuwe Instituut

Rotterdam
Groen en Water
Het Nieuwe Instituut waar enkele personen de vissen in de vijver loslaten
30 november 2022
| Laatste update: 30 november 2022

Het water in de vijvers van Het Nieuwe Instituut (HNI) wordt steeds schoner en gezonder voor de planten en dieren die erin leven. Dit voorjaar is er een nieuwe vijverbodem aangelegd. Ook stroomt het water via een circulatiesysteem, waaronder een waterval, in en uit de vijver. Daarnaast zijn er in het voorjaar zuiverende waterplanten aangebracht. Als kers op de taart zijn daar vandaag duizend vissen aan toegevoegd. Het gaat voornamelijk om rietvoorns en een aantal baarzen.

De vissen eten draadalg

“Een belangrijke duurzame reden voor het uitzetten van de vissen is dat ze het steeds terugkerende draadalg gaan opeten” vertelt Jan Scholten (directievoerder cultuurtechniek, gemeente Rotterdam). “Deze waterplant verstikt de andere planten die eerder dit jaar zijn geplaatst. Denk hier aan planten zoals drijvend fonteinkruid, kikkerbeet, lisdodden, zwanenbloem en waterlelies. De draadalg is dit jaar al een aantal keer handmatig weggehaald. Als het goed is, is dat vanaf nu niet meer nodig.”

De Urban Water Buffer (UWB) vangt regenwater op

Bij flinke regenval stroomt het overtollige regenwater uit de omgeving via een apart regenwaterriool naar de vijvers toe. Zodra het water in de vijvers omhoog komt, wordt het overschot naar een zandlaag op 30 meter diepte in de bodem gepompt. In deze zandlaag ontstaat een waterbel waarin het water wordt opgeslagen.

Als het water in de vijver te laag komt te staan, wordt het zoetwater uit de waterbel weer naar boven gepompt. Door deze techniek – die we Urban Water Buffer noemen – wordt het overtollige regenwater goed benut. Dit is belangrijk voor planten en dieren. En bezoekers van het Museumpark kunnen verkoeling blijven zoeken bij de vijvers. Zónder dat hier kostbaar drinkwater (wat voorheen het geval was) voor nodig is.

Vergroening Museumpark

De aanpak van de vijvers is een onderdeel van het project Vergroening Museumpark. De komst van Depot Boijmans Van Beuningen was voor de gemeente Rotterdam een mooie aanleiding om de buitenruimte in en rond het Museumpark te vergroenen en opnieuw in te richten. Het project is in mei 2020 gestart en wordt in 2023 afgerond.

Het gebied rond het Museumpark is inmiddels al voor een deel getransformeerd tot een modern, groen en prettig stukje Rotterdam met volop ruimte voor voetgangers en fietsers.

www.rotterdam.nl/vergroeningmuseumpark

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud