Translate
HomeVerhalenVerduurzamen levert voor deze inwoner uit Rozenburg flink geld op

Verduurzamen levert voor deze inwoner uit Rozenburg flink geld op

Rozenburg
Zonne-energie
Bord Rozenburg
8 juni 2021
| laatste update: 27 juli 2021

Aad Stoutjesdijk is al zeven jaar marktmeester op de woensdagmarkt in Rozenburg. Vroeger stond hij 25 jaar met zijn vrouw op de markt als juwelier. Later verkocht hij producten voor computers en telefoons, en horloges. Nu hij sinds drie jaar met pensioen is, heeft hij meer tijd voor zijn taken als marktmeester. Aad coördineert, doet de administratie en helpt bij het maken van reclames. Hij woont in een eengezinswoning in Rozenburg, dat flink verduurzaamd is.


Waarom heeft u ervoor gekozen uw huis te verduurzamen?

“Dat heb ik gedaan vanwege de kosten en het milieu. Jaren geleden daalde de rente gigantisch, spaargeld leverde niks meer op. Toen dachten mijn vrouw en ik: laten we ons geld investeren in zonnepanelen en het verduurzamen van ons huis. Dat levert op termijn wel flink geld op. Nou, daar hadden we gelijk in!”

Wat heeft u gedaan aan duurzame maatregelen in huis?

“We hebben het huis geïsoleerd en zonnepanelen op twee daken geplaatst. Onze schuur is het hobbyatelier van mijn vrouw, daar liggen ook zonnepanelen op. De panelen wekken zoveel energie op, dat we er ook elektrisch van kunnen koken op inductie. Vroeger hadden we twee cv-ketels, een voor de schuur en een voor het woonhuis. Die heb ik zes jaar geleden vervangen door een ontzettend zuinige cv-installatie. In de winter stoken we voor de gezelligheid een houtkachel. Bij het aanschaffen is ons verteld dat die kachel CO2-neutraal was, maar dat schijnt niet te kloppen. Daarom gebruiken we hem nu iets minder.”

Wat wilt u nog doen?

“Eigenlijk hebben we al veel verduurzaamd: isolatie, zonnepanelen, een zuinige cv-installatie. Natuurlijk hebben we dubbel glas, en ook alleen ledverlichting in huis. De wc heeft een ledlamp van 1 watt. Vroeger zat er 40 watt in. Als ik kijk naar de verlichting in de woonkamer, dan heeft de hoofdverlichting 9 watt en de wand- en staande lampjes tussen de 3 en 6 watt. Dat is echt heel zuinig.”

Hoe bevalt het duurzaam wonen in praktijk?

“Hartstikke goed! Het is goed voor je portemonnee en – niet onbelangrijk – goed voor het milieu. De besparing op kosten zien we elke maand en ook elk jaar terug. Onze energiekosten liggen rond de 35 euro per maand. Ik houd ons verbruik met een app in de gaten. Daar regel ik het licht en de energievoorziening mee.”


Wat vindt u van de inspanningen die de gemeente doet om de stad duurzamer te maken?

“Ik vind het niet genoeg. De gemeente moet meer stimuleren en vooral meer financieren. Voor mensen die geen verbeteringen kunnen betalen, is een subsidie niet genoeg. Als je bijvoorbeeld een project wilt starten van 10.000 euro met 20 procent subsidie, dan moet je alsnog 8.000 euro zelf betalen. Dat kan niet iedereen. Daar zou de gemeente meer in kunnen betekenen.”


Heeft u nog tips voor andere Rozenburgers?

“Begin met kleine investeringen. Vervang gewone lampen door ledverlichting. Dat kan al 80 procent energie schelen op jaarbasis. Vervang je cv-ketel door een energiezuinige ketel, dat scheelt ook veel. En isoleer je woning! Bij een tussenwoning kun je zelf de binnenmuren isoleren. Dat zijn betaalbare bedragen ook voor mensen met een kleine portemonnee.”

Meer informatie over het verduurzamen van uw woning of beschikbare subsidies? 

Aad Stoutjesdijk

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud