Translate
HomeVerhalenVeel interesse in zonnedak op basisscholen

Veel interesse in zonnedak op basisscholen

Noord
Zonne-energie
Zonnepanelen
20 mei 2020
| laatste update: 21 september 2020

Er is volop belangstelling voor het collectieve zonnedak bovenop basisschool De Margriet. Al 65 procent van de panelen van het eerste collectieve zonnedak is verkocht. Zo kunnen ook buurtbewoners meeprofiteren van lokale zonne-energie.

De gemeente Rotterdam, energiecoöperaties en scholenstichting BOOR startten in februari met een pilot: op drie Rotterdamse buurtscholen zal een dak vol zonnepanelen worden gerealiseerd. Het zonnedak op OBS De Margriet aan de Noorderhavenkade in Blijdorp is het eerste project.

Het leuke is: buurtbewoners, Rotterdammers en andere geïnteresseerden kunnen deelnemen en voor ten minste 200 euro investeren in deze zonnecellen. Binnen 15 jaar zal hun inleg worden uitbetaald. Op deze manier wordt het voor buurtbewoners extra gemakkelijk om te investeren in lokale zonne-energie.

 

Duurzame stroom

Na 15 jaar, als het project is afgelopen, gaat de installatie naar de school. De zonnecellen op het dak van basisschool De Margriet produceren zo’n 60.000 kWh duurzame elektriciteit per jaar. Dat is voldoende om zo’n 20 gezinnen te voorzien van stroom en het bespaart jaarlijks ongeveer 32 ton aan CO2-uitstoot.

Het initiatief past bij de duurzame doelstelling van de gemeente Rotterdam om meer schone energie in de stad op te wekken. De ambitie is om binnen 5 jaar 1 miljoen zonnepanelen in de stad te hebben geplaatst. Juist de kale daken van scholen lenen zich hier perfect voor. Ook biedt dit initiatief de kans om de leerlingen van de scholen en hen ouders bewust te maken over de uitstoot van CO2 en de opwarming van de aarde.

 

Kracht van samenwerking

Dankzij de samenwerking met Delfshaven Energie Coöperatie en Blijstroom, heeft scholenstichting BOOR de eerste stap gezet om haar gebouwen energieneutraal te maken. Net als BOOR streven deze corporaties naar duurzame mogelijkheden voor alle Rotterdammers, ook bewoners zonder eigen dak of grote financiële reserves.

De plannen worden zelfs uitgebreid: ook bij twee andere scholen in Delfshaven (OBS Dakpark en OBS De Boog) komen binnenkort zonnepanelen op het dak. Die panelen zullen in de loop van dit jaar verkocht worden.

 

Ook deelnemen?

Zo’n collectief zonnedak maakt investeren in zonne-energie ook voor jou bereikbaar, ook als je bijvoorbeeld geen eigen dak hebt, in een huurhuis woont of als je het te ingewikkeld vindt om zelf zonnepanelen te leggen. Inschrijven voor panelen op het dak van OBS de Margriet kan voor buurtbewoners in de volgende postcodegebieden: 3011, 3012, 3013, 3031, 3032, 3033, 3034, 3035, 3037, 3038 en 3039. Kijk op www.blijstroom.nl/mee-investeren/ voor meer informatie.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud