Translate
HomeNieuwsOnderzoek hergebruik zonnepanelen

Onderzoek hergebruik zonnepanelen

Uitgelicht
Circulair
zon op dak
14 maart 2024
| Laatste update: 14 maart 2024

De komende jaren verwachten we steeds meer zonnepanelen op de afvalberg. Wat doet u er anders mee als ze vervangen worden? Met de energietransitie willen we schonere energie inzetten, naast zuiniger omgaan met die energie. Maar we moeten zuinig zijn op alle grondstoffen op aarde. Daarom is hergebruik van materialen en het slimmer ontwerpen van producten heel belangrijk. Dat noemen we de circulaire economie.

De gemeente Rotterdam geeft graag het goede voorbeeld. In opdracht van de gemeente heeft &flux in samenwerking met Stichting ZonNextis de markt voor hergebruikte zonnepanelen in Rotterdam onderzocht. Vijf belangrijke conclusies uit het onderzoek zijn:

  1. Het aanbod en de te verwachten aantallen van tweedehands panelen zijn nog onzeker en lastig te voorspellen.
  2. Er is interesse om tweedehands panelen af te nemen in Rotterdam.
  3. Financieel is het gebruiken van tweedehands zonnepanelen is in veel gevallen ongunstig. In een aantal gevallen is het toch goed om ze te hergebruiken omdat het goed is voor de wereld waarin wij leven.
  4. Voor een hergebruikt paneel gelden in principe dezelfde technische en juridische eisen als bij nieuwe panelen. Ze moeten ook getest en gekeurd zijn.
  5. De gemeente Rotterdam kan in de lokale markt helpen bij de zoektocht naar oplossingen voor hergebruik van tweedehands zonnepanelen.

Dit onderzoek geeft belangrijke inzichten bij duurzame energie-initiatieven voor de overheid, bedrijven en burgers in Rotterdam. We moeten met elkaar meer circulaire oplossingen vinden voor het groeiende aantal gebruikte zonnepanelen. Voor een exemplaar van het onderzoek en meer informatie over de betekenis ervan voor de stad, kunt u contact opnemen met adviseur zon bij de gemeente Otwin van Saane (O.vansaane@rotterdam.nl).

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud