In een huis zijn installaties voor verwarmen, eventueel koelen en ventileren. De installaties zijn belangrijk voor een gezond binnenklimaat en prettige, gelijkmatige verwarming van uw huis. Bij deze installaties is energie te besparen.
Voor- en nadelen
- Goed werkende installaties dragen bij aan meer comfort, gezonder binnenklimaat en energiebesparing.
- Een aantal ingrepen kunt u doen zonder grote investeringen of kluswerk.
- Voor een aantal ingrepen heeft u een professioneel bedrijf nodig of vragen wel kluswerk.
Onvoldoende ventilatie in uw woning is slecht voor de gezondheid. Denk aan benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Leven in huis of werken in een gebouw zorgt voor vocht, vuil, micro-organismen en geurtjes in de lucht. Deze moeten door ventilatie afgevoerd worden. Gebeurt dat niet, dan veroorzaakt dat niet alleen problemen voor uw woning of gebouw, maar ook voor uw gezondheid.
Ventilatie ging vroeger vanzelf via naden en kieren. Maar in nieuwe of goed geïsoleerde huizen en gebouwen gebeurt dit minder. Ventilatieroosters boven ramen of het op een kier zetten van een klein raampje kan al een verschil maken. Goede ventilatie betekent: lucht van buiten naar binnen laten in alle kamers, het goed doorstromen van het huis, en het afvoeren van vuile en vochtige lucht via afvoerpunten in keuken, toilet en badkamer.
Voor meer informatie over ventileren en tips gaat u naar Milieu Centraal.
Heeft u nog geen ventilatieroosters in de kozijnen en wilt u die laten plaatsen? Dan heeft u in veel gevallen een omgevingsvergunning nodig. Doe hiervoor de vergunningscheck op Ik wil (ver)bouwen, wat nu?
Radiatoren zijn meestal geplaatst bij de bouw van uw huis. Ze zijn vaak groot genoeg om de ruimte te verwarmen waar de radiator geplaatst is. Door aanpassingen in de loop van de tijd zoals meer isolatie of verlagen van de temperatuur van uw cv-ketel bespaart u energie. Het voorkomen dat een radiator die ruimte niet warm krijgt. U kunt dan een paar dingen doen:
- Waterzijdig inregelen van de radiatoren
De meeste huizen hebben radiatoren om warmte af te geven in de kamers. De bedoeling is dat de warmte gelijkmatig over de ruimtes verdeeld wordt, zodat uw huis gelijkmatig warm wordt. Door waterzijdig inregelen zorgt u ervoor dat door alle radiatoren precies de juiste hoeveelheid warm water stroomt, die nodig is om de ruimte goed te verwarmen. Daarmee verbruikt u minder gas. Hier vindt u meer informatie over water besparen.
Als waterzijdig inregelen niet (voldoende) helpt, kunt u voor een specifieke ruimte een grotere radiator plaatsen. Een installateur kan u adviseren over de maat van de radiator die nodig is in die ruimte.
- Convectoren
Een andere oplossing kan zijn om de oude radiatoren te vervangen door lage-temperatuur-‘radiatoren’, ook wel convectoren genoemd. Deze geven bij dezelfde maat meestal meer warmte af. Sommige zijn voorzien van ingebouwde ventilatoren die zorgen dat er nog meer warmte wordt afgegeven.
- Vloerverwarming
Een oplossing die ook mogelijk is, is vloerverwarming. Dit is een onzichtbare manier van verwarmen. Het zorgt voor een goede verdeling van de warmte door de ruimte. Daardoor is het een hele fijne manier van verwarmen. Vloerverwarming werkt op lage temperatuur warmte en is een geschikt systeem als u uw huis of een deel ervan te verwarmen. Het kan zowel met een cv-ketel, als met warmtenetten of een warmtepomp gebruik worden.
Omdat het in de vloer aangebracht moet worden is het aanleggen wel een klus. Er worden sleuven in de vloer gefreesd, of een laag piepschuim op de vloer gelegd. Daarin worden de buizen gelegd. Daarna wordt er weer een laagje beton over gestort en de vloerbedekking gelegd. Deze manier kan ook in muren worden toegepast.
Meer informatie voer radiatoren, convectoren en vloerverwarming vindt u op Milieu Centraal.
Wilt u op een duurzame manier een warm huis of gebouw, zonder gebruik van aardgas? Dat kan op meerdere manieren, onder andere met een warmtenet of een warmtepomp. Een warmtenet, ook wel bekend als stadsverwarming, bestaat uit goed geïsoleerde leidingen onder de grond. Door deze leidingen stroomt warm water dat huizen en gebouwen in Rotterdam kan verwarmen. Helemaal aardgasvrij. In Rotterdam is de meeste restwarmte van de afvalcentrale AVR in Rozenburg. De komende jaren wordt gewerkt aan uitbreiding van het warmtenet. Ook is in de Transitievisie Warmte (TVW WAT-kaart) te zien dat in grote delen van Rotterdam een warmtenet een interessante aardgasvrije manier van verwarmen is.
Een warmtepomp is een andere manier van verwarmen. Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen te koop. De hybride warmtepomp is een combinatie van CV-ketel en kleine warmtepomp. Deze is niet helemaal aardgasvrij, maar u bespaart tot 60% aardgas. Een volledig elektrische warmtepomp is wel helemaal aardgasvrij. Uw woning moet hiervoor wel geschikt zijn, onder andere goed geïsoleerd en vloerverwarming of radiatoren die geschikt zijn voor lage temperatuur. Op de website van Milieu Centraal vindt u meer informatie over Hybride warmtepompen en Volledig elektrische warmtepomp. Onder andere over eisen en verplichtingen. Kijk ook op de pagina over nieuwe regels per 2026 van de rijksoverheid over verplichte aanschaf (hybride) warmtepomp.
Wilt u een warmtepomp laten plaatsen met buitenunit? Dan hebt u een omgevingsvergunning nodig. Doe hiervoor de vergunningscheck op Ik wil (ver)bouwen, wat nu?