Translate
HomeVerhalenHoekwoning – Prinsenland

Hoekwoning – Prinsenland

Prins Alexander
Aardgasvrij
Hoekwoning - Prinsenland_header
24 augustus 2020
| laatste update: 23 september 2020

Walther en zijn vrouw wonen in een hoekwoning uit 1992 in Prinsenland. Zij zijn als particuliere woningbezitters echte voorlopers als het gaat om de energietransitie: al in 2004 lieten ze zonnepanelen plaatsen op hun dak. Vorig jaar hebben ze de beslissing genomen de overstap te maken naar een volledig aardgasvrij huis.

“Gasvrij gaan is een grote investering, maar het leidt tot een structurele verlaging van de vaste lasten”, vertelt Walther. “Dat vinden wij wel gunstig omdat ik in 2020 wil stoppen met werken.” Walther en zijn vrouw begonnen met het verbeteren van de isolatie door het vervangen van de ramen. Ook kwam er een nieuwe schuifpui met HR+++ glas. Een logische stap volgens Walther: “Deze schuifpui moest toch vervangen worden, dus dan heb je meteen twee vliegen in één klap geslagen.”

Kijken, lezen, praten

Na allerlei maatregelen om energie te besparen – onder meer nieuwe isolatie – besloot het stel ook voor het resterende energieverbruik te kiezen voor duurzame energie. “We hebben op het internet gekeken, veel gelezen en ook met andere mensen erover gepraat. Zo is er iemand van de Duurzaamheidswinkel bij ons thuis langsgekomen. Dit soort stappen hebben we genomen om steeds zekerder te zijn van de keuze die we uiteindelijk maakten.” De keuze viel uiteindelijk op een warmtepomp.

“Als je besloten hebt wat je wil, dan is het nog de vraag hoe je er dan mee aan de slag gaat. Waar vind je een goede aannemer die dit op een verantwoorde manier kan doen?” Walther en zijn vrouw hebben gekozen voor de firma Thuisbaas. “Zij doen eerst een telefonische intake en komen dan een keer bij je thuis kijken. Vervolgens stel je samen een plan op en vanaf dat moment begin je pas te betalen voor hun dienstverlening. Als je uiteindelijk akkoord gaat en Thuisbaas het plan laat uitvoeren, dan krijg je een groot deel van deze advieskosten terug. Dat is dus een redelijk voorzichtige aanpak: je bent niet opeens heel veel geld kwijt bent en krijgt goed inzicht in welke duurzame maatregelen mogelijk zijn, wat het oplevert en wat het gaat kosten.”

 
Vijf dagen

Van plan tot oplevering heeft een klein jaar geduurd, maar de ombouw zelf heeft nog geen vijf dagen in beslag genomen. Uiteindelijk hebben Walther en zijn vrouw een warmtepomp en op het dak zestien nieuwe zonnepanelen laten installeren. “Ik weet nog niet of wij genoeg energie opwekken om ook de warmtepomp te kunnen ondersteunen. In de zomer verdien je alleen maar aan de zonnepanelen. Nu het winter wordt, krijgen we een grijze periode. Dit levert minder energie uit de zonnepanelen op, terwijl de warmtepomp wel aan moet staan. Of het overschot uit de zomer opweegt tegen het tekort in de winter weet ik niet.”

 
Comfortabel

Desondanks is Walther nu al zeer tevreden over de duurzame veranderingen rond zijn huis: “Wat ik merk is dat het energieverbruik duidelijk lager uitvalt dan voor de maatregelen. De grote vraag is of we echt op nul uitkomen. Maar we gebruiken geen gas meer, dus uiteindelijk besparen we op het totale energieverbruik. Daarnaast wonen we net zo comfortabel in ons huis als we altijd al deden.”

Wijk Prinsenland
Soort woning Hoekwoning
Bouwjaar 1992
Oppervlakte 180 m2
Aantal gezinsleden 2 volwassenen
Genomen maatregelen  HR+++glas, 16 zonnepanelen, warmtepomp
Energiekosten vóór maatregelen € 120,- p/m
Energiekosten na maatregelen € 30,- p/m

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud