Translate
HomeVerhalenVeelgestelde vragen over Pendrecht aardgasvrij

Veelgestelde vragen over Pendrecht aardgasvrij

Pendrecht
Aardgasvrije wijken
Nazi_Hamad_Hassankan-054408 (1)
4 september 2020
| laatste update: 26 januari 2023

Over 10 jaar wordt Pendrecht aardgasvrij. Dat betekent dat we straks geen geiser, CV-ketel of gasfornuis meer hebben, maar onze huizen anders verwarmen en elektrisch koken. Van het aardgas afgaan, is best een hele verandering. Het is dus begrijpelijk dat er veel vragen over deze ontwikkelingen zijn. In deze rubriek geven wij een zo goed mogelijk antwoord op de veelgestelde vragen.

 

Aan u de keuze

Als eigenaar bepaalt u of, hoe en wanneer u de woning aardgasvrij wilt maken.

Alternatieven voor aardgasvrij wonen

Voor het gebruik van een collectieve ketel om het gebouw en alle woningen in de VvE te  verwarmen zijn er naast stadsverwarming ook andere mogelijkheden. Twee andere mogelijkheden voor aardgasvrij verwarmen zijn hier beschreven. Voor beide geldt dat ze over het algemeen een behoorlijke investering vragen. Daarbij moet worden gekeken of de huidige leidingen, installaties en de isolatie van het gebouw geschikt zijn om dergelijke systemen aan te sluiten. Uiteraard informeren we uw VvE graag over de mogelijkheden.

  • Collectieve lucht-water warmtepomp  
    Een lucht-water warmtepomp haalt met behulp van een koudemiddel en elektriciteit warmte uit de buitenlucht. Dit is een installatie met een groot vermogen die deels in de buitenlucht wordt geplaatst. Het buitendeel onttrekt met behulp van een koudemiddel warmte uit de buitenlucht. De  onttrokken warmte wordt door de warmtepomp met behulp  van elektriciteit opgewaardeerd naar een hogere temperatuur.
  • Collectieve Warmte Koude Opslag (WKO) met water-water warmtepomp
    Een water-water warmtepomp met WKO haalt met behulp van een koudemiddel en elektriciteit warmte uit de bodem. De WKO bestaat uit twee boringen in de grond. Voor een goede werking van een WKO is het van belang om in de zomermaanden voldoende warmte opnieuw de bodem in te brengen, dit kan met het koelen van woningen of het onttrekken van warmte uit de buitenlucht met drycoolers (een grote buiteninstallatie met ventilatoren). Deze informatie is van algemene aard. 

Binnen Europa hebben we in het klimaatakkoord van Parijs met elkaar afgesproken om in 2050 geen aardgas meer te gebruiken. Dat heeft een aantal redenen. Allereerst komt er bij het verbranden van aardgas CO2 vrij. Dit is een broeikasgas dat zorgt voor de opwarming van de aarde. Die opwarming zorgt voor vervelende situaties, zoals extreme hitte of juist lange perioden van regen. Door te stoppen met aardgas, hopen we de opwarming van de aarde te stoppen. Daarnaast veroorzaakt het winnen van aardgas uit de grond aardbevingen in Groningen. Het is daar niet langer veilig om aardgas uit de grond te halen. Tot slot is verwarmen met aardgas niet 100% veilig. Jaarlijks komen nog steeds mensen om het leven door koolmonoxidevergiftiging (vergiftiging door een gas dat vrijkomt als aardgas niet goed verbrand, door bijvoorbeeld een verouderde cv-ketel). Genoeg reden dus om op zoek te gaan naar een andere manier om onze huizen te verwarmen.

2050 lijkt nog ver weg, maar niet alle gebouwen kunnen tegelijkertijd aardgasvrij worden. Om deze doelen te halen, moet de komende jaren in heel Nederland al een flink aantal wijken van het aardgas af. Ook de gemeente Rotterdam begint hiermee. De gemeente heeft besloten om met vijf wijken in Rotterdam te starten. Pendrecht is een van die vijf wijken. Andere wijken komen later aan de beurt.

Pendrecht is een geschikte wijk om aan te sluiten op het warmtenet. De hoofdleiding van het Rotterdamse warmtenet ligt vlakbij Pendrecht. Daarnaast ligt er in zuidelijk deel van de wijk al buizen voor een warmtenet, omdat de ‘De Tuin van het Zuiden’ al eerder op het warmtenet is aangesloten. Ook heeft woningcorporatie Woonstad plannen om de komende jaren zo’n 600 huurwoningen aan te sluiten op het warmtenet. Dit alles maakt het makkelijker om de andere huizen uit Pendrecht óók op dit warmtenet aan te sluiten.

Vanwege deze gunstige ligging, heeft de Rijksoverheid Pendrecht uitgekozen als proeftuin voor een aardgasvrije wijk. Daardoor is er extra geld beschikbaar. Hier kunnen de bewoners van Pendrecht van profiteren.

Iedereen is vrij om een duurzaam alternatief voor aardgas te kiezen. Er zijn momenteel twee opties die het meest voor de hand liggen. De eerste optie is gebruikmaken van restwarmte uit de industrie door aansluiting op een warmtenet. De andere optie is het huis verwarmen met elektriciteit (all-electric).

