Translate
HomeNieuwsKlimaatfonds Rotterdam helpt 35 organisaties aan zonnedak

Klimaatfonds Rotterdam helpt 35 organisaties aan zonnedak

Rotterdam
Zonne-energie
Zonnepanelen op het dak bij de Kerk Hoogvliet. Foto Bart Hoogveld
17 juli 2023
| Laatste update: 17 juli 2023

In mei 2021 hebben het Klimaatfonds en de gemeente Rotterdam de handen ineengeslagen: een speciale regeling hielp maatschappelijke organisaties in Rotterdam bij de aanschaf van zonnepanelen. Het doel: 8.600 ton CO2-reductie door de plaatsing van ca. 4.500 zonnepanelen. Eind juni 2023 is dat doel behaald!  

 35 organisaties hebben gebruik gemaakt van deze regeling. De gemeente is blij deze bijzondere doelgroep, maatschappelijke organisaties zonder winstoogmerk, te kunnen steunen bij hun streven naar verduurzaming èn het verlagen van hun energiekosten. 

 

Winst voor stad en deelnemers 

Het doel van gemeente Rotterdam was om ongeveer 4.500 nieuwe zonnepanelen bij non-profit instellingen te laten plaatsen en daarmee de stad duurzamer te maken. De schone zonnestroom zorgt ervoor dat er minder CO2 wordt uitgestoten. Dat draagt bij aan een beter milieu, nu en in de toekomst. En door het opwekken van de schone energie besparen de organisaties ook nog op de energienota waardoor ze hun budgetten beter kunnen inzetten voor hun maatschappelijke doel.  Win win dus! 

 

Maatschappelijke organisaties

Instellingen en verenigingen zonder winstoogmerk konden vanaf juli 2021 een aanvraag indienen voor de aanschaf en plaatsing van minimaal 10 zonnepanelen op hun pand. Dit waren onder andere VvE’s, scholen, welzijn- en zorginstellingen, culturele instellingen, gebedshuizen en andere non-profit instellingen. Via het Klimaatfonds Rotterdam ontvingen ze ongeveer €30 per paneel.  

 

Twee voorbeelden uitgelicht 

Dorpskerk Hoogvliet heeft met steun van het Klimaatfonds en het Servicepunt Zon 40 zonnepanelen op de aanbouw van de kerk gelegd. Hiermee wekken ze ongeveer 75% van hun huidige stroomverbruik op. Dat heeft effect op de energienota! Nu hebben ze de smaak te pakken en gaan ze verder kijken met welke maatregelen ze de energiekosten nog meer kunnen drukken.  

 

Zonnepanelen op het dak bij de Kerk Hoogvliet. Foto Bart Hoogveld

Voedselbank Rotterdam heeft op het distributiecentrum ruim 300 panelen gelegd. De vrij hoge energiekosten van het pand kunnen daarmee voor een belangrijkdeel bekostigd worden. Ook voor de Voedselbank is verduurzaming een belangrijk thema. 
 

Zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum van de Voedselbank aan de Keilestraat in Rotterdam. Foto Bart Hoogveld

Gratis advies
 

De regeling van het Klimaatfonds is eind juni 2023 gesloten. Met hetServicepunt Zon blijft de gemeente Rotterdam actief het plaatsen van zonnepanelen ondersteunen en stimuleren. Twee ervaren en compleet onafhankelijke zon-adviseurs uit de praktijk staan klaar om u als Rotterdamse bedrijf of organisatie kosteloos te helpen met alles wat er bij het plaatsen van een zonnedak komt kijken. Dus gratis en onafhankelijk advies over het plaatsen van zonnepanelen. Het servicepunt zon is te bereiken via email ServicepuntZonSO@rotterdam.nl  

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud