Translate
HomeVerhalenHet zonnetje in huis dankzij de Energietransitielening

Het zonnetje in huis dankzij de Energietransitielening

Rotterdam
Zonne-energie
Zonnepanelen
26 augustus 2021
| laatste update: 19 november 2021

Leendert liet zonnepanelen op zijn ’s-Gravenlandse woning leggen. Dankzij een Energietransitielening van gemeente Rotterdam. Hij vertelt hoe vlot de aanvraag verliep.

Rotterdammers die hun huis willen verduurzamen, kunnen in sommige gevallen een lening aanvragen bij gemeente Rotterdam. ‘De aanvraag daarvoor was goed te doen’, vertelt Leendert. Hij maakte er gebruik van, omdat hij zijn rijtjeshuis uit ’s-Gravenland graag wilde voorzien van zonnepanelen. Hij ontdekte op www.duurzaam010.nl dat gemeente Rotterdam daarvoor de Energietransitielening heeft.

De gemeente reageerde al snel positief op de aanvraag van Leendert. Die vervolgens naar de SVn stapte. Gemeente Rotterdam is namelijk geen bank. Daarom werkt ze samen met een financiële partner – SVn dus – waar Rotterdammers daadwerkelijk hun lening afsluiten. Ook dit verliep vlot, vertelt Leendert.

Hij heeft dus nu een lening bij SVn met een lage rente. Hij mag er 10 jaar over doen om deze af te betalen. Leendert: ‘Het is nu een klein bedrag per maand. Maar de zonnepanelen die ik met de lening kon kopen, leveren al gelijk stroom op. Ik hoef dus minder te betalen aan het energiebedrijf.’


Erkende aannemers

Eén van de voorwaarden bij het afsluiten van de Energietransitielening is wel dat je de nodige werkzaamheden laat uitvoeren door erkende aannemers en/of installateurs. Dat betekent dat zij aangesloten zijn bij een brancheorganisatie en/of een keurmerk hebben.

Leendert vond een goede installateur via de Woonwijzerwinkel: ‘Ik kreeg goede tips over technische kwaliteiten en aandachtspunten bij alle leveranciers. De installateur was binnen 2 uur klaar! De factuur stuurde ik op naar SVn. Zij hebben de installateur direct betaald. Ik had dus ook geen gedoe met administratie.’

Hij is erg blij met het uiteindelijke resultaat: ‘Ik verwacht dat ik de zonnepanelen binnen 6 jaar heb terugverdiend. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat ik zo minder fossiele energie gebruik en dus minder CO2 uitstoot.’


Energietransitielening

De Energietransitielening is bedoeld voor mensen die hun huis willen verduurzamen en verbeteren. Ook eigenaren die hun woning(en) – maximaal drie – verhuren kunnen gebruik maken van deze lening. Alle woningen moeten natuurlijk wel op Rotterdams grondgebied staan. Om in aanmerking te komen voor de lening, moet de eigenaar minimaal één energiebesparende maatregel en één woningverbeterende maatregel uitvoeren. Maar, er is een uitzondering voor mensen die zonnepanelen willen installeren. Daar heeft Leendert dus gebruik van kunnen maken. Meer informatie vindt u hier.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud