Translate
HomeVerhalenRijtjeshuis – IJsselmonde

Rijtjeshuis – IJsselmonde

IJsselmonde
Rijtjeshuis - IJsselmonde_header
24 augustus 2020
| laatste update: 10 juni 2021

Ed van Lent verhuist met zijn vrouw en twee pubers over een aantal maanden naar een volledig vernieuwd en verduurzaamd rijtjeshuis uit de jaren ’20 in IJsselmonde. “Een duurzaam huis is goed voor de samenleving en op de lange termijn ook voor de portemonnee.”

Het huis, dat de familie Van Lent een paar jaar geleden overnam van een woningcorporatie, is exact een eeuw geleden gebouwd. Bij de koop wist Ed dat nu hét moment was om niet alleen het huis met een flinke uitbouw in oppervlakte te verdubbelen, maar ook om te verduurzamen.

 
Alles begint met isolatie

Isolatie werd in de jaren ’20 nog niet zo belangrijk gevonden. “We hebben het huis eerst helemaal gestript tot alleen het karkas overbleef”, vertelt Ed. “En toen zijn we begonnen met opnieuw opbouwen. Hierdoor konden we de hele buitenkant isoleren: van vloeren en muren tot driedubbelglas en nieuwe kozijnen.”

“Goede isolatie is de basis om verder te gaan uitbreiden. Zo kozen wij voor vloerverwarming met een warmtepomp. Daarnaast heb ik op de twee nieuwe uitbouwen volgeplaatst met twintig zonnepanelen.” Ed en zijn gezin gaan binnenkort verhuizen. Het is dus nog te vroeg om te weten of de duurzame maatregelen voldoende zullen zijn voor hun eigen energieverbruik. Volgens hun energieadviseur kunnen ze waarschijnlijk met deze zonnepanelen voor 95 tot 100 procent in hun stroombehoefte voorzien.

 
Waterbesparend

Het huis is niet alleen energiebesparend, maar ook waterbesparend: de regenwaterafvoer is helemaal losgekoppeld van het rioolnet. Ed: “Wij vangen regenwater op in een grote zak van 3000 liter. Dit is een behoorlijk deel van onze waterbehoefte voor bijvoorbeeld het toilet, de wasmachine en het sproeien van de tuin.”

 
Niet in de rommel

Het duurde drie jaar om de woning vanaf het karkas op te bouwen. “Mijn vrouw vond dit hele project prima, zolang we maar niet jaren in de rommel hoefden te wonen”, vertelt Ed. “Tijdens de verbouwing woonden we dan ook nog in het oude huis. Hierdoor kon je ook aan het einde van de dag de deur achter je dicht trekken en de rommel achter je laten.”

Het gezin is blij met het eindresultaat, ook al zijn de opbrengsten nog onzeker. “We woonden hiervoor in een veel kleiner oud huis. Het is nog onzeker of alle investeringen de juiste opbrengsten opleveren, maar het is in ieder geval een forse stap in de goede richting.”

 
WoonWijzerWinkel

Ed is tijdens het project geholpen door de WoonWijzerWinkel. Hier kun je je laten informeren over alle duurzame aanpassingen die momenteel beschikbaar zijn voor woningen. Ed vond het hierbij belangrijk dat hij ook geholpen is een totaaladvies met de beste opties voor zijn situatie te krijgen. “Het meeste heb ik gehad aan de mensen van de gemeente, die bij je thuis langskomen om mee te denken en goede tips en tricks te geven.”

“Onze verbouwing is een succesverhaal, omdat het laat zien dat een energieneutraal jaren ’20-huis mogelijk is. Tegelijkertijd zijn we ook verschillende drempels tegengekomen. De beschikbare subsidies zetten niet echt zoden aan de dijk. Als je de investeringen wilt terugverdienen, heb je een lange adem nodig.”

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud