Snel en makkelijk energie besparen kan op veel verschillende manieren. Door inzicht in uw energieverbruik en kleine aanpassingen in uw gedrag krijgt u meer grip op uw energieverbruik en kunt u energie besparen. Zonder investeringen kunt u toch energie besparen. Ook als huurder van het huis kunt u grip krijgen op uw energieverbruik. De onderstaande maatregelen kunt u direct nemen. Voor stappen die meer geld en moeite kosten kunt u hier kijken.
Meten = weten
Als u energie wilt besparen, is het verstandig om te weten wat u nu gebruikt. Dat kan op verschillende manieren. Om het totale verbruik in huis te weten, kun zelf uw verbruik bijhouden door de standen in uw meterkast op te schrijven. Daarmee krijgt u inzicht in uw jaarverbruik en kunt u dit vergelijken met andere jaren. Ook kunt u het verbruik per periode meten. Na een tijdje weet u precies wat u heeft bespaard met energiebesparende producten en slim gedrag.
Als u al een slimme meter heeft, dan sturen de meeste energieaanbieders regelmatig uw verbruik naar u door. Ook kunt u op de website van veel energieleveranciers uw verbruik bekijken, per maand of per dag. Heeft u geen slimme meter? Dan kunt u die alsnog aanvragen via netbeheerder Stedin.
Een stapje verder dan de website gaat de energieverbruiksmanager. Deze geeft inzicht in uw verbruik per dag, week en maand. Ook geeft deze vaak informatie over het sluipverbruik of het verbruik per groep apparaten. Voor stroom en gasverbruik. Dit kan ook met een slimme app op uw mobiele telefoon. Hier vindt u meer informatie over Energieverbruiksmanagers.
Op zoek naar stroomslurpers
Om inzicht te krijgen in uw energieverbruik, kunt u naar het totale verbruik kijken van gas en elektra. Maar u kunt ook op zoek gaan naar apparaten die veel stroom verbruiken in huis. Dit kunt u doen met uw energieverbruiksmanager of met een eenvoudige energiemeter. Deze steekt u in het stopcontact, en dan stekker van het apparaat in de energiemeter. Het apparaatje meet vervolgens hoeveel stroom het apparaat verbruikt. Je kunt de energiemeter gebruiken om uit te vinden hoeveel elektriciteit een wasbeurt kost, of hoeveel stroom een apparaat verbruikt op stand-by.
Apparaten vervangen
Soms is het goedkoper om een apparaat te vervangen, zelfs als deze niet kapot is. Lever uw oude apparaat dan wel in bij het gemeentelijk afvalstation, zodat de materialen hergebruikt worden. Of stel uzelf eens de vraag: Heb ik dit apparaat eigenlijk wel nodig?
Bij de aankoop van een nieuw, zuiniger model is het slim om het aanbod eerst goed te vergelijken. Let bijvoorbeeld op de labels. Het energieverbruik is te herkennen aan energielabel. Deze loopt van A(+++) tot en met G. Een apparaat met label A(+++) is zuiniger dan een apparaat met energielabel G. Probeer een apparaat te kopen dat past bij uw levensstijl; zoals een kleinere koelkast of televisie.
Sluipverbruik
Veel apparaten in huis staan de hele dag aan of staan in stand-by. Dit is vaak helemaal niet nodig en verbruikt stiekem best veel stroom. Dit heet sluipverbruik. Naast de grote energieslurpers zijn er ook een aantal kleinere, maar veelvoorkomende apparaten die een groot sluipverbruik hebben zoals:
- Internetmodem
- Kokendwaterkraan
- Satellietontvanger
- Antenneversterker
- Espressomachine
- TV-decoder
- Audio set
- Televisie (stand-by)
- Printer
- Pc-luidsprekers
- Spelcomputer
- Dvd/Blu-ray speler
- Telefoonlader
Kijk op Milieu Centraal voor tips om sluipverbruik te voorkomen.
Het klinkt dubbel: ventileer uw huis en verbruik zo min mogelijk energie. Veel mensen denken dat bij ventileren veel warmte verloren gaat. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Door te ventileren is er minder vocht in uw huis. En droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Als u goed ventileert, gebruikt u dus minder energie en dat scheelt in uw portemonnee. Maar vooral is goed ventileren nodig voor een gezond binnenklimaat, voor uw gezondheid dus.
Het advies is om te ventileren op momenten dat dit nodig is. Bijvoorbeeld tijdens het slapen en wanneer de was wordt opgehangen. Ventileren is ook belangrijk als het buiten kouder is. Tijdens het stookseizoen ventileren mensen een stuk minder. De reden is vaak om het niet te koud te hebben. Helaas ontstaan door het minder goed ventileren problemen. Denk daarbij aan schimmels en het ontstaan van klachten zoals astma. Kinderen kunnen hier veel last van hebben.
Met onderstaande tips zorgt u ervoor dat u tijdens het stookseizoen (herfst, winter en lente) een gezonde, niet vochtige woning heeft én niet te veel energie verbruikt.
- Slapen
Wist u dat u in een nacht tijd per persoon al een groot glas water uitstoot? Zet het raam daarom op een kier. Zo wordt al het vocht dat u ‘s nachts verliest, goed afgevoerd. Dit is ook belangrijk voor voldoende frisse lucht en uw gezondheid. Open na het slapen de gordijnen en de ramen om de kamers te luchten. Na twintig minuten kunnen de ramen weer dicht, zodat overdag niet te veel energie verloren gaat. - Was ophangen
Hang de was op een warme plek op. Zo droogt de was sneller. Het is dan wel belangrijk dat u de ruimte goed ventileert, zodat het vocht afgevoerd kan worden. Sluit de deur van de kamer waar de was hangt, zodat de koude lucht niet door de hele woning gaat.
- Koken
Ventileer de ruimte goed als u kookt. Tijdens het koken komt er veel vocht in de woning, maar ook veel fijnstof door het bakken. Met ventilatie zorgt u dat vocht en fijnstof uit uw huis worden gevoerd. - Douchen
Ventileer de ruimte goed tot een uur na het douchen. Verbeter de ventilatie in de badkamer door bijvoorbeeld een elektrische ventilator te plaatsen. U kunt ook een rooster in de deur (laten) maken voor een betere doorstroming. Droog de doucheruimte af na het douchen. Er blijft altijd veel vocht (condens) op de tegels en het douchescherm en de tegels achter. Met een wisser zorgt u ervoor dat het vocht niet in de badkamer blijft. Douche met de badkamerdeur dicht, dan komt het vocht niet in de woning terecht.
Isoleer uw kruipruimte
- Een kruipruimte onder het huis is vaak vochtig. Het vocht verdampt en komt via kieren en naden in de woning terecht. Door de kruipruimte te isoleren voorkomt u dit.
Kijk op Milieu Centraal voor meer informatie over ventileren.
Wist u dat bijna 20 procent van het gasverbruik opgaat aan warm water in de badkamer en keuken? Gemiddeld verbruikt een huishouden 270 m3 gas voor warm water. Gelukkig zijn er meerdere manieren om makkelijk en snel te besparen op warm water, zonder dat u op comfort in hoeft te leveren. Daarmee bespaart u kosten en draagt u uw steentje bij aan het milieu. Win win!
Tips voor een lagere energierekening:
- Douche korter, bijvoorbeeld met een douchecoach of timer. Dit kan een zandloper zijn, maar ook een digitaal klokje. Gemiddeld staan Nederlanders negen minuten onder de douche. Met een douchebeurt van vijf minuten bespaart een gemiddeld huishouden al 70 euro per jaar!
- Douche minder vaak. U wassen aan de wastafel, scheelt flink.
- Gebruik de douche in plaats van het bad: in bad gebruikt u tot drie keer meer water dan onder de douche.
- Douche minder warm: dan hoeft de ketel minder gas te gebruiken om het water te verwarmen.
Kijk op Milieu Centraal voor uitgebreide tips over energie besparen onder de douche.
Er zijn makkelijke oplossingen om minder radiatorwarmte te verliezen. U kunt advies krijgen van een erkend installateur. Daarnaast hebben wij de volgende tips:
- Verwarm alleen ruimtes als het echt nodig is: trek in de winter bijvoorbeeld eerst een warme trui aan, voordat u de radiator aan zet.
- Vensterbank aanpassen: zorg dat er minimaal 6 centimeter tussen de radiator en de vensterbank zit.
- Gordijnen inkorten: door uw gordijnen boven de radiator uit te laten komen, verwarmt u uw woonkamer en niet de ruimte tussen het gordijn en glas.
- Geen spullen voor de radiator plaatsen: hierdoor verspreidt de warmte zich onvoldoende door de ruimte.
- Radiatoren schoonhouden: stof op de radiator zorgt ervoor dat de warmte zich niet goed kan verspreiden. Daarnaast krijgt u een gezondere luchtkwaliteit in huis.
- Ontluchten CV-systeem: door lucht in het cv-systeem blijven radiatoren voor een deel koud. Door radiatoren te ontluchten, bespaart u energie.
- Geen handdoeken laten drogen op de radiator.
- Geen vochtbakjes aan radiatoren hangen.
- Probeer het eens te stoken met een langere watertemperatuur vanuit de ketel. Een groot deel van het jaar kan dat best genoeg zijn. Hoe later de stooktemperatuur, des te prettiger de warmte de ruimte inkomt en de mensen aanstraalt, en des de lager het energieverlies. Kijk op Zet ‘m op 60.
Soms bent u langer weg van huis. Bijvoorbeeld als u op vakantie gaat. Hartstikke leuk natuurlijk, maar zorg ervoor dat u uw huis veilig achterlaat en geen onnodige energie verbruikt. Staan alle lichten uit? Zijn alle gaspitten van het gasfornuis uitgedraaid? Dat zijn de vragen die de meeste mensen zichzelf stellen voordat ze vertrekken. Maar er zijn nog meer dingen waar u op kunt letten, en waar u energie mee kunt besparen. We zetten vijf tips op een rij om energie te besparen als u op vakantie gaat of met een andere reden langer weg van huis bent.
Haal stekkers uit stopcontacten
Apparaten als een tv, computer en koffiemachine verbruiken stroom, ook als u ze niet gebruikt. Dit noemen we sluipverbruik. Het is dus heel makkelijk om hierop te besparen door de stekkers uit de stopcontacten te halen.
Ontdooi de vriezer of gooi hem vol
Vriezers en koelkasten zijn grote stroomverbruikers, vooral met warm weer. Tijdens de zomervakantie is het dus de moeite waard om hier slim mee om te gaan. Dat kan door de vriezer uit te zetten. Dan moet u de vriezer natuurlijk wel eerst leegmaken en ontdooien. Laat de deur na het ontdooien altijd op een kiertje om schimmel te voorkomen. Is uitzetten niet mogelijk? Dan kunt u de vriezer vol leggen met producten. Hoe voller de vriezer, hoe minder energie deze gebruikt.
Zet de temperatuur lager
De kachel staat over het algemeen niet aan in de zomer. Wel staat bij veel mensen de thermostaat standaard ingesteld op 15 graden. Heeft u de thermostaat standaard hoger staan, bijvoorbeeld 17 graden? Zet de temperatuur dan lager voordat u weggaat. Zo voorkomt u dat de kachel toch aanslaat als u op vakantie gaat in de herfst, winter of het voorjaar.
Lampen wel of niet aanlaten?
Veel mensen laten een of meer lampen aanstaan als ze van huis gaan. Dit kan helpen tegen inbrekers. Maar het is zonde om lampen de hele dag aan te laten als u op vakantie gaat. Een goede oplossing is dan een tijdschakelaar. Een tijdschakelaar zorgt ervoor dat een lamp alleen op bepaalde tijden – zoals ‘s avonds – brandt.
Zet boilers uit
Heeft u een elektrische of keukenboiler? Deze verbruiken veel energie. Zet deze uit of op een lagere temperatuur (maar niet lager dan 60 graden vanwege de kans op legionella) als u op vakantie gaat. Het is zelfs mogelijk om een tijdklok aan een elektrische boiler te koppelen. Daarmee bespaart u energie als u even of voor langere tijd van huis bent. Het is wel belangrijk om de leidingen bij terugkomst goed door te spoelen en de boiler goed door te warmen.