Dat doen gemeente Rotterdam en Eneco door afspraken te maken die meer investeringszekerheid bieden, de belangen van de Rotterdamse burger beschermen en ervoor zorgen dat warmtenetten verder ontwikkeld kunnen worden. Die afspraken zijn nodig omdat er op dit moment onduidelijk is over de toekomst van warmtenetten in Nederland. Er wordt gewerkt aan een nieuwe wet, de Wet collectieve warmte (Wcw), maar hoe dat precies gaat werken is nog niet duidelijk en dat levert onzekerheid op voor energiebedrijven.
Ondertekening intentieovereenkomst
Gemeente Rotterdam en Eneco willen doorpakken met de aardgasvrij in Rotterdam en zijn in gesprek gegaan. Wethouder Chantal Zeegers en Directeur Warmte Manja Thiry tekenden de intentieovereenkomst als resultaat van de gesprekken. Het komende jaar wordt gewerkt aan een verdere uitwerking van deze afspraken in een nieuwe concessie. Onderdeel van deze afspraken is dat er één of meerdere publieke partijen maximaal de helft van de aandelen van Rotterdamse warmtenetten in handen krijgen gedurende de concessieperiode. Op die manier komt er meer publieke sturing op de warmtenetten, maar behouden we ook de expertise van Eneco om voortgang te maken in de energietransitie.
Chantal Zeegers: “Met trots kijk ik naar hoe we met Eneco tot deze intentieovereenkomst zijn gekomen. Alleen door met elkaar in gesprek te gaan en samen te werken komen we tot de beste resultaten. Zo kunnen we doorgaan met de energietransitie in onze stad.”
Manja Thiry: “Met deze intentieovereenkomst zetten we een belangrijke stap voor het aardgasvrij maken van Rotterdam. Eneco is voorstander van een publieke regierol, waarbij we als warmtebedrijf voldoende zeggenschap houden over de investeringen die we doen. Met de voorgenomen concessie ontstaat er weer investeringszekerheid voor belangrijke projecten in de stad. Een belangrijke stap om in 2035 met al onze klanten klimaatneutraal te zijn.”