MT/Sprout publiceerde op 5 december 2023 voor het eerst de zogenaamde Sustainable Development 400 (SD400). De SD400 rangschikt Nederlandse organisaties op gebied van duurzaam ondernemen. In het onderzoek zijn zowel bedrijven die zelf vooropgaan, als ook dienstverleners en leveranciers die andere partijen faciliteren bij hun transitie opgenomen. De Gemeente Rotterdam bezet de 3de plaats op de ranglijst van meest duurzame overheidsorganisaties binnen het onderzoek. Alleen de Gemeente ’s-Hertogenbosch (1ste) en de Gemeente Amsterdam (2de) scoren hoger.
Over de SD400
De SD400 is in december 2023 voor het eerst door MT/Sprout gepubliceerd. De ranglijsten zijn samengesteld door onderzoekers van het Amsterdam Centre for Business Innovation (onderdeel van de Universiteit van Amsterdam). Voor het vaststellen van de ranglijsten zijn antwoorden van 1.553 respondenten gebruikt. De respondenten zijn allen geverifieerde koplopers in duurzaam ondernemen uit Nederland, die vanuit hun professionele achtergrond over de juiste relevante kennis beschikken. De organisaties die in de ranglijsten zijn opgenomen zijn door deze respondenten beoordeeld op de drie duurzame ESG-dimensies: Ecologisch duurzaam ondernemen, Sociaal duurzaam ondernemen en Governance. De ranglijst is hier te bekijken.
Het Klimaatactieplan Rotterdam (KAR)
Dat de Gemeente Rotterdam binnen dit onderzoek als derde uit de (elektrische) bus komt, is illustratief voor onze toewijding hoe om te gaan met klimaatverandering. Klimaatverandering is immers een gegeven waar we onze verantwoordelijkheid voor moeten nemen. Daarom maken we het voor ondernemers en bewoners ook makkelijker om te verduurzamen.
Vanuit die gedachte zijn in het coalitieakkoord 2022 – 2026 onder andere bestuurlijke afspraken gemaakt voor een veerkrachtig en toekomstbestendig Rotterdam, voor al onze inwoners en ondernemers. Het is inmiddels december 2023 en we monitoren de voortgang op deze afspraken via het Klimaat Actieplan Rotterdam. We zijn goed op weg – maar we zijn er nog niet. Dat maken we inzichtelijk met het KAR, en we laten zien hoe we onze plannen in de praktijk brengen.
Lopende projecten uit het KAR
Het in de praktijk brengen van onze plannen doen we als Gemeente Rotterdam aan de hand van talloze duurzaamheidsprojecten.
Op het gebied van de energietransitie is bijvoorbeeld de subsidieregeling Smart Energy Systems (SES) opgetuigd. Vanuit het SES-programma verstrekt de Gemeente Rotterdam subsidies aan organisaties en ondernemers die met hun innovatieve initiatieven de energietransitie versnellen. Daarnaast stelt het SES-programma ook kennis beschikbaar om innovatieve ondernemers te faciliteren, bijvoorbeeld op het gebied van netwerk, business development en huisvesting. Via het SES-programma zijn inmiddels meer dan 30 innovatieve ondernemers ondersteund. Begin 2024 volgt een nieuwe openstelling.
Op het gebied van energiebesparing stellen we een Duurzaamheidsvoucher beschikbaar voor Rotterdamse ondernemers. Via deze vouchers kunnen ondernemers kosteloos een energiescan laten uitvoeren door een van de aangesloten duurzaamheidsadviseurs. Ook kunnen alle Rotterdamse ondernemers via Servicepunt Zon gratis advies krijgen over de aanleg van zonnepanelen. Beide acties zijn erg succesvol, zo hebben er al meerdere adviesgesprekken plaatsgevonden en zijn er ruim 560 vouchers aangevraagd.
Op het gebied van verduurzamen van de logistiek werken we in Rotterdam aan de doelstelling Zero Emissie Stadslogistiek (ZES). Nieuwe zakelijke bestelbusjes en vrachtwagens mogen vanaf 2025 geen schadelijke gassen meer uitstoten als ze in de zogenaamde ZE-zone rijden. En vanaf 2030 geldt dit voor al het bedrijfsverkeer. De gemeente en het bedrijfsleven werken hand-in-hand om deze doelstelling te behalen.
Denk met ons mee!
Met het KAR maken we dus zichtbaar wat we al hebben bereikt op al deze terreinen. Maar we zijn ook eerlijk en transparant over wat ons nog te doen staat. Daarom nodig wij iedereen uit om het KAR te bekijken en mee te denken over wat we nog meer kunnen doen. Want onze doelen zijn ambitieus, maar ook van groot belang voor ons allemaal. Daarom hebben we iedereen nodig!