Translate
HomeVerhalenDuurzame verbouwing in hartje Rotterdam

Duurzame verbouwing in hartje Rotterdam

Rotterdam
Bouwjaar
Fam. Zhou
29 maart 2021
| laatste update: 14 april 2022

Lily Zhou (37) woont met haar gezin en twee kinderen in een volledig verbouwd huis in het centrum van Rotterdam. Vijf jaar geleden kochten zij een oud herenhuis uit 1904 aan in de Provenierswijk waar toen nog een kapperszaak in zat. De fundering was rot en aan het pand was sinds de jaren ’70 niets gedaan. Alles moest worden vernieuwd, een grote uitdaging die ze moedig aan zijn gegaan. Daarbij pakten ze ook direct de kans om duurzame oplossingen toe te voegen aan hun woning.

Vijf jaar terug startte de grote verbouwing aan het droomhuis van Lily. In twee jaar tijd werd alles aangepakt, van de fundering tot het dak. De kelder werd uitgegraven en al het leidingwerk moest samen met de muren en kozijnen worden vernieuwd. Omdat het hele huis toch open werd gebroken hebben ze bij elke stap ook bewust gekeken naar duurzame opties.


Klaar voor de toekomst met een duurzaam huis

Het was even twijfelen voordat de familie Zhou het koopcontract van het vervallen huis aan de Spoorsingel tekende. Maar de mogelijkheid om in zo’n groot huis met tuin in het midden van Rotterdam te wonen was te mooi om te laten schieten. Samen met meedenkende aannemers en hulp van het funderingsloket van de gemeente gingen ze aan de slag.

Lily: “Werkelijk alles moest worden aangepakt. We hebben het souterrain uitgegraven en voorzien van nieuwe fundering, vloerverwarming en een waterkerende bak die beschermd tegen regen- en grondwater. Verder zijn alle muren opnieuw gezet, gestuukt en is al het leidingwerk en het dak vernieuwd. Qua duurzame opties hebben we het hele huis zo goed als mogelijk geïsoleerd en hebben een zuinige cv-ketel, slimme meters, LED verlichting en dubbelglas aangebracht. Zonnepanelen waren op ons dak helaas niet mogelijk omdat het dak te klein was om rendabel te zijn.”


Er zijn nu veel meer duurzame opties dan vijf jaar terug

Toen Lily in 2016 aan haar verbouwing begon was de informatie over duurzame oplossingen nog een stuk beperkter dan vandaag de dag. Lily: “We hadden ook graag een warmtepomp gewild, maar die is uiteindelijk niet geplaatst. Loodgieters hadden hierover maar beperkte informatie en er waren nog niet zoveel aanbieders als nu. Door de verbouwing liepen de kosten al aardig op en we moesten dus financieel de afweging maken om hem niet te nemen. Hier hebben achteraf wel spijt van want nu alles af is breken we de boel niet meer zo snel open.”

Op de vraag of ze nu nog meer andere dingen anders hadden gedaan antwoord Lily: “Er zijn nu zoveel meer bedrijven die op alle vlakken duurzame opties aanbieden. Als we nu zouden verbouwen zou ik bijvoorbeeld beter letten op het gebruik van ecologische verf. Ook zijn we erachter dat meer thermostaten in huis, of slimme thermosknoppen op de verwarming, onze stookkosten nog meer kunnen drukken. Dus dat laatste staat nu op de planning om uit te zoeken voordat de winter weer begint!”.


Advies en handige tips

Lily: “Voor het vernieuwen van de fundering hebben wij met name veel gehad aan het funderingsloket van de gemeente Rotterdam. Zij gaven advies en brachten ons in contact met goede aannemers. Dat was heel fijn want er is zoveel keus. Ook hebben we subsidie ontvangen voor het isoleren van het huis en vernieuwen en isoleren van het dak. En als ik nu op de site van Duurzaam010.nl kijk zie ik dat er steeds meer opties voor huiseigenaren bijkomen. Van energiechecks tot het aanschaffen van LED verlichting.”


Wil jij je huis ook verduurzamen en verbeteren?

De gemeente biedt veel mogelijkheden voor subsidies en leningen aan om je huis te verduurzamen. Met de nieuwe Energietransitielening kan je nu met een extra lage rente een lening aanvragen uit het Energietransitiefonds.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud