Translate
HomeVerhalenSamengevoegde beneden/bovenwoning – Nieuwe Westen

Samengevoegde beneden/bovenwoning – Nieuwe Westen

Delfshaven
Samengevoegde beneden:bovenwoning – Nieuwe Westen_header
24 augustus 2020
| laatste update: 2 november 2023

Toen Jeroen 11 jaar geleden met zijn vrouw en twee kinderen hun intrek namen in het Nieuwe Westen, verstookten ze 1900 kuub gas per jaar. Dankzij onder andere een slimme thermostaat en tochtdeuren heeft het gezin het gasverbruik met 1000 kuub kunnen verlagen.

“Toen we hier kwamen wonen, zat er al dubbel glas in het huis. We dachten dat dat voldoende was, maar we stookten ons een hoedje.” En dus begon de familie Bleijs een paar jaar na de verbouwing – de beneden- en bovenwoning werden samengevoegd – duurzame veranderingen door te voeren. “In het begin hadden we nog doeken bij de voordeur en tussen de trappen als tochtportaal tussen de beneden- en bovenwoning. Maar het voelde nog best wel koud. Dus toen hebben we glazen deuren en tochtstrips geplaatst. De tochtdeuren maken het een afgesloten portaal en dat maakt een enorm verschil.” Op het gebied van isolatie heeft Jeroen ook steenwol onder de houten vloer gelegd en onder het lichtdak werd een extra glasplaat gezet.

 
Elektrisch koken

Drie jaar geleden heeft het gezin acht zonnepanelen laten plaatsen. Hiermee wekken ze voor twee derde van hun energiebehoefte aan stroom op. Ook zijn ze overgegaan op elektrisch koken. “Toen we de keuken veranderden, hebben we het gasfornuis eruit gehaald en eigenlijk om esthetische redenen een inductiekookplaat geïnstalleerd. Maar het is veel prettiger koken: je hebt veel minder dampen en hij stopt automatisch als hij te heet wordt, waardoor je veel minder kans hebt op oververhitting. Ook kookt het water veel sneller.” Omdat een dergelijke inductiekookplaat een hoger elektrisch vermogen vereist, liet Jeroen door een aannemer de stoppenkast aanpassen.

Slimme thermostaat

Met ouder wordende kinderen veranderde ook het gedrag van het gezin. “We stookten niet in het slaapgedeelte, dus daar was het in de winter 13 graden. Voor het slapen was dat prima met een dikkere deken. Maar toen de kinderen naar de middelbare school gingen en in hun eigen kamer gingen leren, moesten deze kamers wel verwarmd worden.” Als oplossing koos Jeroen voor een slimme thermostaatknoppen die aparte ruimtes kan verwarmen en die ook weet wanneer er niemand thuis is. “Dat was best een investering, maar die halen we er meteen uit. Er wordt best wel flink gestookt in die kamers, maar ons gasverbruik is gelijk gebleven.”

“In de ochtend zetten we een half uurtje de verwarming aan in de eetkamer om het daar warm te hebben, maar de rest van het huis wordt niet verwarmd. En als we wel thuis zijn, dan bouwen we de temperatuur geleidelijk op. Van 18 graden naar 19 graden en ’s avonds naar 20 graden. Later op de dag wil je het vaak wat warmer hebben. Zo weten we heel slim het gasverbruik laag te houden.”

 
Rendement

Op dit moment verwacht Jeroen niet dat hij nog veel veranderingen gaat doorvoeren. “Ik vind het leuk om er mee bezig te zijn, maar het is wel zo dat hoe verder je gaat, hoe minder efficiënt je stappen worden. Het meest efficiënt is gewoon het veranderen van je gedrag in huis en goede isolatie, want dat is verreweg het goedkoopst. Ik zit wel eens te denken aan gebalanceerde ventilatie (waarbij er evenveel vervuilde lucht wordt weggevoerd als er schone lucht binnenkomt, red.) of op langere termijn een warmtepomp. Maar we verbruiken relatief weinig gas, dus dat zal niet snel meer renderen. Dan wordt het echt een hobby.” 

Wijk Groot-IJsselmonde
Soort woning

Eengezins twee-onder-een-kapwoning

Bouwjaar 1930
Oppervlakte 140 m2
Inhoud 378 m3
Aantal gezinsleden 2 volwassenen, 2 kinderen (2 en 4 jaar)
Genomen maatregelen

Verschillende isolatievormen, zonnepanelen, ledverlichting

Energielabel vóór maatregelen F/G
Energiekosten vóór maatregelen € 130,- p/m
Energielabel na maatregelen

B

Energiekosten na maatregelen minder dan € 50,- p/m

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud