Translate
HomeVerhalenOnline talkshow start met aflevering over voedselverspilling

Online talkshow start met aflevering over voedselverspilling

Rotterdam
Online talkshow start met aflevering over voedselverspilling_header
2 juni 2020
| laatste update: 21 september 2020

De nieuwe online talkshow Studio Circulair geeft aandacht nieuwe aandacht voor circulair denken en doen in Rotterdam. De talkshow is gericht op iedereen die zijn of haar steentje bij wil dragen aan recycling en duurzaam hergebruik.

De serie is begonnen met een aflevering rond het thema ‘voedselverspilling’: hoe kun je dat zoveel mogelijk terugdringen? Presentator Emma Lesuis gaat onder andere in gesprek met Pepijn Schmeink van veganistisch restaurant Jack Bean, een restaurant met een ‘no waste’-beleid. Pepijn: “Ik denk dat mensen in deze periode minder dan ooit eten weggooien. Je ziet dat mensen veel meer circulair te werk gaan. Het is natuurlijk wel de vraag wat er blijft hangen als we weer teruggaan naar het normale leven. Maar ik hoop dat die bewustwording blijft.”

 

Weggooien kost geld

De Rotterdamse patatkoning Rocco Ladage van patatwinkel Bram Ladage vertelt hoe het bedrijf niet of nauwelijks afval produceert. “Al is dat deels onbewust gegroeid. We willen producten verkopen en zo min mogelijk weggooien. Want alles wat je weggooit, kost geld. Ook thuis leerde ik om altijd mijn bord leeg te eten: zo min mogelijk verspillen.”

 

Plaatselijke initiatieven

Naast studiogesprekken zijn er ook reportages. Zo laten vrijwilligers van Groenten Zonder Grenzen zien hoe ze overgebleven voedingsmiddelen verzamelen. Hiermee toveren ze in en rond Rotterdam gratis, gezonde en toegankelijke feestmaaltijden op tafel. Ook gaat het programma langs bij de makers van Falafval. Zij maken falafel van groente- en fruitpulp die anders in de prullenbak zou belanden.

 

2050 circulair Rotterdam

“Onze doelstelling is om in 2050 een volledig circulaire stad”, vertelt Joost van Maaren, manager circulair bij de gemeente Rotterdam. “Dit houdt in dat we geen afval meer produceren, maar alle grondstoffen hergebruiken. We zijn goed op weg al is er nog een flinke slag te slaan.”

Tegelijkertijd wil Rotterdam met de nieuwe talkshow laten zien dat circulariteit helemaal niet lastig hoeft te zijn. Rotterdammers moeten vooral meer leren om vooraf heel goed na te denken hoe ze dingen doen. Van Maaren: “Boodschappen bijvoorbeeld. Neem niet meer mee dan je nodig hebt. Het zijn heel eenvoudige stapjes, maar je moet er even tijd voor maken. Uiteindelijk kun je zo ook veel besparen.”

Benieuwd naar de afleveringen? Bekijk ze op de website van Rotterdam Circulair!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud