Translate
HomeNieuwsRegels zonnepanelen op erfgoed versoepeld

Regels zonnepanelen op erfgoed versoepeld

Uitgelicht
zonnepanelen op monument
29 april 2024
| Laatste update: 30 april 2024

Panden in beschermde stadsgezichten en monumenten kunnen nu gemakkelijker verduurzaamd worden door zonnepanelen aan te brengen. De regels in de Welstandsnota Rotterdam zijn versoepeld waardoor er meer mogelijk is.

Voorheen was het ook al mogelijk om zonnepanelen in beschermde stadsgezichten en in veel gevallen ook op monumenten te plaatsen. Maar dat kon alleen op achter- en zijdaken die niet grenzen aan openbaar gebied.

Met de nieuwe regels is het vanaf 23 april 2024 voor panden in beschermde stadsgezichten mogelijk om ook op alle voordaken zonnepanelen te plaatsen. Het is dan wel nodig een vergunning aan te vragen. Als een ingediend plan voor een pand in beschermd stadsgezicht voldoet aan de nieuwe regels, wordt een vergunning in principe afgegeven.

Voor het plaatsen van zonnepanelen op monumenten is altijd een vergunning nodig. Elk monument is uniek dus geldt dat per aanvraag gekeken zal worden naar wat er mogelijk is. Dakvlakken die niet aan de openbare ruimte grenzen, blijven de voorkeur hebben. Zijkanten zijn niet langer uitgesloten. Dit geldt ook voor voorkanten als er op of bij het monument geen andere mogelijkheden zijn en rekening wordt gehouden met de erfgoedwaarden en beeldkwaliteit.

Bekijk hier de nieuwe regels.

Zoekt u meer informatie over dit onderwerp?

Ga dan naar www.rotterdam.nl/welstand. U kunt ook altijd uw vragen stellen via zonoperfgoedso@rotterdam.nl

Wilt u weten of uw pand een monument is of in een beschermd stadgezicht ligt? Check dan het Monumentenregister Rotterdam.

Aan de slag? Via het omgevingsloket kan een vergunning worden aangevraagd.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud