Translate
HomeNieuwsSamen meten, samen invloed uitoefenen

Samen meten, samen invloed uitoefenen

Rotterdam
Mobiliteit
Meeting Luchtclub
2 juni 2022
| Laatste update: 1 juni 2022

De leden van de Luchtclub spraken elkaar tot nu toe door coronamaatregelen vooral online, maar op 19 mei was er een eerste fysieke bijeenkomst. In het Gemaal op Zuid ontmoetten zo’n 40 leden elkaar én enkele experts op het gebied van luchtkwaliteit. Dat leverde levendige discussies op. Luchtclubleden wilden graag weten wat hun eigen metingen laten zien. Eerst ging wethouder Duurzaamheid Arno Bonte in op de meetresultaten.

Er zijn meer meetresultaten en grondige analyses nodig om echt conclusies te kunnen trekken, legde Bonte uit in zijn presentatie. Maar er zijn al wel wat opmerkelijke conclusies uit de huidige datacollectie. Zo is te zien dat de luchtkwaliteit op veel plekken rond 11 uur ’s ochtends slechter is dan in de avondspits. Dat komt waarschijnlijk door de luchttemperatuur. In koudere lucht blijft fijnstof beter hangen, en in de ochtend is de lucht nog niet helemaal opgewarmd na de koudere nacht. Opvallend zijn ook de verschillen per dag. De woensdag geeft een uitschieter naar boven in gemeten fijnstof. Dat is voor de zaal geen verrassing. “Dan zijn de kindjes vrij”, loopt een van de aanwezigen vooruit op de conclusies van het RIVM.


Wijken vergelijken

De meetresultaten van de Luchtclub geven veel informatie per stadsdeel of wijk. Die resultaten helpen bepalen of er meer vervuiling is door verkeer in het centrum, door scheepvaart in Rozenburg en door houtstook in Kralingen-Crooswijk. Bonte lichtte ook toe wat de gemeente al doet aan die bronnen van vervuiling. Zo zijn bij de aanleg van walstroom, waarmee aangemeerde schepen apparatuur aan boord laten draaien zonder hun vieze dieselmotoren aan te zetten, de wijken met vervuiling door scheepvaart als eerste aan de beurt.


Stadslab Luchtkwaliteit

Al vóór de oprichting van de Luchtclub gingen enkele bezorgde Rotterdammers langs de ’s-Gravendijkwal zelf de luchtkwaliteit in en buiten hun woning meten. Léon Richard van het Stadslab Luchtkwaliteit vertelde als volgende spreker waarom. De ’s-Gravendijkwal werd enkele jaren geleden uitgeroepen tot een van de straten met de slechtste luchtkwaliteit van Nederland. Daar wilden de bewoners met metingen en ludieke acties de aandacht op vestigen. Inmiddels voldoen alle straten in Rotterdam aan de Europese normen voor fijnstof. Maar nog niet aan de nieuwe advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie.


Stof tot nadenken

De bijeenkomst werd afgesloten met een paneldiscussie. Experts van RIVM, DCMR, de GGD en de Luchtclub beantwoordden samen met de wethouder vragen als “Levert het afsluiten van een baan van de Maastunneltraverse iets op?” Antwoord: ja, volgens de evaluatie is er nu stelselmatig minder verkeer langs het tracé en in de stad. En: ”Blijft de Luchtclub bestaan nu de politieke verhoudingen in de gemeenteraad zijn veranderd?” Antwoord: minstens tot eind 2022, omdat de data nog zeker twee jaar beschikbaar blijven op de portal van het RIVM, kan iedereen gewoon blijven meten.

Aanmelden Luchtclub

Wilt u ook de luchtkwaliteit meten in uw buurt? Doe dan mee met de Luchtclub! Er is nog plek voor nieuwe deelnemers. Meldt u hier aan.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud