Translate
HomeNieuwsKrijg vergoeding om te vergroenen met de subsidie Klimaatadaptatie!

Krijg vergoeding om te vergroenen met de subsidie Klimaatadaptatie!

Rotterdam
Groen en Water
Nederland, Rotterdam, 22/10/2022,

Tegelwippen in de Herman Costerstraat.

foto Jan de Groen.
3 juli 2023
| Laatste update: 4 juli 2023

Wilt u uw buurt mooier, gezelliger en groener maken? Heeft u in huis steeds vaker last van de hitte en wilt u daar wat aan doen? Goed nieuws, u kunt hiervoor een vergoeding ontvangen! Vanaf 1 juli 2023 wordt de nieuwe subsidieregeling verlengd  waarbij inwoners en woningbouwcorporaties worden gestimuleerd om hun huizen en tuinen aan te passen op de veranderende omstandigheden. 

Het klimaat verandert en dat raakt ons allemaal, vooral in de steden neemt de kans op overlast en schade door extreem weer toe. Hevige regenbuien zorgen ervoor dat het regenwater niet snel genoeg in de bodem wegzakt en extreme hitte heeft negatieve gevolgen voor onze gezondheid. Gelukkig kunnen we daar samen iets aan doen! Hoe meer regenwater bij hevige buien wordt opgevangen, hoe minder wateroverlast en waterschade aan gebouwen. Daarnaast raakt het riool minder snel overbelast bij een hoosbui. Bij hitte geeft het groen verkoeling en schaduw. Een groene buurt zorgt ook voor meer plant- en diersoorten. Ook woningen met zonwering en goede ventilatie helpen bewoners om een hitteperiode goed door te komen.

Waar kan ik subsidie voor krijgen?

In de nieuwe regelingen kan er subsidie worden aangevraagd voor het aanleggen van levend groen en waterberging. Dit waren we ook gewend in de vorige regeling. In de nieuwe variant wordt het aanleggen van een aparte aansluiting voor regenwater subsidiabel. Hierdoor wordt overtollig regenwater niet meer afgevoerd naar een vuilwater rioolstelsel, maar kan het afvoeren naar de bodem en/of open water. Dit zorgt ervoor dat we minder overlast hebben bij flinke neerslag.  

Daarnaast zijn ook maatregelen tegen hittestress toegevoegd in de subsidieregelingen. Het toevoegen van niet mechanische ventilatie en schaduw dragen bij aan verkoeling in huis. Zonneschermen en zonwerende folie zijn in de nieuwe regelingen subsidiabel. 

Ook nieuw dit jaar is dat er een aparte regeling is voor Rotterdamse woningcorporaties. Renovatie van panden van een woningbouwcorporatie is een mooi moment om deze klimaatadaptief te maken. Met deze nieuwe regeling kunnen woningcorporaties hun panden nog beter voorbereiden op het toekomstige klimaat.

Voor wie is de subsidie?

Rotterdamse bewoners (individueel, gezamenlijk of VVE), bedrijven, organisaties (stichtingen, verenigingen etc.) en Rotterdamse wooncorporaties kunnen hier de subsidie voor gebruiken. Daarnaast kunnen ook stichtingen zonder winstoogmerk subsidie aanvragen, die ten goede komt van een groep huurders of eigenaren van een pand. En dat is nodig, want de gemeente kan niet alles zelf. Slechts 40% van Rotterdam is namelijk eigendom van de gemeente.

De regelingen zijn ingegaan op 1 juli 2023 en lopen tot en met 31 december 2026.
Lees hier meer over de subsidie Klimaatadaptatie. 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud