Translate
HomeNieuwsVeel wensen bewoners overgenomen in programma van eisen Nelson Mandelapark

Veel wensen bewoners overgenomen in programma van eisen Nelson Mandelapark

Rotterdam
Groen en Water
20210816_Aerial View2_Daytime.SWA Balsley
20 september 2023
| Laatste update: 20 september 2023

Een fijne plek om elkaar te ontmoeten, te barbecueën en te picknicken, met alle voorzieningen die daarbij horen. En een park waar plekken zijn voor sport en spel, maar waar ook ruimte is voor natuur. Dat wensen zo’n 900 Rotterdammers voor hun toekomstige Nelson Mandelapark in de Maashaven. Veel wensen zijn overgenomen in het programma van eisen.

Nelson Mandelapark

Toen begin 2022 het Masterplan voor het park klaar was, vroeg de gemeente aan bewoners, bedrijven, jongeren, eigenaren van sportscholen en anderen: ‘Wat gaat u doen in het park?’ en ‘Wat heeft u hiervoor nodig?’ Ongeveer 900 mensen gaven hier antwoord op. Vele wensen en ideeën zijn verwerkt in het programma van eisen. Het college van burgemeester en wethouders stelde dit op 19 september 2023 vast.

Ontwerpers gebruiken dit programma van eisen voor het uitwerken van het parkontwerp. In zo’n ontwerp staat heel precies beschreven en getekend wat allemaal in het park komt. Bijvoorbeeld welke sportvelden er komen, welke bomen en planten, welke zitjes en hoe de paden lopen.

Ontspannen, picknicken en barbecueën

Veel bewoners willen het park gebruiken om te ontspannen en te picknicken of te barbecueën. Zij zien het als een echte ontmoetingsplek. Daar horen voldoende banken, picknickplekken en toiletten bij. Al deze dingen hebben een plek gekregen in het programma van eisen. In een deel van het Nelson Mandelapark kunnen bewoners straks barbecueën.

Jongeren uit de wijken rond de Maashaven missen in hun buurt nu plekken om te chillen. Ze hebben behoefte aan hangmatten of loungebanken. Die chillplekken staan in het programma van eisen maar hoe ze eruit gaan zien, wordt nog bepaald.  

Voorbeeld van hoe het Nelson Mandelapark eruit kan gaan zien. Artist impression.

Speelzone voor kinderen

Ook noemden bewoners vaak een fontein en een kinderspeelplaats. Voor kinderen komt er een natuurlijke speelzone, met water en zand en allerlei soorten speeltoestellen. Ook kunnen ze straks voor de Maassilo spelen op een waterplein. Hier spuiten fonteintjes nevel in de lucht. Voor oudere kinderen denken we aan een grote glijbaan vanaf een uitkijktoren en andere avontuurlijke dingen om te doen zoals een hindernisparcours..

Horeca

Er is behoefte aan horeca, maar die moet wel betaalbaar zijn. Bewoners denken aan eetkraampjes of foodtrucks van lokale ondernemers. De gemeente onderzoekt of dat kan en waar die dan kunnen staan. Aan de rand van het park komt een paviljoen waar je kunt eten en drinken, met een mooi uitzicht op het water en de binnenvaartschepen. Op het plein voor de Maassilo kan mogelijk ook een terras voor horeca komen.

Honden in het park

Over honden in het park is men het niet eens. Sommige bewoners willen graag hun hond los laten lopen, anderen willen helemaal geen honden tegenkomen. We houden rekening met allebei: honden mogen straks in het park komen, als ze maar aan de lijn gehouden worden.

Veel soorten sport

De gemeente wil in het park veel ruimte geven aan sport en beweging en de bewoners zijn het daarmee eens. Ze willen er vooral wandelen en hardlopen. Ook noemden ze vaak yoga en urban sports zoals bootcamp, skaten, voetbal en basketbal.

De wandelpaden en hardlooprondjes komen er. Voor yoga en bootcamp is voldoende plek op verschillende plekken in het park. Voor 3 x 3 basketbal, panna en voetbal richten we speciale velden in. De ondergrond van het plein voor de Maassilo maken we geschikt voor skaters en skateboarders. Ook komen er drinkwaterpunten. Wel zo fijn als je aan het sporten bent!

Voorbeeld van hoe het Nelson Mandelapark eruit kan gaan zien. Artist impression.

