Translate
HomeNieuwsRotterdammers denken mee over klimaataanpak

Rotterdammers denken mee over klimaataanpak

Uitgelicht
Wat wij doen
Brieven op de deurmat voor Burgerberaad Klimaat
12 februari 2024
| Laatste update: 15 februari 2024

10.000 gelote Rotterdammers ontvangen deze week een persoonlijke uitnodiging om zich aan te melden voor het eerste Rotterdamse burgerberaad over klimaat. Uiteindelijk wordt daar een groep van 130 representatieve bewoners geloot. Jong en oud, uit allerlei wijken en met verschillende achtergronden. Zij gaan in zes sessies maatregelen bedenken voor het klimaat in de stad. Het burgerberaad bepaalt zelf welke klimaatonderwerpen het wil aanpakken.  Zo kunnen ze bijvoorbeeld kiezen voor wateropvang, energiebesparing of meer groen in de stad. De deelnemers komen op 16 april voor het eerst bijeen. Dit najaar presenteren zij hun advies aan de gemeenteraad.

Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen): “In Rotterdam werken we hard aan de aanleg van zonnepanelen en het aardgasvrij maken van woningen. Maar om te zorgen dat Rotterdam klaar is voor de toekomst moeten we meer doen. Bewoners daarbij zoveel mogelijk betrekken vind ik ontzettend belangrijk en ik ben er trots op dat we als een van de eerste steden in Nederland aan de slag gaan met een burgerberaad over klimaat. Ik ben benieuwd naar de creatieve ideeën van de Rotterdammers. Wat moet er volgens hen gebeuren? Wat vinden zij belangrijk? Ik hoop dat iedereen die uitgenodigd is om mee te doen, net zo enthousiast is.”

Alle Rotterdammers kunnen meedenken

De leden van het burgerberaad hoeven geen experts te zijn of veel kennis over het klimaat te hebben. Het is juist het idee dat de deelnemers meepraten vanuit hun eigen ervaring. Zij kunnen een beroep doen op experts, (belangen)organisaties en ervaringsdeskundigen. Daarnaast gaan zij zelf op pad om informatie te verzamelen. Andere Rotterdammers kunnen meedenken met het burgerberaad. In april kunnen zij via mijn.rotterdam.nl aangeven welke Rotterdamse klimaatlocaties of -projecten het burgerberaad zeker moet bekijken. Een onafhankelijk bureau begeleidt het beraad en zorgt dat er een advies komt waar alle deelnemers achter staan. Burgerberaden in andere steden en landen laten zien dat inwoners goede oplossingen bedenken voor ingewikkelde uitdagingen, zoals het klimaat.

Selectie van deelnemers

Het is belangrijk dat de deelnemers aan het burgerberaad een goede dwarsdoorsnede van de Rotterdamse samenleving vormen. De mensen die deze week een brief krijgen, zijn willekeurig gekozen uit de Basisregistratie Personen. Ontvangers van een brief kunnen zich tot 21 februari aanmelden voor het burgerberaad. Uit alle aanmeldingen worden uiteindelijk maximaal 130 Rotterdammers geloot. In de week van 1 april horen de Rotterdammers die zich hebben aangemeld of ze kunnen meedoen aan het burgerberaad. De deelnemers ontvangen voor hun inzet een vergoeding van 75 euro per bijeenkomst.

Kijk voor meer informatie op rotterdam.nl/burgerberaad of mijn.rotterdam.nl

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud