Translate
HomeNieuwsRotterdam tekent convenant SEB voor een gezondere toekomst

Rotterdam tekent convenant SEB voor een gezondere toekomst

Rotterdam
Wat wij doen
Utrecht, 30 oktober 2023
Ondertekenings bijeenkomst voor het SEB Comvenant
(Foto: Hans Roggen)
1 november 2023
| Laatste update: 7 november 2023

Gemeente Rotterdam, marktpartijen, brancheorganisaties en de overheid tekenden gisteren het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). Hierin staan afspraken om de bouw schoner, gezonder en stiller te maken, wat goed is voor natuur, gezondheid en klimaat. Met concrete en haalbare acties voor de hele bouwsector.

Schoon en emissieloos

De bouwsector staat voor de gezamenlijke uitdaging om stappen te zetten naar een duurzamere manier van bouwen. Want tijdens de bouw komen er veel schadelijke stoffen vrij door onder andere vervoer en bouwmachines. Die schadelijke stoffen zoals stikstof, CO₂ en fijnstof zijn slecht voor de natuur, het klimaat en de gezondheid. We noemen deze uitstoot emissie. Het kabinet heeft doelstellingen en ambities gesteld die moeten zorgen dat deze emissies omlaaggaan. Met het programma SEB wordt samengewerkt aan één aanpak om bouw-, onderhouds- en sloopprojecten schoner uit te voeren. Het programma SEB zet zich in om deze op het gebied van bouwmaterieel tijdig te behalen. Door het ondertekenen draagt gemeente Rotterdam bij aan de voortgang van schonere bouwprojecten.

“Het is belangrijk dat we door blijven bouwen om iedere Rotterdammer van een passende woning te voorzien. Om dat op een gezonde manier te doen, bouwen we schoon en emissieloos. Dat is in het belang van de natuur, het klimaat en de gezondheid van de Rotterdammers.”

– Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat,  Bouwen en Wonen)

Rotterdam moet groener en gezonder

De gemeente Rotterdam investeert in een duurzame stad voor nu en later. We doen dit samen met bewoners, bedrijven, partners in de stad en andere overheden. In de transitie naar een groenere en gezondere stad voor de Rotterdammer, is verdere verduurzaming van de bouwsector een onmisbaar onderdeel. Alleen door er samen de schouders onder te zetten, worden niet alleen landelijke, maar ook Rotterdamse klimaatdoelen, zoals omschreven in het Klimaat Actieplan Rotterdam, haalbaar. We zijn als gemeente trots op alle bedrijven die zich nu al inzetten voor het verlagen van emissies van bouwmaterieel zoals mobiele werktuigen, voertuigen en vaartuigen.

Meer informatie en opvolging SEB

Op dit platform tonen we Rotterdamse initiatieven. Nu en in de toekomst. Zo laten we zien hoe de gemeente en marktpartijen samen werken aan de uitvoering van schoon en missieloos bouwen voor een gezondere toekomst voor alle Rotterdammers.

Lees hier meer over SEB en het Klimaatactieplan Rotterdam.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud