Translate
HomeNieuwsMeer zonnepanelen op Rotterdamse schooldaken

Meer zonnepanelen op Rotterdamse schooldaken

Rotterdam
Zonne-energie
SDR_Leerling-met-toekomstbord-liggend
12 maart 2024
| Laatste update: 12 maart 2024

Om meer schone energie op te wekken, krijgen Rotterdamse scholen gratis hulp van de gemeente voor het laten plaatsen van zonnepanelen op daken. Dit project heet ‘Zon op Scholen’. Schoolbesturen van alle MBO’s, Voortgezet Onderwijs en Basisonderwijs in de gemeente hebben hierover in januari een brief gekregen.

De gemeente startte al in 2022 met ‘Zon op Scholen’, omdat op Rotterdamse scholen in verhouding tot het landelijke gemiddelde minder zonnepanelen liggen. Belangrijker is: zonnestroom is duurzaam. Daarnaast bespaart een school met zonnepanelen op het dak ook nog eens op de energiekosten. Rotterdam maakt met de hulp van Stichting Schooldakrevolutie een grote sprong vooruit. Inmiddels is met meer dan de helft van alle Rotterdamse scholen inzichtelijk gemaakt of zonnepanelen een haalbare optie zijn. En zo ja, wanneer deze geïnstalleerd kunnen worden. Schooldakcoaches werkten voor 60 scholen gedetailleerde haalbaarheidsdossiers uit voor investeringen in zonnestroom. Dit jaar worden 28 scholen actief begeleid tot en met de realisatie van de zonnepanelen. De gemeente faciliteert de (gratis) schooldakcoach, daarna kunnen de schoolbesturen zelf investeren in de zonnepanelen.

Rotterdam biedt schoolbesturen onafhankelijke begeleiding door Schooldakrevolutie

In opdracht van de gemeente voert Stichting Schooldakrevolutie het project ‘Zon op Scholen’ uit. Deze stichting is onafhankelijk en werkt zonder winstdoelstelling. De schooldakcoaches leggen contact met de schoolbesturen om hen te ondersteunen bij het realiseren van zonnestroom-installaties. Zij helpen zoal bij het onderzoeken van de mogelijkheden van het gebouw en het maken van een investeringsplan. Ook adviseren de coaches over onderwerpen zoals financiering, aanvragen van offertes, verzekering, coördineren van dakconstructieonderzoeken en aandacht voor schone energie in de klas.

Blije school kinderen met een bord van Schooldak Revolutie.
Fotograaf: Neeltje Kleijn.


Stap voor stap flinke vooruitgang

Stichting BOOR verzorgt het openbaar (speciaal) basisonderwijs, voortgezet onderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs in Rotterdam. Remco Verheij, bestuurs- en beleidsconsulent van de afdeling Huisvesting & inkoop van BOOR: ‘dankzij de begeleiding van begin tot straks de oplevering door de schooldakcoach, hebben we ondanks alle drukte, toch flinke voortgang kunnen boeken voor ruim 20 scholen. Geen kleine klus. Juist door dit stap voor stap samen aan te pakken, boeken we resultaat en worden straks de eerste panelen ook echt geplaatst.’

Aanvullende mogelijkheden: groen dak en coöperatieve aanpak

Een optie waarvoor schoolbesturen ook kunnen kiezen, is het combineren van zonnepanelen met een groen dak. De gemeente stelt zeven vouchers’ beschikbaar om Stichting Rooftop Revolution in te schakelen. Beide stichtingen werken nauw samen. De gemeente betaalt hiervoor de kosten, zodat scholen ontzorgd worden met een dakadvies en de projectvoorbereiding. Ook kunnen ze het schooldak laten ontwikkelen door een energiecoöperatie. Hiervoor gebruikt Schooldakrevolutie zijn contact met Energie van Rotterdam, de koepelorganisatie voor de energiecoöperaties in de gemeente Rotterdam.

Verlenging tot eind 2024

Om meer scholen te kunnen ondersteunen bij het installeren van zonnepanelen op hun daken, heeft de gemeente besloten het project te verlengen tot eind 2024. Bijvoorbeeld voor de schoolbesturen die er afgelopen jaar niet aan toekwamen en schoolbesturen van mbo-scholen. Die zijn dit jaar voor het eerst benaderd.

Meer informatie

Ook aan de slag? Voor meer informatie over het project ‘Zon op Scholen’ kunt u contact opnemen met zonadviseur Otwin van Saane: o.vansaane@rotterdam.nl.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud