Translate
HomeNieuwsVerhuurders richten platform op voor verbetering van de huursector

Verhuurders richten platform op voor verbetering van de huursector

Rotterdam
Energiebesparing
Intentieovereenkomst verhuurders
14 juni 2023
| Laatste update: 14 juni 2023

Rotterdam kent van oudsher een grote particuliere huursector. Momenteel telt Rotterdam circa 77.000 particuliere huurwoningen. Grote particuliere verhuurders willen op een goede manier verhuren, ondernemen en als voorbeeldfunctie meer zichtbaar zijn. In aanwezigheid van
burgemeester Aboutaleb tekende wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) met vijf grote Rotterdamse particuliere verhuurders een intentieovereenkomst over de verhuurmarkt. Hiermee wordt samen opgetrokken om discriminatie op de woningmarkt tegen te gaan, het woningtekort te verminderen en panden te verduurzamen.

Wethouder Chantal Zeegers: “We willen in Rotterdam het woningtekort aanpakken, panden verduurzamen en huurders beschermen. Daar hebben we de particuliere verhuurders keihard bij nodig. Daarom is deze samenwerking uniek en cruciaal.”

Goed verhuurderschap
Het Platform Particuliere Verhuurders Rotterdam (PPVR) zal als klankbord functioneren van de grote, bonafide verhuurders en als gesprekspartner voor de gemeente in het oplossen van vraagstukken en behoeften. Ook neemt het PPVR deel aan een pilot dat gericht is op het tegengaan van discriminatie op de woningmarkt. Ook wordt samen nagedacht hoe de Wet goed verhuurderschap het beste in de praktijk uitgevoerd kan worden.

Verduurzaming
De gemeente Rotterdam zorgt voor een vast aanspreekpunt waar verhuurders en verhuurbemiddelaars terecht kunnen met vragen over verduurzaming. Verder is het ministerie bezig met het ontwikkelen van een maatregelenpakket dat particuliere verhuurders ontzorgt op het gebied van het verduurzamen van hun woningen. Samen met het PPVR zal de gemeente deelnemen aan het ontwikkelen van zo’n ‘ontzorgingspakket’. Een dergelijk pakket zou bestaan uit kennis, informatie, advies en financiering voor het nemen van duurzaamheidsmaatregelen.

Bestaande voorraad beter benutten
De woningopgave in Rotterdam kan niet volledig worden gerealiseerd met nieuwbouw en transformatie van kantoorpanden. Ook de bestaande woningvoorraad zal intensiever moeten worden benut door ervoor te zorgen dat de individuele bewoner in de juiste woning woont. Samen met het platform PPVR gaat de gemeente onderzoeken hoe dit het beste aangepakt kan worden.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud