Translate
HomeVerhalenRotterdam versneld aan de slag met 15 nieuwe duurzame energieprojecten

Rotterdam versneld aan de slag met 15 nieuwe duurzame energieprojecten

Rotterdam
Wat wij doen
Rotterdam versneld aan de slag met 15 nieuwe duurzame energieprojecten_header
16 juli 2020
| laatste update: 23 september 2020

Rotterdam heeft 15 nieuwe projecten aangewezen die de duurzame energietransitie in de stad versnellen. De projecten leveren ook nieuwe banen op. Zo pakt Rotterdam de klimaatcrisis en de economische crisis aan.

De gevolgen van de coronapandemie raken veel Rotterdammers en Rotterdamse bedrijven in hun portemonnee. Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) wil daarom met de 15 projecten twee doelen bereiken: “We gaan voor energiebesparing en wekken schone energie op. Tegelijkertijd helpen deze 15 projecten bij het vergroten van lokale bedrijvigheid en de werkgelegenheid. We slaan twee vliegen in een klap: we pakken de klimaatcrisis en de economische crisis aan.”

De gemeente startte in september 2019 met het uitvoeringsplan Energietransitie. Hieronder vielen 37 projecten, dat worden er nu 52.

 

Zonnepanelen

De gemeente gaat onder andere aan de slag met het project ‘Maak werk van zon’. De gemeente werkt samen met energiecoöperaties om zonnepanelen aan te leggen op daken van schoolgebouwen, sportkantines en bedrijven. Ook komt er een pakket voor bedrijven waarin zij worden ontzorgd bij de aanleg van zonnepanelen op het dak. Daarnaast gaat de gemeente een kant-en-klaar pakket aanbieden voor woningeigenaren voor het aanleggen van zonnepanelen en het isoleren van hun huis. Met de projecten worden 50.000 zonnepanelen geïnstalleerd, dat is goed voor een besparing van 8670 ton CO2.

 

Energievouchers

Rotterdamse VvE’s krijgen hulp bij de verduurzaming van hun panden. Bijvoorbeeld met praktisch advies over onder andere technische mogelijkheden en subsidieopties. VvE’s, woningeigenaren, huurders en bedrijven die willen verduurzamen, krijgen een extra financiële steun in de vorm van energievouchers. Met deze waardebonnen kunnen zij energiebesparingsmaatregelen of -producten inkopen bij Rotterdamse ondernemers.

 

Energietransitiefonds

Het stadsbestuur wil ook graag een Energietransitiefonds oprichten. Met dit fonds wil de gemeente aantrekkelijke leningen aanbieden aan ondernemers, VvE’s, bewoners en aan grote duurzame investeringen in de haven en de stad. Het Energietransitiefonds start dit najaar.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud