Translate
HomeVerhalen100.000 duurzame kliko’s in Rotterdam

100.000 duurzame kliko’s in Rotterdam

Rotterdam
Circulair
duurzame kliko's
29 september 2020
| laatste update: 1 maart 2021

Van straatklinkers tot koffie. Rotterdam doet er alles aan om maatschappelijk verantwoord in te kopen. In een reeks van artikelen lichten we iedere keer een bijzonder verhaal uit. Dit keer: kliko containers.

Waarschijnlijk weten weinig mensen dat ‘kliko’ een samenvoeging is van de namen Klinkenberg en Koster. Deze familiebedrijven ontwikkelden in de jaren zeventig van de vorige eeuw afvalcontainers en maken die tegenwoordig op grote schaal voor verschillende Europese landen. Ook in Rotterdam staan de kliko’s van Klinkenberg en Koster.

De komende vijf jaar koopt de gemeente 100.000 containers in bij het oude familiebedrijf. Want duurzaamheid en circulariteit staan voorop bij de productie van deze containers.

 

Alle processen in kaart
Wanneer de gemeente een leverancier voor een product zoekt, nemen ze eerst het hele productieproces van de producent onder de loep. De gemeente wil dat alle schakels uit de keten zo duurzaam mogelijk zijn. Contractmanager Michel van de Stokker: “We kijken naar alles. Het begint bij de grondstoffenwinning en het vervoer daarvan.”

 

Honderd procent gerecyclede kliko’s
Waar de kliko’s eerst van volledig nieuw geproduceerde kunststoffen werden gemaakt, gebeurt dat tegenwoordig helemaal anders. Jan Huizer, salesmanager van Kliko, vertelt dat de containers zoveel mogelijk van gerecycled materiaal worden gemaakt.

Tien procent van de kliko bestaat uit hergebruikt huishoudelijk plastic. “Ongeveer negentig procent komt van oude kliko-bodies”, vertelt Huizer. Eerst worden de oude containers goed gewassen. Huizer: “Daarna halen we de containers door een shredder, die maakt er kunststofkorrels van. Die korrels smelten we om en gebruiken we weer om een nieuwe kliko van te maken.”

 

Groene stroom en ledlampen
De Kliko Groep gaat ook op andere vlakken dan productie voor maximale duurzaamheid. Huizer: “Voor de productie zelf gebruiken we groene elektriciteit. De restwarmte die bij de productie vrijkomt, slaan we op in de bodem om in de winter onze kantoren mee te verwarmen. Daarnaast hebben we overal ledverlichting en onze vorkheftrucks zijn elektrisch.”

 

Samen het verschil maken
Rotterdam is één van de eerste ondertekenaars van het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) van de Rijksoverheid. De gemeente geeft jaarlijks ongeveer één miljard euro uit aan de inkoop van producten en diensten. De gemeente vindt het belangrijk dat hierbij duurzaamheid, maatschappij en circulariteit met elkaar is verbonden.

Dit verhaal van Kliko is een voorbeeld hoe ondernemers en de gemeente werken aan maatschappelijk verantwoord inkopen en samen het verschil maken. Zo dragen zij bij aan een gezonde en duurzame economie.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud