Translate
HomeNieuwsNieuwe pioniers testen duurzame oplossingen op het Experimentendak van de gemeente Rotterdam

Nieuwe pioniers testen duurzame oplossingen op het Experimentendak van de gemeente Rotterdam

Rotterdam
Aan de slag met uw dak
Experimentendak Rotterdam - gemeente Rotterdam
12 december 2023
| Laatste update: 14 december 2023

Als onderdeel van het project LIFE@Urban Roofs stelt de gemeente Rotterdam een dak beschikbaar om verschillende duurzame en klimaatadaptieve experimenten uit te rollen. Het Experimentendak ligt op één van de gemeentelijke daken op de locatie Kleinpolderplein. Het heeft een oppervlakte van minimaal 500 m² en maximaal 1000 m². Deze ruimte is opgedeeld in maximaal 20 plots van 50m². In een periode van 1 tot 5 jaar kunnen er nieuwe technologieën getest en gemonitord worden. Met deze resultaten worden investeringen in innovatieve, klimaatadaptieve maatregelen op daken gestimuleerd.

Nieuwe duurzame pioniers voegen zich op het Experimentendak

In 2021 zijn er zeven partijen aan de slag gegaan met hun experiment. Aan de hand van een tweede selectieprocedure zijn er aanvullende partijen geselecteerd om deel te nemen. Deze experimenten zijn geselecteerd door een team van diverse deskundigen op basis van de slimheid van het experiment, de multifunctionaliteit van de dakoplossing en de bijdrage van het product aan klimaatadaptatie.

De partijen die vanaf december 2023 gaan deelnemen met hun nieuwe experimenten zijn:

  • Carbon Neutral Initiative met een dakoplossing gericht op CO2-verwijdering uit de lucht met behulp van micro-organismen op basis van ‘Enhanced Rock Weathering’ (ERW).
  • GreenSum met hunvolledig circulaire groendak op een bodem van gerecyclede autobanden.
  • Joosten met lichtgewicht biodiverse Leadax-dakbedekking.
  • Waterleider met de Daccu: een modulaire circulaire waterberging voor op daken op basis van de TonTuin, aanpasbaar op de beschikbare draagkracht en in combinatie met toegevoegd groen.

Rotterdams Dakenlandschap

Rotterdam heeft ruim 18 km² aan platte daken. Dat biedt kansen om oplossingen voor fysieke en maatschappelijke uitdagingen ook op daken een plek te geven. Wij zoeken oplossingen op daken op het gebied van waterberging, meer groen, biodiversiteit, het opwekken van duurzame energie, het tegengaan van hittestress en circulariteit. En hoe kunnen we slimme, duurzame combinaties maken van oplossingen die de multifunctionaliteit op daken stimuleert?

LIFE@Urban Roofs

Voor het project LIFE@Urban Roofs ontvingen de gemeente Rotterdam en haar partners subsidie van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie. Het doel van dit project is privépartijen inzicht te geven in de voordelen van multifunctionele daken. Zo komt er meer informatie beschikbaar om investeringen in klimaatadaptatie te stimuleren. Er worden nieuwe samenwerkingsvormen en investeringsmodellen onderzocht en gerealiseerd. Een voorbeeld daarvan is het Rotterdamse Experimentendak.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud