Translate
HomeNieuwsRotterdam opent aanmeldingsprocedure voor het Experimentendak

Rotterdam opent aanmeldingsprocedure voor het Experimentendak

Rotterdam
Aan de slag met uw dak
Experimentendak op het Kleinpolderplein Rotterdam
7 september 2023
| Laatste update: 7 september 2023

Als onderdeel van het project LIFE@Urban Roofs stelt de gemeente Rotterdam een dak beschikbaar om verschillende duurzame en klimaatadaptieve experimenten uit te rollen. Het Experimentendak ligt op één van de gemeentelijke daken op de locatie Kleinpolderplein. Het heeft een oppervlakte van minimaal 500 m² en maximaal 1000 m². Deze is opgedeeld in maximaal 20 plots van 50m². In een periode van 1-5 jaar kunnen er nieuwe technologieën getest en gemonitord worden. Met deze resultaten worden investeringen in innovatieve, klimaatadaptieve maatregelen op daken gestimuleerd.

Gezocht: innovatieve pioniers

Ben jij een productontwikkelaar, leverancier, en/of duurzame pionier? En heb jij een innovatieve toepassing om op het dak zoveel mogelijk water te bergen, zo efficiënt mogelijk energie op te wekken of zo hoog mogelijke kwaliteit in groen/biodiversiteit te leveren? Of heb je een totaal ander briljant idee? Meld je dan aan voor het Experimentendak!

Aanmelden voor Experimentendak!

Geïnteresseerde partijen kunnen zich aanmelden voor een plot, door het opstellen van een Plan van Aanpak en het vóór vrijdag 6 oktober 12:00 uur indienen door een mail te sturen ExperimentendakSO@rotterdam.nl. Bekijk het Proceduredocument voor meer informatie over de uitgangspunten, spelregels, deadlines, selectieprocedure en aanmoedigingsprijzen.

Ben je benieuwd welke duurzame pioniers jou zijn voorgegaan of wil je meer informatie over het Experimentendak? Kijk dan op https://duurzaam010.nl/thema/experimentendak.

Download de documenten hier:

    Vragen?

    Als je nog vragen hebt, dan kun je aansluiten bij het online vragenuurtje via Microsoft Teams op woensdag 27 september van 13.00 – 14.00 uur. Hier bieden wij graag ruimte voor vragen over de aanmeldingsprocedure, het Plan van Aanpak, de voorwaarden of andere zaken met betrekking tot het Experimentendak. Meld je aan door een mailtje te sturen naar ExperimentendakSO@rotterdam.nl. In de dagen voorafgaand aan de sessie, ontvang je een vergaderverzoek voor de Microsoft Teamsvergadering.

    Elk experiment duurt één jaar. Daarna zal er opnieuw een inschrijving plaatsvinden om gebruik te mogen maken van het Experimentendak. Lopende experimenten kunnen opnieuw in aanmerking komen voor een plot. 

    Dat is geen probleem. Wij kunnen ook meerdere plots toekennen aan één experiment. 

    De maximale belasting van het dak is 110 kg/m².

    Het Experimentendak bevindt zich op gebouw C van de gemeentelijke locatie Kleinpolderplein (KPP).

    Het adres is Kleinpolderplein 5, 3042 CE, Rotterdam. 

    De gemeente Rotterdam maakt het dak geschikt voor experimenten. De financiering van het experiment ligt bij de deelnemende partijen zelf.

    De beoordelingscommissie kiest de meest innovatieve experimenten om aan de slag te gaan op het Experimentendak. De precieze hoeveelheid hangt af van de beschikbare ruimte op het dak. 

    De prijzen worden alleen toegekend aan de deelnemende mkb’ers. De beoordelingscommissie kent aan de drie meest aansprekende experimenten de prijzen toe. 

    Over de toekenning van de aanmoedingsprijzen kan niet gediscussieerd worden. 

    De uiteindelijke selectie wordt in week 43 (23 – 29 oktober 2023) bekendgemaakt.

    De experimenten worden getest gedurende een periode van één jaar. De startdatum zal plaatsvinden in november/december 2023. De einddatum zal dan in november/december 2024 plaatsvinden. 

    Zie het proceduredocument. Hierin staat in de bijlage het Beoordelingsformulier. 

    Rotterdams Dakenlandschap

    Rotterdam heeft ruim 18 km² aan platte daken. Dat biedt kansen om oplossingen voor fysieke en maatschappelijke uitdagingen ook op daken een plek te geven. Wij zoeken oplossingen op daken op het gebied van waterberging, meer groen, biodiversiteit, het opwekken van duurzame energie, het tegengaan van hittestress en circulariteit. En hoe kunnen we slimme, duurzame combinaties maken van oplossingen die de multifunctionaliteit op daken stimuleert?

    LIFE@Urban Roofs

    Voor het project LIFE@Urban Roofs ontvingen de gemeente Rotterdam en haar partners subsidie van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie. Het doel van dit project is privépartijen inzicht te geven in de voordelen van multifunctionele daken. Zo komt er meer informatie beschikbaar om investeringen in klimaatadaptatie te stimuleren. Er worden nieuwe samenwerkingsvormen en investeringsmodellen onderzocht en gerealiseerd. Een voorbeeld daarvan is het Rotterdamse Experimentendak.

    Deel dit bericht

    Facebook
    Twitter
    LinkedIn
    Ga direct naar:
    Ga naar de inhoud