Translate
HomeNieuwsWethouder Zeegers bezoekt bijzonder uitstootvrij project in Rozenburg

Wethouder Zeegers bezoekt bijzonder uitstootvrij project in Rozenburg

Rotterdam
Wat wij doen
_AFO6607
24 februari 2023
| Laatste update: 24 februari 2023

Afgelopen dinsdag kregen wethouder Chantal Zeegers en Wouter de Loos (directeur verwerving Regionaal West bij BAM Infra Nederland) een rondleiding bij een bijzonder rioolvervangingsproject. In Rozenburg, aan de Laan van Nieuw Blankenburg, vernieuwt de Gemeente Rotterdam het riool. BAM Infra Nederland voert de werkzaamheden uit met behulp van elektrische machines.

Het project is een proef met emissieloos bouwen om zo min mogelijk uit te stoten. Deze proef is bijzonder in Nederland vanwege de inzet van veel en grote elektrische machines. De gemeente Rotterdam wil dit project gebruiken om de stap te kunnen zetten naar een uitstootvrije bouwplaats.


Ambities en uitdagingen

Gemeente Rotterdam heeft grote ambities en uitdagingen op het gebied van klimaat en luchtkwaliteit. Daarom zet de gemeente onder meer stevig in op het verminderen van het gebruik van fossiele energie. Ook de stikstofproblematiek en de leefbaarheid in de stad spelen een grote rol bij de noodzaak om zonder uitstoot in de stad te werken. Bij dit project in Rozenburg zetten gemeente en BAM zoveel mogelijk elektrische machines in. Met minder CO2-uitstoot en verbetering van de luchtkwaliteit als resultaat, maar ook met minder geluidsoverlast voor bewoners bij werkzaamheden in hun buurt.

Chantal Zeegers: “Mooie samenwerking waarin de gemeente als ‘launching customer’ de elektrificatie in de bouw een impuls geeft en bijdraagt aan oplossingen voor de benodigde laadinfra.”

Doel van de proef

Om het proces van verduurzaming van onze projecten te versnellen, is deze proef gestart binnen het raamcontract Stadse Werken. Meerdere aannemers vervangen in opdracht van de gemeente Rotterdam jaarlijks ongeveer 40 kilometer riool. De lessen die we uit deze proef leren, passen we toe in andere vergelijkbare projecten binnen Stadse Werken.

Deze proef laat zien dat grond-, weg- en waterbouwwerkzaamheden elektrisch uitgevoerd kunnen worden, met een grote variatie aan elektrische machines. Daarnaast is het een goed moment om onderzoek te doen naar de energie-infrastructuur die hiervoor nodig is. Dit project is ook uitgekozen omdat er veel grote machines worden ingezet. Het gebruik van kleine elektrische machines is steeds meer gemeengoed in Rotterdam, maar het aantal en de grootte van de machines maken deze proef bijzonder.


Volgende stap

In Hoek van Holland gaat BAM later dit jaar een volgende rioolvervanging uitvoeren. Dit project ligt in de buurt van een Natura2000-gebied, waardoor de noodzaak voor elektrische machines nog hoger is. De lessen uit de proef in Rozenburg gaan we bij de uitvoering van dit project inzetten.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud