Translate
HomeVerhalenVan cv-ketel naar stadsverwarming

Van cv-ketel naar stadsverwarming

IJsselmonde
Aardgasvrij
Stadsverwarming-Rotterdam
3 september 2020
| laatste update: 11 februari 2021

De werkzaamheden moeten nog even afgestemd worden met andere ingrepen in de buurt, zoals bijvoorbeeld de vervanging van het riool. Maar afgesproken is dat ze vóór oktober 2020 volledig aardgasvrij zijn voor de blokverwarming. Dan worden de bewoners van de dubbele galerijflat aan de Schalkeroord aangesloten op het stadswarmtenet. 

Hans den Hoedt en zijn vrouw wonen al even lang in de flat als ze getrouwd zijn. Inmiddels alweer zo’n 33 jaar. Ze kwamen er binnen als jonge huurders. Maar toen ze midden jaren ’90 de optie kregen om hun huis te kopen, grepen ze die kans met beide handen aan. Net als de meeste van hun buren overigens; van de 56 woningen zijn er slechts 14 in de verhuur gebleven.

 
Hopeloos verouderd

Als geste naar de nieuwe kopers, deed de oud-verhuurder destijds nog één grote investering”, aldus Den Hoedt, die sinds hij huiseigenaar is geworden tevens de rol van VvE-voorzitter vervult. “De oude olie gestookte cv- ketel in de kelder werd vervangen door een nieuwe collectieve ketel op het dak. Dat apparaat heeft zijn werk al die jaren prima gedaan. Maar inmiddels is-ie hopeloos verouderd en dringend aan vervanging toe.”

Als VvE stonden ze toen dus voor een keuze. Schaffen we een nieuwe, modernere cv-ketel aan? Of gaan we op zoek naar duurzame alternatieven? Die eerste optie leek hen aanvankelijk de goedkoopste en gemakkelijkste. Gewoon een paar offertes opvragen, de beste uitkiezen en klaar is Kees. Maar of het ook de slimste keuze zou zijn? Het bestuur van de VvE had zo zijn vraagtekens.

 
Gasvrije alternatieven: een stuk interessanter

“In de krant lees je nu overal dat de gaskraan dicht gaat. Onze huizen moeten uiterlijk in 2050 aardgasvrij zijn. Of dat allemaal ook gaat lukken, is niet aan mij om te bepalen. Maar zeker is dat de gasprijzen omhooggaan. En flink ook waarschijnlijk. Dat maakt investeren in gasvrije alternatieven ineens een stuk interessanter.”

Zodoende kwam het VvE-bestuur uit bij nutsbedrijf Nuon, dat in de omgeving al verschillende andere appartementencomplexen heeft aangesloten op het warmtenet, dat restwarmte uit de Botlek levert. Een manier van verwarmen waarvan wellicht ook hun galerijflat profijt kon hebben. Er was alleen één belangrijke ‘maar’, stelt Den Hoedt, die na wat online research nogal gemengde reacties over stadsverwarming aantrof. “Bijvoorbeeld dat het niet zo betrouwbaar zou zijn. Gevaarlijk vanwege het bloedhete water dat door de leidingen stroomt. Maar vooral: dat huishoudens met stadsverwarming stiekem veel duurder uit zijn dan bij een reguliere gasaansluiting.”

 
24/7 tot je beschikking

Tijdens een kennismakingsgesprek legde het VvE-bestuur Nuon dan ook flink het vuur aan de schenen. Ze wilden er qua comfort en kosten immers niet op achteruit gaan. Hoe het dus kon dat sommige mensen hun energierekening ineens flink omhoog zagen gaan? Dat komt onder meer door hoe je stookt, vertelden ze hen. Den Hoedt: “Onze oude gasketel gaat ‘s nachts op de nachtstand, waardoor je cv in die uren ook niets verbruikt. Stadsverwarming staat daarentegen 24/7 tot je beschikking. Wanneer je de knop niet terugdraait, blijft de kachel dus loeien. Wel iets om rekening mee te houden. Evenals de mate waarin je huis is geïsoleerd.

Bij het echtpaar zelf zit ‘m wat die isolatie en stookgewoontes betreft wel snor. Zo hebben ze, los van de VvE, dubbel glas laten plaatsen. En ’s winters verwarmen ze bewust enkel de woonkamer, en dan alleen wanneer ze thuis zijn. Dat alles om de energiekosten zo laag mogelijk te houden. Dat andere flatbewoners er graag wat warmer bij zitten, begrijpen ze best. Maar die zijn sowieso duurder uit, ongeacht hoe je je huis verwarmt.

 
Warmtenet als beste keuze

Hoe dan ook, samen met het bestuur heeft Den Hoedt het rekenwerk gedaan: aansluiting op het warmtenet bleek uiteindelijk de beste, meest comfortabele keuze voor het hele blok. Niet zozeer goedkoper, maar voor de gemiddelde bewoner even duur.

De bewoners moeten nog wel even geduld hebben. Omdat binnenkort ook de riolering aan vervanging toe is, en de straten moeten worden opgehoogd, plant Nuon de werkzaamheden gelijktijdig in met die van de gemeente Rotterdam.

Jammer, geeft Den Hoedt toe. “Maar ze hebben ons in ruil daarvoor een mooie handreiking gedaan. Zolang de aansluiting nog niet geregeld is, betalen zij het onderhoud aan onze oude gasketel. Een mooie deal, die ons binnen een jaar of twee tot één van de eerste aardgasvrije VvE’s van IJsselmonde verheft. Benieuwd hoe heet het water straks uit de tap en door de verwarmingspijpen klettert.”

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud