Tien Rotterdamse bassischolen gaan tussen 27 maart en 20 april de strijd met elkaar aan door zoveel mogelijk oud textiel in te zamelen. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving waarom het belangrijk is om oud en kapot textiel op een goede manier weg te doen. Door het in de textielbak te gooien, kan kleding opnieuw worden verkocht in een kringloopcentrum. Of er kunnen nieuwe materialen van worden gemaakt.
Tijdens de race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, de impact van het maken van textiel op mens en milieu, reparatie, hergebruik en recyclen. De school die aan het einde van de race de hoogste score heeft, wint de Textiel Race Rotterdam 2023. Op 20 april maakt wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) de winnaars bekend en hun gewonnen prijs.
Kick-off
Vandaag, maandag 20 maart, was de kick-off van de textielrace bij de Jan Antonie Bijloo school. Rotterdamse vuilnisvrouw Vivi vertelt de kinderen hoe Rotterdam textiel inzamelt en influencer, klimaatactivist en model Kiki Boreel vertelt hoe en waarom zij in haar carrière bewust milieuvriendelijke keuzes heeft gemaakt. Daarna krijgen de kinderen de gastles.
Fast Fashion
In totaal gooien Nederlanders maar liefst 135 miljoen kilo kleding en textiel per jaar weg. Dat zijn 10.000 vrachtwagens vol! Per huishouden is dit gemiddeld 11 kilo kleding en schoenen. Dat is zonde, want dat textiel is nog goed bruikbaar. Of de kleding blijft jaren in onze kasten hangen zonder dat we deze aantrekken. Zonde, want onze kleding kan vaak prima hergebruikt, gerepareerd of door iemand anders gedragen worden.
Kleding inleveren
Ook Rotterdammers kunnen de kinderen helpen. Vanaf 27 maart kunnen buurtbewoners hun textiel aanbieden op www.textielrace.nl. Leerlingen komen het textiel dan aan huis ophalen.
Deze scholen doen mee: Koningin Wilhelmina, Meester Baars, CBS Onze Wereld, Finlandia, OBS Pantarijn en Bloemhof, De Kleine Prins, OBS De Vierambacht, De Provenier en De Kruidenhoek.
Levert u geen kleding in voor de Textiel Race, dan kan dat altijd ergens anders. De gemeente maakt het bewoners zo makkelijk mogelijk om oude kleding en textiel in te leveren. Dat kan altijd via één van de 237 textielcontainers in de stad. Kijk op www.rotterdam.nl/textiel voor meer informatie over de locaties en wat er wel en niet in de bak mag.
De Textiel Race is een initiatief van Race Against Waste in samenwerking met de gemeente Rotterdam. De gemeente zorgt ervoor dat het ingezamelde textiel op de juiste plek terecht komt, zodat het kan worden verkocht in de kringloopwinkel of gerecyled tot een nieuw product.