Translate
HomeNieuwsStoomuitwisseling REKO en Koole geopend!

Stoomuitwisseling REKO en Koole geopend!

Grootbedrijf
Wat wij doen
Verbinding Reko en Koole
15 maart 2024
| Laatste update: 3 april 2024

De buurbedrijven Recycling Kombinatie REKO en Koole Tankstorage Pernis hebben de handen ineengeslagen met de aanleg van een stoomleiding tussen beide bedrijven. De leiding is mede mogelijk gemaakt door subsidies van de gemeente Rotterdam en de Provincie Zuid-Holland en zorgt voor een CO2-reductie van 3000 tot 5000 ton per jaar.

De verbinding is op 7 maart officieel aangesloten en in gebruik genomen. Jeannette Baljeu, gedeputeerde haven en industrie van de Provincie Zuid-Holland, heeft het lintje doorgeknipt. Maar eigenlijk is het project al sinds begin december in gebruik. Beide bedrijven zijn er erg blij mee.

Van stoom naar elektriciteit

REKO verwerkt op de Vondelingenplaat oud asfalt dat verontreinigd is met teer. Uit dit verontreinigde asfalt maakt REKO nieuw zand, grind en bindmiddelen die direct kunnen worden gebruikt voor de productie van nieuw beton en asfalt. Hierdoor hoeft er minder zand en grind uit groeves of winputten te worden gewonnen voor de Nederlandse bouwindustrie. Bij het thermisch recyclingproces wordt de teer verbrand en omgezet in stoom en elektriciteit. Er zijn geen afvalstoffen uit dit proces.

Verwarming door stoom

Koole heeft als bedrijfsactiviteit de op- en overslag van diverse plantaardige oliën die onder andere worden gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. De opslagtanks voor deze oliën moeten worden verwarmd om de opgeslagen oliën voldoende vloeibaar en verpompbaar te houden. Hiervoor werd eerst stoom opgewekt met een gasgestookte stoomketel. Door gebruik te maken van het stoomnetwerk met REKO wordt nu ongeveer 6 miljoen kubieke meter aardgas per jaar bespaard.

Besparing van 40%

Koole en REKO kwamen bij een kijkje in elkaars keuken tot de conclusie dat het niet efficiënt is om bij Koole gas te verstoken om daarmee stoom te produceren, terwijl de door REKO geproduceerde stoom wordt omgezet in elektriciteit. Door het leveren van stoom door REKO aan Koole kan meer dan 40% energie worden bespaard.

Subsidie verkleint onrendabele top

Reko kan vrij eenvoudig stoom leveren aan Koole door een geïsoleerde stoomleiding met afsluiters. De uitdaging zit hem niet in de technische beperking, maar in de hoogte van de investering.

David Heijkoop, projectdirecteur thermische reiniging bij REKO, beaamt dat de steun vanuit de overheid een belangrijke rol speelt bij het welslagen van dit soort projecten: “De subsidie vanuit de gemeente en provincie is niet alleen in financiële zin belangrijk. Het zorgt ook voor vertrouwen bij alle betrokkenen in zo’n project.”

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud