Translate
HomeVerhalenScoren met zonne-energie: dit zijn de mogelijkheden

Scoren met zonne-energie: dit zijn de mogelijkheden

Rotterdam
Zonne-energie
Zon-op-bedrijfsdak-in-havengebied-foto-Arjen-Spanjersberg-juli-2020-1
26 augustus 2020
| laatste update: 23 september 2020

Rotterdam heeft er de laatste jaren veel zonnepanelen bijgekregen. Het aantal is sinds 2018 meer dan verdubbeld: van 100.000 naar ruim 200.000. Vooral in het havengebied werden veel zonnepanelen geplaatst.

Honderden Rotterdamse daken zijn de afgelopen jaren voorzien van duizenden zonnepanelen. Dat blijkt uit een analyse van het onderzoeksbureau Sobolt in opdracht van de gemeente Rotterdam. In 2019 lagen er nog 144.600 zonnepanelen op Rotterdamse daken, in 2020 zijn dat er 207.500. Dat is een groei van 43 procent in één jaar tijd. En sinds 2018 is dat aantal zelfs verdubbeld: van 100.000 naar ruim 200.000.

Rotterdam wil de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen in tien jaar tijd halveren. Daarom heeft de gemeente vorig jaar met meer dan honderd bedrijven en maatschappelijke organisaties het Rotterdams Klimaatakkoord gesloten. De inzet op zonne-energie is één van de actiepunten uit het Klimaatakkoord.

 

Het havengebied

In het Rotterdamse Klimaatakkoord is ook afgesproken om zoveel mogelijk daken van havenbedrijven te voorzien van zonnepanelen. De gemeente is goed op weg om die afspraak na te komen. Net als vorig jaar was de groei van het aantal panelen in het havengebied het grootst. Daar liggen er nu maar liefst 41.540. 

 

Prins Alexander koploper

Na het havengebied werden er in de wijk Overschie de meeste nieuwe zonnepanelen geplaatst. Daar liggen er nu twee keer zoveel als het jaar daarvoor: iets meer dan 15 duizend. In de voormalige deelgemeente Prins Alexander liggen in totaal ruim 30 duizend zonnepanelen. Charlois neemt de tweede plaats in met 17 duizend geïnstalleerde panelen.

Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) is blij met de recordgroei: “De zonneprojecten schieten als paddenstoelen uit de grond, op schooldaken, sportkantines en bedrijventerreinen. In dit tempo is Rotterdam hard op weg om zonne-energie hoofdstad van Nederland te worden. Binnen vijf jaar willen we doorgroeien naar meer dan één miljoen zonnepanelen.”

 

Gratis dakscan

De gemeente Rotterdam moedigt Rotterdammers aan om op hun daken zonnepanelen aan te leggen. Om te kijken of hun dak hiervoor geschikt is, kunnen bedrijven kunnen een gratis dakscan laten uitvoeren. Inwoners van Rotterdam Zuid met een krappe portemonnee krijgen met het project ‘Zon op Zuid’ hulp van de gemeente bij de aanleg van zonnepanelen. De gemeente combineert in deze projecten de duurzame doelen met het stimuleren van lokale werkgelegenheid, het vergroten van de koopkracht en het zorgen voor extra omzet voor Rotterdamse ondernemers.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud