Translate
HomeVerhalenGa op speurTOCHT en maak naden en kieren in huis dicht

Ga op speurTOCHT en maak naden en kieren in huis dicht

Rotterdam
Energiebesparing
Tochtstrips op deur
11 december 2023
| laatste update: 11 december 2023

Het wordt kouder buiten, en dan neemt de kans op tocht in huis ook weer toe. Maar daar kun je iets tegen doen. Jerry Wesemann is Eigen Huis Coach bij de gemeente Rotterdam. Hij geeft je hier zijn tips voor een zuiniger en comfortabeler huis. Jerry legt uit: ‘Tijdens het stookseizoen gaat door naden en kieren veel van je duurbetaalde warmte verloren én komt koude lucht je woning binnen. Door deze naden en kieren dicht te maken kun je flink besparen op stookkosten én je huis comfortabeler maken.’

Doe een speurTOCHT

‘Denk eerst even goed na,’ zegt Jerry. ‘Spring niet meteen op de fiets om de eerste de beste aanbieding van tochtstrippen te kopen. Het is slimmer om eerst eens in huis op speurTOCHT te gaan, naar waar die kieren en naden precies zitten. Daarna kun je dan bekijken hoe je ze het beste kunt afdichten. Een speurTOCHT gaat het beste bij kouder weer, en het liefst als het ook een beetje waait. Met je hand kun je dan langs de plekken gaan waarvan je denkt dat er tocht kan zijn. Als je je hand een beetje nat maakt, voel je de tocht nog beter.’

Waar moet je dan zoeken?

‘Om je op weg te helpen: dit zijn de plekken in huis waar meestal veel kieren en naden te vinden zijn.’

 • Begin bij de buitendeur
  Veel voordeuren zijn een beetje krom, zodat er kieren open blijven. Als je brievenbus in je voordeur zit, komt daar vaak ook tocht door naar binnen.
 • Begin bij de buitendeur
  Veel voordeuren zijn een beetje krom, zodat er kieren open blijven. Als je brievenbus in je voordeur zit, komt daar vaak ook tocht door naar binnen.
 • Ramen en vensterbanken
  Rondom de ramen zitten vaak kieren. En onder vensterbanken kom ik ook regelmatig naden tegen waar het doorheen tocht.
 • Meterkast
  Kijk eens in je meterkast, waar de leidingen door de vloer gaan zit vaak een ruim gat naar de kruipruimte, en daar is het koud en vochtig.
 • Kruipruimteluik
  Rondom het luik in de vloer naar die kruipruimte kunnen ook kieren zitten.
 • Binnendeur
  Onder de deur tussen de gang en de woonkamer kan het ook behoorlijk tochten.
 • Kattenluikje
  Heb je een kattenluikje? Check dan of dat wel altijd goed sluit, en vervang het anders door een tochtvrij kattenluik.
 • Op zolder
  Op zolder kun je kijken of de aansluitingen van alle afvoerbuizen naar buiten wel goed afgewerkt zijn. Bijvoorbeeld de afvoer van de cv-ketel door het dak, zoals op de foto. Tenslotte kan het ook zo zijn dat de onderzijde van je schuine dak niet helemaal aansluit op de zoldervloer, daar kan het ook flink tochten.

Hoe maak je de kieren en naden dicht?

‘Als je de kieren gevonden hebt, kun je aan de slag om deze af te dichten. Voor verschillende soorten en groottes van kieren zijn er verschillende oplossingen. Bij de bouwmarkt of online zijn veel verschillende producten te koop om kieren en naden mee af te dichten. Denk aan tochtstrippen, brievenbuskleppen, tochtprofielen, deurdrangers, tochtborstels, en nog veel meer. Soms kun je kieren en naden ook eenvoudig afdichten met bijvoorbeeld kit of purschuim. Laat je daarom eerst goed voorlichten door een medewerker van de bouwmarkt, of lees de beschrijving van een product op internet goed door, voordat je iets aanschaft. Een vergissing die ik mensen vaak zie maken is dat ze te dikke tochtstrippen in het deurkozijn plakken, waarna ze vervolgens de deur niet meer dicht krijgen! Een zogenaamd opdekprofiel aan de buitenkant van de deurpost, zoals op de foto, werkt veel beter.

Tochtstrips op deur
Een tochtprofiel op het kozijn houdt de kou buiten

Voor elke soort kier of naad is een oplossing, als je maar het juiste materiaal gebruikt!’

Een tip: maak foto’s van de verschillende kieren en bespreek met de medewerker in de bouwmarkt wat een goede oplossing is.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud