Translate
HomeVerhalenGemeente helpt bij verduurzamen religieuze gebouwen

Gemeente helpt bij verduurzamen religieuze gebouwen

Rotterdam
Wat wij doen
Kerk
17 januari 2022
| laatste update: 2 november 2023

Bij het verduurzamen van een pand denkt u misschien niet gelijk aan een gebedshuis, maar ook daar werkt de gemeente Rotterdam aan mee! Wat kunnen we daar ons er precies bij voorstellen? We praten hierover met onze beleidsmedewerker Floor Vierenhalm van het bureau Monumenten en Cultuurhistorie.


Wat doet jullie team?

‘Wij gaan over het behoud en in stand houden van het gebouwde erfgoed in Rotterdam’, zegt Floor. ‘Binnen het team ontwikkelde ik de Aanpak Religieuze Gebouwen. Dit zijn er in Rotterdam zo’n 158. Daarvoor ging ik in gesprek met eigenaren over wat ze willen en nodig hebben. Veel hebben de wens om te verduurzamen, omdat oude gebouwen vaak niet bepaald energiezuinig of comfortabel zijn. Eigenaren willen besparen op de energiekosten. Veel vinden verduurzamen ook belangrijk vanuit maatschappelijk oogpunt.’
 

Floor Vierenhalm [Fotocredits: Eric Fecken]
Beleidsmedewerker Floor Vierenhalm [Fotocredits: Eric Fecken]
Verduurzamen van een kerk

‘Geen gebedshuis is hetzelfde, dus met maatwerk. Maar er zijn er wel problemen die bijna overal spelen. Dat zie je ook terug in de duurzaamheidsscans die we van 10 verschillende religieuze gebouwen lieten doen. Die terugkerende thema’s willen we verwerken in een soort handreiking met voorbeelden en tips. Op basis daarvan kunnen eigenaren kijken wat voor hun gebouw mogelijke stappen zijn. Het probleem is trouwens denk ik niet dat er geen informatie is, maar eerder dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Ook na advies is er soms nog behoefte aan een stukje praktische begeleiding.’

‘Gelukkig werk ik samen met Mieke Weterings van de afdeling Duurzaamheid. Zij heeft goed zicht op de mogelijkheden en ziet snel oplossingen. Bijvoorbeeld een hoop geld op stookkosten besparen door tochtwering en een slimme cv-regeling. We kijken ook naar de invulling van het gebouw, een soort sociale duurzaamheid. Veel kerken worden alleen op zondag gebruikt en hebben vaak ook bijgebouwen en nevenruimten. Die kan je voor verschillende maatschappelijke functies benutten. 

‘Wat er mogelijk is qua verduurzaming en functies van een religieus gebouw, ligt onder andere aan wat de eigenaar en gemeenschap zelf willen. Het is wel zo dat je een monumentaal pand niet altijd zomaar mag aanpassen. Bij veelvoorkomende vragen, zoals over zonnepanelen op monumenten, proberen we nu wel te kijken of we eerder inzicht kunnen geven in de (on)-
mogelijkheden, of mee te denken in wat wel kan. Bijvoorbeeld
door een soort stappenplan en een speciaal spreekuur.’


Duurzame toekomstvisie

De komende periode werken we verder aan het toegankelijk maken van kennis en tips voor het verduurzamen van gebedshuizen. De aanpak loopt nog tot en met 2023 en wordt dan geëvalueerd. Bent u eigenaar of beheerder van een religieus gebouw en wilt u op de hoogte blijven van dit project? Stuur dan een mailtje naar religieuzegebouwenSO@rotterdam.nl.


Tips

U kunt al goed besparen met kleine maatregelen die u zelf kunt nemen. ‘Voor grotere ingrepen is het slim die mee te nemen in het Meer Jaren Onderhoudsplan. We werken momenteel aan een Rotterdamse handreiking met tips, maar op internet is ook al veel te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op De Groene Menukaart, speciaal voor kerkgebouwen.


Lening voor gebedshuizen

De gemeente Rotterdam heeft voor het verduurzamen van gebedshuizen leningen met een lage rente. Op deze pagina kunt u er meer over lezen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud