Een groep ondernemers veranderde het Keilepand in het Rotterdamse M4H-gebied de afgelopen vijf jaar in een verzamelgebouw waar gelijkgestemde bedrijven, genaamd het Keilecollectief, een duurzame toekomst vormgeven. Folkert van Hagen van architectenbureau Group A en Walter Sant van Interieurontwerpbureau SANT Interiors zijn twee van die ondernemers. Zij riepen de hulp in van Servicepunt Zon voor bedrijven om te berekenen welke investering in zonnepanelen voor het Keilepand het voordeligst is.
“We hebben met zijn vijven in 2019 het Keilepand gekocht en als collectief verduurzamen we het pand stap voor stap”, vertelt Sant. “We willen het pand Parisproof maken”, vult Van Hagen aan, verwijzend naar het Parijse klimaatakkoord uit 2016.
“De helft van het gebouw verwarmen we inmiddels met een warmtepomp. We hebben zo geïnvesteerd in isolatie dat het energielabel van deze oude groente- en fruitloods van G naar A is gegaan. Wij zijn best ouderwets; we investeren in duurzaamheid als we het kunnen betalen. Nu is een geschikt moment om te investeren in zonnestroom, omdat we onlangs de dakbedekking daarvoor hebben aangepast. Daarom kwam het goed uit dat de gemeente ons een doorrekening voor zonnepanelen aanbood”, zegt Sant.
Gratis advies
Gemeente Rotterdam vroeg afgelopen jaar grootverbruikers zoals het Keilepand of zij willen investeren in zonnestroom en biedt daarvoor gratis advies. Van Hagen en Sant zagen dit advies van Servicepunt Zon voor bedrijven wel zitten. “Onze tijd en kennis schieten tekort om de berekeningen te maken die het servicepunt nu voor ons heeft gemaakt.”
Berekening per uur
Willem Buiter van het Servicepunt Zon voor bedrijven inventariseerde de mogelijkheden van zonnestroom voor dit bijzondere pand. Het Keilepand heeft 5.000 m2 dak, waarvan 2.000 m2 beschikbaar is. “Hier is plaats voor 1.500 panelen. De vraag is alleen of je die ruimte maximaal moet benutten. Want het zonnestroomsysteem levert soms meer stroom dan in het pand wordt verbruikt en een grootverbruiker mag dit niet wegstrepen tegen piekgebruik op andere momenten.”
Buiter inventariseerde minutieus het stroomverbruik per uur van alle achttien bedrijven in het Keilepand. “Je kunt spelen met de omvang van het zonne-systeem. Wil je wat minder panelen, zodat je alleen de stroom produceert die direct nodig is voor het pand? Of kies je voor een uitgebreider systeem waardoor je flexibeler bent en dat je eventueel uitzet als het ongunstig is om stroom te produceren?” Buiter rekende de kosten en opbrengsten door van vier alternatieven, met verschillende aantallen zonnepanelen. “Toevallig komt de variant met de meeste panelen in dit geval als gunstigste uit de bus. Maar ook als ik zou berekenen dat een ondernemer beter niet aan zonnepanelen kan beginnen, is dat een waardevol advies.”
Betere keuzes
Van Hagen: “We moeten veel keuzes maken. Omdat we geen tijd hebben om voor onze huurders professioneel energiebeheerder te worden. Omdat ons pand een gemeentelijk monument is. Omdat we ons geld maar één keer kunnen besteden. De rekensom van het Servicepunt Zon voor bedrijven met de vier alternatieven is superinteressant voor ons. Hiermee kunnen we beter afwegen welke investering voor ons relevant is. Het is ook prettig dat het onafhankelijk advies is, niet gelinkt aan paneelleveranciers. En dat we bij Willem terecht blijven kunnen met onze vragen als we straks onze keuzes gaan maken.”
Schakel ook een zonadviseur in
Verbruikt uw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas? Dan moet u energiebesparende maatregelen nemen. Denk eens aan zonnepanelen. De twee onafhankelijke en professionele zonadviseurs van Servicepunt Zon voor bedrijven helpen ondernemers met praktische vragen. Maak gratis gebruik van hun kennis. Ook als u een klein bedrijf heeft, weinig dakoppervlak beschikbaar heeft, of een ruimte huurt, kunt u bij hen terecht.