Translate
HomeNieuwsJUSTGREEN voor groenere en eerlijkere Europese steden

JUSTGREEN voor groenere en eerlijkere Europese steden

Uitgelicht
Wat wij doen
F3A3725
16 april 2024
| Laatste update: 24 april 2024

Directeur Joop Polvliet (Openbare Werken) verricht op 11 april in Rotterdam de kick-off van JUSTGREEN. Dit Europese project wordt gefinancierd door het Europese subsidieprogramma Interreg Europe. JUSTGREEN werkt aan een eerlijke verdeling van vergroeningsprojecten met inclusieve processen. Het project wordt getrokken door Rotterdam.

Ongelijkheid tegengaan

In veel steden zijn parken en ander groen ongelijk verdeeld. Dit zorgt vaak voor minder goede leefomstandigheden van mensen met lagere inkomens. Het is dus een uitdaging om klimaat-adaptieve maatregelen tegen stijgende temperaturen, wateroverlast en extreme weersomstandigheden ook in minder welvarende wijken toe te passen. De aanpak van JUSTGREEN richt zich niet alleen op de gevolgen van klimaatverandering, maar ook op de algehele gezondheid en het welzijn van deze gemeenschappen. Een van de methodes hiervoor is het actief betrekken van bewoners van deze wijken bij het maken van beleid. Zo worden zij deelnemers in de strijd tegen klimaatverandering.

Europese partners

Er is die dag een internationale delegatie uit Athene, Burgas, Gent, Katowice, Murcia en Tallinn aanwezig. Daags na de kick-off bezoekt de delegatie een aantal Rotterdamse voorbeelden van inclusieve vergroeningsinitiatieven, waaronder Opzoomer Mee, de Botanische Tuin en de Tuin van de Wijk op het Afrikaanderplein. JUSTGREEN werkt aan een eerlijke verdeling van vergroeningsprojecten met inclusieve processen. De organisatie houdt rekening met de verschillende omstandigheden in de verschillende steden, en met het feit dat mensen een ander perspectief hebben op de groenbeleving in de buurt. Samen met de Europese partnersteden, het Regionale Ontwikkelingsfonds van Attica, en de Erasmus Universiteit als adviserende partner, zal Rotterdam in JUSTGREEN de komende 4 jaar samenwerken aan innovatieve oplossingen voor een duurzamere toekomst voor iedereen.

logo

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud