Translate

Wat wij doen

CO2-prestatieladder

HomeWat wij doenCO2-prestatieladderCO2-prestatieladder

Rotterdam levert de komende jaren een grote bijdrage aan het behalen van de Nederlandse klimaatdoelstelling. Daarvoor vraagt de gemeente inzet op allerlei vlakken en van alle partijen in de stad. Ook in onze eigen bedrijfsvoering. We gebruiken groene stroom, rijden elektrisch, wekken energie op en kopen maatschappelijk verantwoord in. Duurzaam denken en handelen is belangrijk in ons werk. Zo geven we als gemeente zelf het goede voorbeeld. Onze inspanningen monitoren we met de CO2-prestatieladder. Onderaan de pagina staat meer uitleg over de CO2 -prestatieladder.

CO2– en Energie Management Plan

Veel van de activiteiten van de gemeente Rotterdam kosten energie. Denk aan het verwarmen van onze gebouwen, de openbare verlichting op straat en het ophalen van huisvuil met onze vrachtauto’s. In het CO2– en Energie Management Plan beschrijven we de doelstellingen en plannen om de CO2-uitstoot van de gemeentelijke bedrijfsvoering te verminderen. Ze bevatten ook informatie over onze organisatie, deelname aan sector- en keteninitiatieven en een toelichting over hoe we werken aan continue verbetering:

Organisaties die zich laten certificeren volgens de CO2-Prestatieladder worden elk jaar getoetst door een onafhankelijke auditor. Rotterdam heeft in 2023 als eerste grote gemeente in Nederland het  CO2 bewust Certificaat niveau 3 behaald. En we groeien verder door naar CO2 bewust Certificaat niveau 4 (behaald in 2024) en niveau 5 (2025).

Voortgangsrapportage

De voortgangsrapportages laten zien hoe ver we zijn op weg naar onze doelstelling. We publiceren halfjaarlijks een korte update van ons energieverbruik en de CO2-voetafdruk. In de jaarrapportages gaan we dieper in op het effect van genomen maatregelen. Als het nodig is, kunnen we tijdig bijsturen.

* De tussenstand in 2024 laat een lichte daling zien van ons energieverbruik ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De uitstoot komt iets hoger uit, omdat we sinds kort ook de brandstofpassen meenemen in onze emissie administratie. We rijden wel steeds vaker elektrisch: een toename van 15% aan laadenergie.  Dit jaar monitoren we ook een deel van onze ketenuitstoot. Lees er meer over in de tussenrapportage 2024.

Innovatie

In 2024 stopte de doorontwikkeling van het ‘Connective Energy Network Tool – Rotterdam’ (CENT-R) richting een laadfunctionaliteit. Er is wel een nieuw ontwikkelproject binnen het domein van elektrisch laden. De restcapaciteit van het Rotterdamse OV-netwerk kun je namelijk gebruiken voor het laden van voertuigen. Gemeente Rotterdam en de RET ondertekenden hiervoor een intentieverklaring. De ontwikkeling van een zogenaamde E-OV-hub is urgent vanwege de toenemende druk op het aanwezige distributienet (netcongestie). Door een E-OV-hub wordt het openbare elektriciteitsnet minder belast. Bovendien kan de hub eraan bijdragen dat minder investeringen in het elektriciteitsnetwerk nodig zijn. Dat bespaart kosten en tijd want de aanleg van kabels in stedelijk gebied is heel complex.

De E-OV-hub is dus een netaansluiting op het RET stroomvoorzieningsnet voor het voeden van grotere laadpleinen of duurzame energiebronnen. Hiermee kunnen we de energie transitie versnellen, netcongestie beperken, kabel tracés verkorten en overlast beperken, tijd en geld besparen, laadpunten clusteren voor elektrische voertuigen én OV stimuleren.

De CO2-Prestatieladder is een instrument waarmee organisaties de duurzaamheid van hun activiteiten kunnen verbeteren. Het is ontwikkeld door de Nederlandse Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO). Elk half jaar publiceert de gemeente een verslag van het eigen energieverbruik en de CO2-uitstoot. En we stellen onszelf kritische vragen: hebben we de juiste focus, liggen we op koers en kloppen de gekozen maatregelen met onze ambities?

De ladder heeft vijf niveaus. Op dit moment zitten we op niveau 3. De focus ligt dan op wat we zelf doen of in eigendom hebben. Denk aan het energiegebruik van kantoorpanden, openbare verlichting en rioolgemalen, het brandstofverbruik van onze voertuigen en de uitstoot van dienstreizen. Hoger op de ladder wordt ook gekeken naar ketenuitstoot van bronnen die we als gemeente indirect kunnen beïnvloeden. We maken deze gegevens openbaar en nemen actief deel aan initiatieven tot vermindering van uitstoot in de sector. Hoe hoger op de ladder, hoe beter de activiteiten op het gebied van CO2-uitstoot zijn vastgelegd.

Met de CO2-Prestatieladder…

  • Krijgen we inzicht in het eigen energieverbruik en onze CO2-uitstoot.
  • Sturen we op maatregelen die het meeste opleveren.
  • Maken we halfjaarlijks de voortgang openbaar.
  • Werken we actief samen met andere gemeenten en bedrijven.

Meer over Energiebesparing

Ga direct naar:
Ga naar de inhoud