Uit onderzoek blijkt dat het warmtenet (restwarmte uit de industrie) het meest voor de hand ligt voor de wijk Pendrecht. In het voorjaar 2021 is voor iedereen in de wijk ten zuiden van de Slinge duidelijk wat dit kost en wat de planning is. Deze informatie voor de wijk ten noorden van de Slinge is in het najaar van 2021 beschikbaar.

Er zijn daarnaast allerlei ontwikkelingen gaande op het gebied van biogas en waterstof. Maar deze stoffen zijn moeilijk te verkrijgen en daarom duur. Het lijkt met de kennis van nu beter om deze stoffen in te zetten waar ze het hardst nodig zijn. Bijvoorbeeld voor het vergroenen van de industrie en zwaar transportvervoer. Maar niet voor onze huizen.

De gemeente kiest in welke wijken het loont om een warmtenet aan te leggen. Dit doen ze door goed te onderzoeken wat de beste manier van verwarming is voor een wijk. Ze kijken daarbij onder meer naar de ligging van de wijk, het soort woningen en de maatschappelijke kosten. Uit onderzoek blijkt dat het warmtenet het alternatief is voor Pendrecht, omdat dit goedkoper is dan de andere optie (all-electric).

Een aardgasvrij huis is veiliger. Je hebt immers geen open vuur in huis en geen kans op koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast draagt een aardgasvrij leven bij aan een groene en gezonde wereld voor onze kinderen. Maar ook financieel zijn er voordelen. Omdat aardgas de komende jaren naar verwachting steeds duurder wordt, levert aardgasvrij leven een lagere energierekening op. Omdat Pendrecht een van de eerste wijken is die van aardgas af gaat, betaalt de overheid een deel van de kosten. Bovendien zijn voor werkzaamheden rondom het aardgasvrij maken van de wijk veel werknemers nodig. Aardgasvrij levert dus ook banen op. 

De Rotterdamse stadsverwarming gebruikt restwarmte uit de Rotterdamse industrie en de haven om water te verwarmen. Warmte die anders in de lucht zou verdwijnen.

Met de restwarmte wordt het water opgewarmd. Dit warme water gaat via goed geïsoleerde buizen onder de grond naar uw woning. Het water dat de woning binnenkomt is 80°C.

Leidingen en een afleverset in de woning zorgen ervoor dat radiatoren of vloerverwarming worden verwarmd. De afleverset vervangt de cv-ketel. Het afgekoelde water gaat weer terug naar buiten, en wordt opnieuw opgewarmd.

De afleverset verwarmt ook uw kraanwater. Het water uit de kraan is gewoon van Evides.

Om te voorkomen dat straten vaak opengemaakt moeten worden voor werkzaamheden, gaat de aanleg van stadsverwarming in Pendrecht Zuid in twee rondes.

Rotterdamse restwarmte

Stadsverwarming maakt gebruik van restwarmte. Restwarmte ontstaat in fabrieken en is warmte waar we anders niets mee doen. In Rotterdam zorgt stads[1]verwarming bijvoorbeeld voor een besparing van 70% op de uitstoot van CO2 ten opzichte van een cv-ketel. Rotterdam heeft één van de duurzaamste warmtenetten van Nederland.

 

Werkt op bestaande radiatoren en vloerverwarming

Bestaande radiatoren en vloerverwarming in woningen kunnen gewoon gebruikt worden bij stadsverwarming.

 

Makkelijk

Bij het overstappen van een collectieve ketel naar een warmte-afleverstation verandert er voor u in huis niets. De werkzaamheden vinden hoofdzakelijk plaats in de technische ruimte van de VvE. De VvE hoeft na overstap niet voor vervanging en onderhoud van het warmte-afleverstation te sparen en zorgen. Bij stadsverwarming wordt huur gerekend voor het warmte-afleverstation. Daar zit ook het onderhoud in.

 

Isoleren van de woning

Ook bij stadsverwarming is isoleren slim om te doen. Maar door de hoge temperatuur van stadsverwarming hoeft de VvE niet direct en niet maximaal te isoleren om het toch lekker warm te hebben.

Beperkte keuze

Uw VvE kan niet kiezen bij welk warmtebedrijf het aangesloten wil zijn. In Rotterdam Zuid is jaren geleden een aanbesteding geweest. Dit heeft geleid tot scherpe maandtarieven. De VvE kan dus ook niet verstappen. Voor elektriciteit kunt u wel uit meerdere partijen kiezen; voor water bijvoorbeeld niet.

In veel woningen komt de afleverset in de meterkast op de plek van de gasmeter. Dat betekent dat je voor aansluiting op stadsverwarming elektrisch moet koken. In Pendrecht is een subsidie van maximaal € 500 om over te stappen op elektrisch koken.

In Rotterdam Zuid is jaren geleden een aanbesteding geweest. Daardoor is Vattenfall op Rotterdam Zuid de warmteleverancier. De aanbesteding heeft geleid tot scherpe maandtarieven in Rotterdam Zuid. Overstappen, zoals voor elektriciteit, is niet mogelijk. Dat kan overigens ook niet bij water.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud