In het kader van de energietransitie werkt de gemeente Rotterdam aan de opwek van schone energie. Volgens de doelstellingen uit de Regionale Energiestrategie (RES) levert Rotterdam een bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Samen met het Havenbedrijf Rotterdam kijkt de gemeente daarom ook naar de mogelijke locaties voor windenergie in het havengebied.
Een van die locaties is het gebied ten noorden van het Hartelkanaal, gelegen grofweg tussen afslag 11 en de Pionierkade, waar tussen 2005 en 2021 ook al acht windturbines stonden.
Actueel
Gemeente Rotterdam verleende op 10 september 2024 een omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan voor de bouw van twee windturbines. Wilt u bezwaar indienen tegen het besluit van de gemeente Rotterdam om de omgevingsvergunning te verlenen? Onderaan deze pagina leest u hoe u dit kunt doen.
Repowering windturbines Hartelkanaal
Tussen 2005 en 2021 stonden er acht windturbines tussen het Hartelkanaal en de Europaweg. In 2021 zijn de laatste van deze turbines verwijderd, omdat ze aan het einde van hun levensduur waren. In samenwerking met Havenbedrijf Rotterdam, de grondeigenaar, heeft Hartel III b.v. (een samenwerking tussen Rebel Group en Pondera) het initiatief genomen om op deze locatie de mogelijkheden voor een nieuwe ontwikkeling te verkennen. Begin 2023 is gestart met een onderzoek naar de haalbaarheid van nieuwe turbines op deze locatie. Eind 2023 heeft de initiatiefnemer een aanvraag voor een omgevingsvergunning bij de gemeente ingediend, die in september 2024 is verleend. Ook heeft initiatiefnemer toestemmingen aangevraagd in het kader van Wet natuurbescherming en de Wet beheer rijkswaterstaatwerken, bij respectievelijk de Provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat. Hierover zijn nog geen besluiten genomen.
Waarom windmolens?
Wereldwijd werken we aan het verminderen van onze impact op het klimaat. In Nederland is afgesproken dat we in 2030 55% minder CO2 uitstoten dan in 1990. Ook is de ambitie dat in 2030 1,5 miljoen huishoudens van het gasnet af zijn en dat in 2050 alle gebouwen in Nederland met duurzame warmte worden verwarmd (aardgasvrij). Dat vraagt iets van alle gemeenten.
Rotterdam draagt hieraan bij, met als doel een duurzame en schone stad te worden, waarin niet alleen wij, maar ook toekomstige generaties prettig wonen en werken. In 2050 is de stad klimaatneutraal: dat betekent dat hoe we dan leven, geen negatieve gevolgen heeft voor het klimaat. Denk hierbij aan elektrisch rijden, koken, verwarmen en koelen. Om dit te kunnen doen is veel schone energie nodig. We vervangen olie, kolen en aardgas door schone energiebronnen, zoals zonne- en windenergie. De opgave is groot, daarom werkt ook de gemeente aan windenergie op land.
Meer informatie
Wilt u op de hoogte gehouden worden en uitnodigingen ontvangen om mee te denken? Houdt deze pagina dan in de gaten of stuur een mail naar info@windparkhartel3.nl.
Als u ervoor kiest om uw gegevens met ons te delen om nieuws over dit project te ontvangen dan zullen deze gedeeld worden met de initiatiefnemer (Hartel III b.v.), de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam. Deze gegevens worden alleen gebruikt om informatie met u te delen over dit project.
Heeft u vragen voor de initiatiefnemer Hartel III b.v.? Stuur dan een e-mail naar info@windparkhartel3.nl. Vragen aan de gemeente Rotterdam kunt u stellen aan Jeroen Boudestijn via j.boudestijn1@rotterdam.nl. En vragen voor het Havenbedrijf Rotterdam kunt u stellen aan Derrick Dubbeld via d.dubbeld@portofrotterdam.nl.
Veel zaken hebben invloed op de planning. Toch geven we hieronder een voorlopige planning van het project. Ook leest u wanneer we u betrekken bij het proces.
Februari 2023 – december 2023
Voorbereidend onderzoek naar de mogelijkheden van windenergie op deze locatie. In dit onderzoek wordt onder andere gekeken naar de milieueffecten en technische mogelijkheden voor windenergie op deze locatie.
Juni 2023 – heden
Gesprekken met de (directe) omgeving en belanghebbenden.
4 december 2023
Informatiebijeenkomst omgeving. Tijdens deze bijeenkomst zijn omwonenden en ondernemers in de buurt bijgepraat over het project.
Eind december 2023
Indienen vergunningsaanvragen initiatiefnemers bij de gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat & Provincie Zuid-Holland.
December 2023 – september 2024
Behandeling vergunningaanvraag door gemeente Rotterdam. In deze periode kunnen nog nieuwe aandachtspunten worden toegevoegd aan de lopende onderzoeken en is er nog ruimte om zaken te bespreken en samen uit te werken met de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam en de omgeving. Als de vergunning wordt toegekend zal de omgeving hierover actief worden geïnformeerd.
2 september 2024
Informatiebijeenkomst omgeving. Tijdens deze bijeenkomst zijn omwonenden en ondernemers in de buurt bijgepraat over het project.
10 september 2024
Op 10 september 2024 is de omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan en de bouw van de twee windturbines verleend. Een afwijking van het bestemmingsplan is nodig, omdat één van de twee turbines 5 meter hoger wordt dan het bestemmingsplan toestaat.
Als alles volgens planning gaat, wekken de windturbines op zijn vroegst in 2026 de eerste stroom op. De omgeving wordt gedurende de voorbereiding en de bouw op de hoogte gehouden door de initiatiefnemers.
Op 10 september 2024 is de omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan en de bouw van de twee windturbines verleend. Een afwijking van het bestemmingsplan is nodig, omdat één van de twee turbines 5 meter hoger wordt dan het bestemmingsplan toestaat.
Wilt u een bezwaar indienen tegen dit besluit?
Belanghebbenden kunnen tegen het verleende besluit binnen zes weken na datum van verzending ervan een gemotiveerd en ondertekend bezwaarschrift indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders, T.a.v. de Algemene Bezwaarschriftencommissie, postbus 1011, 3000 BA te Rotterdam.
U kunt, indien u een bezwaarschrift bij het college heeft ingediend, een verzoek om voorlopige voorziening (schorsing) indienen bij: Rechtbank Rotterdam, sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM te Rotterdam. Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd. U wordt verzocht een kopie van het besluit mee te zenden.
U kunt uw bezwaarschrift ook online indienen via het webformulier op rotterdam.nl. U heeft daarvoor wel een DigiD-code, of als bedrijf een E-herkenning, nodig.