Translate
HomeNieuwsFeestelijke opening vernieuwd Ericaplein

Feestelijke opening vernieuwd Ericaplein

Uitgelicht
Groen en Water
Ericaplein_SylvanaLansu_deel1_1-min
29 april 2024
| Laatste update: 13 juni 2024

Een groene en veilige ontmoetingsplek voor alle bewoners van Bloemhof, dat moest het Ericaplein worden. Maar het plein, dat voorheen bestond uit veel steen en een klein beetje groen, moest wel eerst helemaal worden opgeknapt. Vrijdag 26 april openden wethouder Vincent Karremans en Roelof Prins, directeur van Stichting de Verre Bergen, het vernieuwde Ericaplein.

Na een korte speech gooide de wethouder samen met de directeur van Stichting de Verre Bergen en kinderen uit de buurt bij een fruitboom een eerste schep in de grond. Tijdens de opening waren er allerlei activiteiten voor jonge en volwassen buurtgenoten.

Gezelliger, biodiverser en koeler

‘We zijn echt blij om het nieuwe Ericaplein in Bloemhof te openen! Het is nu een groene en veilige plek voor iedereen om samen te komen. Met al die nieuwe bomen, speeltoestellen en zelfs een moestuin wordt het gezelliger, biodiverser en koeler. We willen Rotterdam groener en leuker maken en dit is een stap in de goede richting!’, zei Vincent Karremans tijdens zijn openingsspeech.

Uitnodigende ontmoetingsplek

Op het vernieuwde Ericaplein zijn de voormalige voetbalkooi en grijze stenen vervangen door nieuwe bomen, beplanting en speeltoestellen. Een opvallend kenmerk is de brede rand rondom de nieuwe grote boom in het midden van het plein. Deze rand dient als een uitnodigende ontmoetingsplek voor bewoners uit de buurt. De toevoeging van bloemenprints op de ondergrond geeft het plein een uniek en levendig karakter.

Moestuin

Naast de nieuwe speeltoestellen is er ook een kleiner speelveld aangelegd voor activiteiten zoals basketbal, terwijl in het groen natuurlijke speelelementen liggen zoals stepping stones. Bovendien is de basis gelegd voor een extra moestuin, naast de al bestaande moestuin op het plein. Hier kunnen bewoners samen met een wijktuinman hun eigen groenten en kruiden planten en oogsten. Ook zijn de parkeerplaatsen verbeterd en hebben aanpassingen het plein veiliger gemaakt voor kinderen, onder andere met een bredere stoep en drempels bij de entree van het plein.

15 Rotterdamse pleinen

Het Ericaplein is een van de 15 Rotterdamse pleinen die op deze manier worden opgeknapt. Net als bijvoorbeeld het Akeleiplein en het Slotboomplein. De aanpak maakt deel uit van de ambitie van het college van burgemeester en wethouders om de stad te vergroenen, beter te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, en meer biodivers te maken. De doelstelling van ‘Rotterdam gaat voor groen’ is om voor 2026 in de stad 20 hectare extra en meer divers groen en 40 hectare bijenlandschap aan te leggen.  Het vernieuwde Ericaplein is daarnaast mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Programma Rotterdam Zuid en Stichting de Verre Bergen. 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud