Translate
HomeNieuwsAfspraken over aanleg stadsverwarming Prinsenland-Het Lage Land eind 2023 verwacht

Afspraken over aanleg stadsverwarming Prinsenland-Het Lage Land eind 2023 verwacht

Prinsenland / Het Lage Land
Aardgasvrij
Monteur bij de deur
12 juni 2023
| Laatste update: 2 november 2023

Afspraken voor de aanleg stadsverwarming in Prinsenland en Het Lage Land worden eind 2023 verwacht. De gemeente Rotterdam werkt aan het aardgasvrij maken van de wijken Prinsenland en Het Lage Land. We werken hierbij samen met de gemeente Capelle aan den IJssel en woningcorporaties Havensteder en Woonstad Rotterdam. Het afgelopen jaar zijn er gesprekken gevoerd met Eneco als mogelijke warmteleverancier voor stadsverwarming. Tijdens de gesprekken kwam naar voren dat er meer duidelijkheid nodig is van de Rijksoverheid over de nieuwe Warmtewet voordat we de gesprekken kunnen afsluiten.

Afspraken rond nieuwe warmtewet

De Rijksoverheid heeft plannen voor nieuwe landelijke wet- en regelgeving. Dit staat straks in de nieuwe Warmtewet: de Wet collectieve warmtevoorzieningen (Wcw). Het is nog niet duidelijk wat er straks in de Wcw staat. Daarom is het onzeker hoe we verder kunnen met het aardgasvrij maken van wijken. Voordat we afspraken kunnen maken voor een wijk, willen de warmtebedrijven weten wat de nieuwe warmtewet voor hen betekent.

Daarom wil gemeente Rotterdam samen met de warmtebedrijven kijken we hoe we in de tussentijd kunnen samenwerken tot de nieuwe wetgeving er is. We willen hier zo snel mogelijk duidelijkheid over hebben. Daarna kunnen we verder om afspraken te maken met Eneco om Prinsenland, Het Lage Land en de Florabuurt en omgeving voor te bereiden en aan te sluiten op stadsverwarming. We verwachten eind 2023 deze afspraken te kunnen maken. Als we meer weten, dan informeren we u zo snel mogelijk.

Aanleg stadsverwarming

Afgelopen jaren zijn de Sterflats en Prinsessenflats in Prinsenland van Woonstad Rotterdam aangesloten op stadsverwarming. Als we eind 2023 afspraken kunnen maken met Eneco, start de voorbereiding voor de aanleg van stadsverwarming in het oosten en noorden van Prinsenland en Het Lage Land. Voor Prinsenland ten westen van het Prinsenpark en ten zuiden vanaf de Hattasingel en Nehrusingel wordt voorlopig niet gestart met de aanleg van stadsverwarming.

Wat kan ik zelf al doen?

U kunt uw huis vast voorbereiden op aardgasvrij. Dat kan bijvoorbeeld door uw huis te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen. Neem in uw plannen mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Dan kunt u kiezen voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken. De gemeente Rotterdam wil ook VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010: www.vve010.nl of bel 010 – 423 79 79. Als u een huis huurt, kunt u niet zelf isoleren of zonnepanelen op het dak leggen. U kunt dit wel bespreken met uw verhuurder.

Meer informatie

Meer informatie staat op duurzaam010.nl. Heeft u vragen? Neem dan contact op met de gemeentes via aardgasvrijPA@rotterdam.nl of duurzaam@capelleaandenijssel.nl.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud