Translate

Zonne-energie

Servicepunt Zon voor bedrijven

HomeWat kan ik doenZonne-energieServicepunt Zon voor bedrijven

Overweegt u zonnepanelen te plaatsen op uw bedrijfspand? Wij helpen u graag verder als u vragen heeft of tegen praktische of organisatorische zaken aanloopt! 


Adviseurs uit de praktijk

Bij gemeente Rotterdam staan twee ervaren en compleet onafhankelijke zonadviseurs uit de praktijk voor u klaar. Ze helpen u kosteloos op weg met alles wat er bij het plaatsen van een zonnedak komt kijken. Of u nu pandeigenaar bent of huurder. Maak gebruik van hun kennis en ervaring!

Maak een afspraak

De diensten van de zonadviseurs zijn gratis. Neem gerust contact op, ze komen graag bij u langs om de mogelijkheden te bespreken.

U kunt Willem Buiter bereiken via:
w.buiter@rotterdam.nl of 06 20 59 47 41

U kunt Olivier Noorduyn bereiken via:
o.noorduyn@rotterdam.nl of 06 47 07 03 15

man op dak met zonnepanelenWillem Buiter, zonadviseur: “Het moet anders met onze energie, het moet duurzaam! Laten we elkaars kennis en kracht gebruiken om Rotterdam duurzamer te maken. Ik heb veel ervaring met het ontwikkelen van hele grote maar ook kleinere zonne-energieprojecten. Groot of klein, alle beetjes helpen. Voor advies over uw idee, tot en met een aanbesteding; we zijn er voor alle bedrijven en organisaties in Rotterdam. Neem gerust contact op en leg uw vraag aan ons voor.”


Zon-adviseurs bieden hulp van idee tot realisatie

Servicepunt Zon voor Bedrijven kan u begeleiden bij de gehele ontwikkeling van uw zonnedak. In een kennismakingsgesprek bekijkt u samen met een zonadviseur wat Servicepunt Zon voor uw project kan betekenen. Bijvoorbeeld het maken van een businesscase, het beoordelen van offertes of het aanvragen van subsidies.


Toelichting Burgmeester Aboutaleb met échte Case studies


Tips van de zon-adviseurs

 1. Check in een vroeg stadium de voorwaarden van uw opstalverzekering, zodat een solar installateur daar meteen rekening mee kan houden.
 2. Begin op tijd met de voorbereiding van een subsidieaanvraag. Let goed op de voorwaarden en op welke naam u de subsidie aanvraagt.
 3. Nodig meerdere leveranciers van zonnepanelen uit op locatie en vraag ze om een aanbieding. Let goed op of de prijs in- of exclusief het aansluiten van de omvormer(s) op de meterkast is.
 4. Leg gemaakte afspraken met uw leverancier schriftelijk vast, bijvoorbeeld over materiaalkeuze, planning, garanties en de betaalvoorwaarden.
 5. Bestel tijdig de eventuele aanpassing van uw netaansluiting; levertijden kunnen bijzonder lang zijn. Een tot twee jaar is geen uitzondering.
 6. Laat het geïnstalleerde zonnestroomsysteem controleren door een onafhankelijke partij (scope-12 inspectie: de meest recente inspectiestandaard en norm voor PV-systemen).
 
Deze inspirerende ondernemers gingen u al voor:
Veelgestelde vragen

Het ontwikkelen en realiseren van een zonnedak is doorgaans niet super complex, maar er komt wel veel bij kijken. En iedere situatie is anders. Bij gemeente Rotterdam staan twee ervaren en compleet onafhankelijke zon-adviseurs uit de praktijk voor u klaar. Ze helpen u kosteloos op weg met alles wat er bij het plaatsen van een zonnedak komt kijken, rekening houdend met uw wensen en ambities. Maak gebruik van hun kennis en ervaring! En er is binnenkort een handleiding beschikbaar met veel tips en informatie. Stuur een mail naar ServicepuntZonSO@rotterdam.nl als u deze wenst te ontvangen.

De diensten van de zonadviseurs zijn gratis. Neem gerust contact op, ze komen graag bij u langs om de mogelijkheden te bespreken. U kunt Willem Buiter bereiken via 010 – 26 70 052 of emailadres ServicepuntZonSO@rotterdam.nl

Tegenwoordig (juni 2023) heeft een zonnepaneel van bijna 2 m2 oppervlakte (1,1 x 1,75m) een vermogen van ca. 430 Watt Piek. Dat wil zeggen dat er als de zon maximaal op zo’n paneel schijnt, 430 Watt geproduceerd wordt. Gericht op het zuiden wordt daarmee in Nederland jaarlijks ruim 400 Kilowattuur geproduceerd.

Als dat paneel op het oosten of het westen gericht ligt, zal dat ca. 15 % minder zijn. Als uw panelen op het zuiden gericht komen te liggen, deelt u uw verbruik door 400. Dan weet u hoeveel panelen u nodig heeft om uw jaarverbruik zelf te produceren.

Een zonnesysteem is een flinke investering. Van een kwalitatief zonnesysteem mag u verwachten dat het jarenlang probleemloos meegaat. We begrijpen dat u dan niet met de eerste de beste solar installateur in zee wil gaan. Er zijn in Nederland vele solar installateurs; grote en kleine, lokale en internationale spelers. De een is bijzonder goed in zonnesystemen voor woningen, de ander is gespecialiseerd in projecten vanaf 5.000 panelen. En er zijn installateurs die zich op complexe daken hebben toegelegd.

Voor iedere situatie is een geschikte partner te vinden. Referenties zijn daarbij erg belangrijk. Misschien heeft een buur-bedrijf al zonnepanelen naar tevredenheid? De zon-adviseurs van de gemeente helpen u graag bij het selecteren en contracteren van een goede leverancier.

Bekijk alvast deze informatie over installateurs:

Hier zijn verschillende oplossingen voor, maar het is altijd maatwerk-afhankelijk van de wensen en mogelijkheden:

 • U zou geld kunnen lenen (denk aan financial lease).
 • U zou een zonnesysteem kunnen huren.
 • U zou het zonnesysteem kunnen leasen via een ‘operational lease’ constructie.
 • U zou uw dak ter beschikking kunnen stellen aan een energiecoöperatie.

Iedere optie heeft zijn voor- en nadelen. Uw boekhouder kan hier vaak ook in adviseren. En ook de zon-adviseurs van Servicepunt Zon helpen u graag.

 • Laat altijd een bouwkundig constructeur de draagkracht beoordelen voordat u panelen gaat plaatsen. Een zonnesysteem op een plat dak weegt ca. 12-15 kg/m2, op een schuin dak ca. 10 kg/m2.
 • Kan het dak dit niet dragen, dan zijn er de volgende alternatieven:
  • Uw dak verstevigen (de Provincie Zuid Holland heeft hier financiële ondersteuning voor beschikbaar met de regeling Zonnig Zuid Holland).
  • De panelen met dakankers aan uw dak bevestigen i.p.v. ballasten. Dit is wat kostbaarder.
  • Kiezen voor lichtgewicht zonnepanelen gemaakt van kunststof i.p.v. glas. Denk hierbij aan merken als Solarge of Suman.
  • Een draagconstructie toepassen die steunt op gevels/sterke delen zoals RABLE.
  • Of misschien is het overkappen van de parkeerplaatsen met zonnepanelen een idee?

Over het algemeen worden zonnesystemen nu al binnen 2 tot 5 jaar terugverdiend en gaan ze ruim 20 jaar mee. Des te eerder uzelf gaat opwekken, des te eerder daalt uw energienota, en verduurzaamt u uw bedrijfsvoering. Veel ondernemers geven juist aan: “Dit had ik veel eerder moeten doen!”.

Afhankelijk van waar de zonnepanelen precies komen is er mogelijk een vergunning nodig. Neem in ieder geval contact op met DCMR Milieudienst Rijnmond. Zij kunnen aangeven welke aanvullende eisen er dan van toepassing zijn voor u.


Contact

Voor een afspraak met een van de zonadviseurs, bel 010-26 70 052. 
Of neem direct contact op met Willem Buiter via 06-20 59 47 41.

Een e-mail sturen kan ook: ServicepuntZonSO@rotterdam.nl

Meer over Zonne-energie

Ga direct naar:
Ga naar de inhoud