Bomen en planten

Bewoners zouden verschillende soorten bomen en planten willen, die het park het hele jaar door aantrekkelijk maken. Dit komt zeker terug in het ontwerp. Bijzonder wordt de getijdennatuur: aan de waterkant komen planten die houden van brak water – water waar een beetje zout in zit – en het verschil tussen eb en vloed. Dit trekt ook nieuwe diersoorten aan.

Bewoners noemden ook vaak een pluktuin, moestuin of voedselbos. Na lang overleg hebben we besloten dit niet te doen. We hebben daar geen goede ervaringen mee. Mensen willen graag dit soort tuinen in hun buurt. We spreken dan af dat de bewoners die zelf onderhouden. Maar mensen verhuizen of krijgen andere bezigheden. En als zo’n tuin er dan eenmaal is, wordt er op de lange duur niet goed meer voor gezorgd.  Dat zou zonde zijn van het park.

Evenementen: groot en klein

De meeste mensen willen graag in het park kunnen genieten van kleinschalige evenementen. Jong en oud noemt een buitenpodium voor concerten, theater en films. Maar bij grote evenementen vreest men voor (geluids)overlast. De gemeente wil kleine én grote evenementen een plek geven in het nieuwe park. Er is namelijk in de stad behoefte aan meer plekken voor evenementen. We gaan dit verder uitwerken in een bestemmingsplan. Daarbij onderzoeken we of grote(re) evenementen passen binnen de milieunormen, zoals de Wet Geluidhinder. Meer hierover leest u onder Wat gebeurt er nu precies?

Voorbeeld van hoe het Nelson Mandelapark eruit kan gaan zien. Artist impression.

Historie haven en industrie

Veel mensen zien verder graag de geschiedenis van de haven en de industrie terug in het park. Dit gebeurt op verschillende plekken. Onder meer vanaf de twee grote heuvels waar de parkbezoekers straks uitzicht hebben op het water, de binnenscheepvaart en de Maassilo met de oude graanelevatoren.

Bereikbaarheid

De meeste mensen zeggen dat zij straks lopend of op de fiets naar het park zullen gaan. Daarvoor zijn genoeg fietsenrekken nodig. Die komen er. Mensen zijn wel bang dat het park minder goed bereikbaar zal zijn vanuit de Afrikaanderwijk en de Tarwewijk. De dijk aan de Maashaven Oostzijde en de Brielselaan zijn namelijk flinke hindernissen. Het aanpassen van deze straten zit niet in het plan voor het Nelson Mandelapark. Wel kijken we hoe we de Maashaven Oostzijde bij de Paul Krugerstraat makkelijker oversteekbaar kunnen maken.

In het Masterplan staan twee steigers. De watertaxi krijgt een halte in het park, net als nu. En we denken na over een steiger voor bijvoorbeeld de pleziervaart. Die mag niet zorgen voor minder ligplaatsen of overlast voor de binnenschippers.

Beheer en veiligheid

Bewoners vinden voldoende prullenbakken, goede verlichting en onderhoud onmisbaar voor het park. Ze maken zich zorgen over zwerfvuil en drijfafval bij westenwind. En doordat de mensen die rond het park wonen vanuit huis niet direct in het park kunnen kijken, vragen ze de gemeente extra te letten op veiligheid. Deze punten worden later allemaal uitgewerkt in deelplannen voor beheer, onderhoud en toezicht.

Wat gebeurt er nu precies?

De voorbereidingen zijn in volle gang. We moeten nog wel even geduld hebben; het duurt waarschijnlijk nog vijf jaar voordat het park helemaal klaar is. Eind dit jaar verschijnt het nieuwe bestemmingsplan. Hierin staan dan onder meer de voorwaarden en spelregels voor evenementen. Bewoners kunnen hun mening geven over het bestemmingsplan. Door zich aan te melden voor de e-mailservice van www.overheid.nl blijven zij op de hoogte van de publicatie.

In 2024 beginnen we met zand storten in de Maashaven. Dat moet dan één jaar bezinken. De jaren erna laten we het voorlopig ontwerp voor het park zien. Er is dan nog ruimte voor kleine wijzigingen. Deze verwerken we tot het definitief ontwerp. In 2028 kunnen we het park gaan inrichten. In datzelfde jaar hopen we klaar te zijn en gaat het Nelson Mandelpark voor iedereen open.

Stadsprojecten

Het Nelson Mandelapark is een van de Rotterdamse Stadsprojecten: groene pleinen, parken en straten. Meer weten over het Nelson Mandelapark? Kijk op: rotterdam.nl/nelsonmandelapark

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud