Translate
HomeVerhalenWaterinlaat tussen Nieuwe Maas en Rotte klaar voor gebruik

Waterinlaat tussen Nieuwe Maas en Rotte klaar voor gebruik

Centrum
Wat wij doen
waterinlaatnieuwemaas
10 augustus 2020
| laatste update: 10 september 2020

De waterinlaat bij de Leuvekolk is klaar voor gebruik. Deze verbinding gaat zorgen voor de toevoer van vers, zoet water vanuit de Nieuwe Maas. Dat biedt grote voordelen voor planten, dieren en mensen in de binnenstad en langs de Rotte.

De Leuvekolk is een uitloper van de Rotte en ligt ten noorden van de Blaak. Voor de waterinlaat is een bestaande, ongebruikte leiding – gelegen onder de Blaak en Plein 1940 – gerepareerd. Dit is nodig omdat de Nieuwe Waterweg (zo heet de Nieuwe Maas verder richting de kust) dieper is gemaakt. Het gevolg daarvan is dat het zoute zeewater verder de rivier in stroomt. De extra verbinding bij de Leuvekolk gaat open wanneer de rivier vanuit het binnenland zoet water aanvoert. Hierdoor blijft er in droge periodes meer zoet water beschikbaar voor de land- en tuinbouw en de natuur langs de Rotte.

 

Grote veranderingen

De verbinding zorgt ook voor een betere kwaliteit van het water in de Leuvekolk. Het water stond altijd stil. Daardoor ontstond kroos en vuil. Door de verbinding spoelt het water beter door. Planten, vissen en andere diertjes kunnen daardoor veel beter in de Leuvekolk leven.

De verbinding is een van de grote veranderingen rondom de Leuvekolk. Er komt bijvoorbeeld ook een vispassage. Hierdoor kunnen vissen, zoals paling en de driedoornige stekelbaars, tussen de Nieuwe Maas en de Rotte zwemmen. En in 2021 worden een ligweide, meer groen en een steiger aangelegd.

 

Aantrekkelijke rivieren

Leuvekolk is een van de projecten uit het programma Rivieroevers. Hierbij werkt de gemeente samen met partners om de Rotte en de Nieuwe Maas aantrekkelijker te maken voor recreatie. De verbinding is mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Rijkwaterstaat en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud