Translate
HomeVerhalenNatte Krat: nooit meer zelf je planten water geven

Natte Krat: nooit meer zelf je planten water geven

Rotterdam
Groen en Water
8074
3 september 2020
| laatste update: 11 april 2022

Hoe kun je zo efficiënt mogelijk met opgevangen regenwater je planten sproeien? Een regenton is al een goed begin, maar kan het ook beter? Op die vraag heeft Tijs van Ruth, die al 10 jaar een klusbedrijfje runt in Rotterdam, het antwoord.

Hij bedacht de Natte Krat, die volgens een simpel principe werkt: de Natte Krat vangt hemelwater op. Zo kan een watervoorraad van maximaal 400 liter worden opgebouwd. In deze watervoorraad zit een plantenbak geïntegreerd, zo kunnen ze zelfs in een periode van hevige droogte ongeveer vier weken ‘drinken’ van deze waterbuffer. Zo hoef je je zelfs in een hete zomerperiode geen zorgen te maken: je planten blijven groen.

Ook bespaart dit irrigatiesysteem jaarlijks honderden liters schoon drinkwater. Tijs: “Ik verbaasde me er altijd over dat mensen graag een buitenkraantje aangelegd wilden in hun tuin. Ondertussen stroomt al het regenwater gewoon het riool in, terwijl regenwater heel goed is voor planten: er zit namelijk geen kalk in. Waarom zou je dat water niet effectiever gebruiken?”

 

Nog niet af

De Natte Krat is nog niet af, zegt Tijs. “We moeten testen hoe lang het water goed blijft, welke materialen we het beste kunnen gebruiken en hoe we kunnen voorkomen dat er schimmel in komt. De bedoeling is dat de plantenbak straks een droge periode van vier weken kan overbruggen.”

Hoe het water uit de bak bij de planten komt? Tijs: “Dat zijn we aan het uitwerken. We ontwikkelen een systeem dat vergelijkbaar is met een olielampje, waarvan de lont de olie naar boven zuigt. Wortels van planten zoeken trouwens ook uit zichzelf de weg naar vocht. Dat werkt.”

Thuis gebouwd

De Rotterdammer bouwde bij zijn eigen woning al een vergelijkbare waterbuffer. “Ik begon thuis te knutselen. Dat begint altijd met veel mislukkingen. Maar uiteindelijk lukte het. En nu zien anderen ook dat het werkt: Waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard, Hoogheemraadschap Delfland/Klimaatkrachtig, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam ondersteunen het plan. Volgend jaar komt er op meerdere plekken in Zuid-Holland een Natte Krat.”

De drie waterschappen, gemeente en provincie hebben bij elkaar 20.000 euro beschikbaar gesteld om de plantenbak verder te ontwikkelen. De testen lopen tot december. In mei volgend jaar wordt de nieuwe plantenbak echt gepresenteerd.

 
Niet om het geld

De Natte Krat, die tussen de 700 en 800 euro gaat kosten, is geen manier om snel veel geld te besparen. “Je verdient hem niet terug”, zegt Tijs. “Mensen die hem aanschaffen doen het niet voor financieel gewin; schoon drinkwater is namelijk met 88 cent per kuub veel te goedkoop. De Natte Krat is dan ook vooral bedoeld om te laten zien dat we effectiever met onze natuurlijke bronnen moeten omgaan, zeker nu het klimaat zo verandert en we in Nederland watertekorten kunnen krijgen. Dit project moet mensen vooral aan het denken zetten.”

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud