Translate
HomeVerhalenGroene golf door het Oude Westen

Groene golf door het Oude Westen

Centrum
Groen en Water
groene golf
29 september 2020
| laatste update: 7 januari 2021

Het Oude Westen is deze zomer veranderd van uiterlijk. Buurtbewoners kwamen samen om nieuwe voortuinen en kleine parkjes te maken. De grijze straten hebben letterlijk een groene golf over zich heen gekregen.

De bewoners van het Oude Westen hebben niet stilgezeten. Samen hebben ze onder andere de Schietbaanstraat, de Gouvernestraat, de Doorbraak en de Akeleistraat vergroend. Aktiegroep Oude Westen probeert al langer om de buurt groener te maken. Petra van den Berg van deze bewonersorganisatie: “Wij ondersteunen al langer bewoners die hun buurt groener willen maken. Bijvoorbeeld door te vertellen waar je subsidie kunt aanvragen. Maar de vergroening kwam pas echt in een stroomversnelling toen landschapsontwerper en stedenbouwkundige Wolbert van Dijk in de wijk kwam wonen.”

 

Brede voortuinen

Wolbert van Dijk ging samen met andere bewoners brede voortuinen aanleggen in zijn grijze straat. Daarna vroeg hij aan Aktiegroep Oude Westen welke straten ze nog meer konden aanpakken. Dit leidde tot een samenwerking tussen Van Dijk en Aktiegroep Oude Westen en een vergroening van verschillende delen van de buurt. Van den Berg: “We merken dat de gemeente flink investeert in openbaar groen, zeker als een goed initiatief van de buurtbewoners komt.” In de Museumstraat is er zelfs een klein parkje aangelegd.

 

Actieve bewoners

Er staan nog meer acties op de planning. De twee woonblokken Gaffel Zuid en Noord krijgen bijvoorbeeld een groen dak van 3.000 m2. “Vele partijen hebben elkaar gevonden in het groener maken van de wijk’, zegt Van den Berg. ’We boffen ook met onze actieve bewoners, die heb je echt nodig.” Want het groen moet ook beheerd worden. Aktiegroep Oude Westen en Wolbert van Dijk kijken mee hoe de bewoners dit beheer het beste kunnen doen. Laatst werd er bijvoorbeeld een Buurttuinentour gehouden om kennis over groen met andere buurtbewoners te delen. “Je ziet dan dat bewoners elkaar leren kennen en elkaar gaan helpen”, zegt Van den Berg.

 

Mede mogelijk

De vergroening van de Museumstraat is financieel mogelijk gemaakt door Rotterdam gaat voor groen. Rotterdams Weerwoord helpt Aktiegroep Oude Westen en Wolbert Van Dijk bij het ondersteunen van de groene bewonersacties. Vanuit deze programma’s stimuleert de gemeente de aanleg van 20 hectare extra groen en het klimaatbestendig maken van de stad.

Akeleistraat voor (boven) en na (onder).
Foto’s: Arnoud Verhey

Bewoners leggen klein parkje aan in Museumstraat.
Foto: Eric Fecken

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud