Translate
HomeVerhalenEen bedrijventerrein als energieopwekker

Een bedrijventerrein als energieopwekker

Rotterdam
Energiebesparing
Ondernemers
29 maart 2021
| laatste update: 28 november 2023

‘Meer energie opleveren dan dat we verbruiken’, dat is de ambitie van bedrijventerrein Schiebroek, dat zich afgelopen jaren volop inzette op verduurzaming. Met straks een eigen zonnepark, groene daken, geïsoleerde panden en energiescans van de ondernemers verwachten ze deze ambitie in 2025 – dat is vijf jaar eerder dan verwacht – al te behalen!

Het bedrijventerrein in Schiebroek bestaat uit ongeveer 110 gebouwen met 200 ondernemers. Samen zijn zij koploper op het gebied van verduurzaming en een voorbeeldfunctie als het gaat om succesvolle samenwerking tussen bedrijven. We spraken Edwin Markus, parkmanager en aanspreekpunt van de Stichting BIZ (Bedrijven Investerings Zone), over het succes.

 

Een overkoepelend parkmanagement dat ontzorgt

De samenwerking op het terrein in Schiebroek is in 2011 herstart, door middel van een BIZ: een organisatievorm die ondernemers met elkaar verbindt, gezamenlijke activiteiten initieert, collectief subsidies aanvraagt en de ondernemer ontzorgt. Edwin: “We zijn gestart met het samenbrengen van de ondernemers. Maar voor een goede samenwerking moet ook de omgeving op orde zijn. Tien jaar terug waren er nog veel straten afgesloten, was de buitenruimte vervuild, lantaarnpalen kapot en waren er criminele activiteiten. Daar zijn we eerst mee aan de slag gegaan en zorgden daarnaast bijvoorbeeld ook voor een sneller internet, cameratoezicht en laadpalen voor elektrische auto’s.”,

 

Van energiescan tot zonnepark

Toen in 2016 het thema ‘verduurzaming’ op de agenda kwam is eerst een globale inschatting van het energieverbruik gemaakt. Er werden subsidies aangevraagd voor een onderzoek naar het totale verbruik en daarmee werden de eerste stappen gezet. Edwin: “De energiescan is nu op de individuele ondernemer gericht. Wij zoeken naar mogelijkheden om energie te besparen en op te wekken. Bijvoorbeeld door maatregelen als isolatie, zonnepanelen en groene daken.” Deze scans zijn kostbaar, maar zeer waardevol omdat zij ondernemers overzicht bieden over hoe zij door rendabel te investeren, fors kunnen besparen op energiekosten.

 

De ambitie: meer energie opbrengen dan verbruikt wordt

Een uitdagende ambitie als je bezig bent met verduurzamen. Edwin: “Zaakado was het eerste energiepositieve bedrijf op ons bedrijventerrein dat door verbeteringen nu meer energie opwekt dan dat het verbruikt. Maar los van de individuele gebouwen zijn we ook gezamenlijk een zonnepark aan het ontwikkelen. Een veld vlak naast het bedrijventerrein wordt straks gevuld met ca. 7.000 zonnepanelen die dan bijna de helft van al onze benodigde elektriciteit opwekken. Wij proberen altijd nieuwe kansen voor uitbreiding te vinden, bijvoorbeeld door het benutten van de platte daken, waardoor we onze ambitie waarschijnlijk al in 2025 al gaan behalen.”

 

Goede resultaten maken enthousiast

Op de vraag of alle ondernemers vanaf het begin in waren voor deze duurzame projecten reageert Edwin lachend: “Veel wel, maar een aantal ondernemers vinden ons soms ook maar ‘klimaatwappies’. Die zien in eerste instantie niets in de voordelen van een warmtepomp of vinden de bezuiniging op hun energiekosten niet opwegen tegen de inspanningen. Maar door de succescijfers van de koplopers te tonen en het aanbod dat wij al het regelwerk verzorgen, krijgen we toch steeds meer ondernemers enthousiast over de mogelijke besparingen.”

Het succes van Schiebroek is ook andere bedrijven opgevallen. Edwin wordt regelmatig als adviseur op andere bedrijventerreinen uitgenodigd om te helpen bij de opstart van een onderlinge samenwerking. Edwin: “Je hebt in het begin maar twee ondernemers nodig die willen samenwerken aan het verbeteren van het bedrijventerrein. Daarna kun je met de gemeente en provincie aan de slag om de gebouwen en omgeving te verbeteren waardoor uiteindelijk iedereen wint.”

 

Ook verduurzamen als bedrijf?

De gemeente biedt nu gratis energievouchers voor bedrijven. Deze kan ingezet worden voor een energiescan, een dakscan ten behoeve van zonnepanelen of hulp bij het uitvoeren van energiebesparingsmogelijkheden.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud