Translate
HomeVerhalenHet belang van toekomstbestendig wonen

Het belang van toekomstbestendig wonen

Rotterdam
Energiebesparing
Energietransitielening - Duurzaamheidswinkel
26 april 2021
| laatste update: 2 november 2023

Sinds 29 maart 2021 kunnen bestaande en nieuwe Rotterdamse woningeigenaren de Energietransitielening aanvragen, om hun huis duurzaam te verbeteren. Met subsidies, leningen en gratis advies wil de gemeente haar inwoners stimuleren om bij te dragen aan de duurzaamheidsopgave.

Jerry Wesemann doet dit ook, als Eigen Huis Coach en Adviseur bij de Duurzaamheidswinkel IJsselmonde. Hij vertelt waarom het belangrijk is om naar je huis te kijken in zijn geheel – van vloer tot dak en van beglazing tot verlichting – én een plan van aanpak te maken met oog op de toekomst. Want naast een lagere energierekening en comfort, zijn een gezond binnenklimaat en goed onderhouden woning net zo belangrijk!

Een beter huis begint bij jezelf

Voor Jerry is woningverbetering en -verduurzaming een sport, dat is snel duidelijk. In zijn duurzame eengezinswoning in IJsselmonde woont hij met veel plezier én een lage energierekening, van 50 euro per maand. Dat plezier gunt hij iedereen. Bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van gemeente Rotterdam treedt Jerry op als adviseur, in de rol als Eigen Huis Coach helpt hij huiseigenaren met het duurzaam verbeteren van hun woning. Hoewel veel mensen bij hem komen omdat ze hun huis willen verduurzamen in het kader van energiebesparing, kijkt Jerry breder. “Ik neem ook het onderhoud onder de loep, kijk naar het binnenklimaat en stel op basis van de mogelijkheden en wensen een rapport op. Noem het een totaaladvies.”

Voor vrijwel alle ingrepen die Jerry adviseert, kunnen bewoners aanspraak maken op de Energietransitielening die, ondanks de specifieke naam ervan, over meer gaat dan energiezuinig en aardgasvrij wonen alleen. Want beter isoleren en zonnepanelen zijn belangrijk, maar zorgen niet voor een toekomstbestendige woning. Daar is meer voor nodig, en Jerry weet wat. Hij ziet het als zijn taak om mensen verder te helpen en vindt het belangrijk dat bewoners weloverwogen de juiste stappen zetten, om zo betaalbaar en comfortabel te (blijven) wonen.

Duurzaamheidswinkel-Jerry


Energietransitielening

In eerste instantie was de Energietransitielening bedoeld om uitsluitend in te zetten voor de verduurzaming en het aardgasvrij maken van woningen, vertelt Jerry. “Maar hiervoor konden bewoners al terecht bij het landelijke Warmtefonds. Ik zag dat woningeigenaren juist behoefte hadden aan een financiering voor andere noodzakelijkheden als de woning vergroten, onderhoud plegen, asbest verwijderen of voor nieuwe installaties.” Jerry zag de bui al hangen: bewoners zouden geld lenen voor verduurzaming, maar liepen zo op termijn tegen andere woonproblemen aan. Hij stelde voor om de lening iets breder in te zetten, als lening voor een toekomstbestendige woning. Dat werd goed ontvangen. “Het is teamwork geweest tussen de afdeling Bouw- en Woningtoezicht en de afdeling Duurzaamheid. Mensen kunnen de lening nu gebruiken om hun woning daadwerkelijk toekomstbestendig te maken.”

Aan een breder in te zetten lening was behoefte, omdat er nu eenmaal veel opgaven liggen, vindt Jerry. “Dat geldt voor de energietransitie en noodzakelijk onderhoud, maar ook voor gezinnen in een te kleine woning die bijvoorbeeld een dakopbouw willen realiseren. Of woningzoekenden die een leuk huis in Rotterdam op het oog hebben en waar de lening doorslag kan geven om de woning direct duurzaam te verbeteren. Je hebt niet zomaar 30.000 euro in je binnenzak, dus zo’n lening komt dan goed uit: je kunt direct aan de slag en hoeft er niet nog jaren voor te sparen.” Mensen profiteren zo direct van het comfort van de verbeteringen én besparen op energiekosten, waarmee ze deels de maandlasten van de lening compenseren. Jerry: “En gebruik je de lening voor een woningvergroting? Dat scheelt de zoektocht naar een groter huis én je kunt in je eigen, vertrouwde buurt blijven wonen.”

Dé weg naar het toekomstbestendig maken van je huis

Door Rotterdammers de kans te geven om hun woning integraal te verbeteren, hoopt Jerry dat er meer natuurlijke momenten ontstaan om noodzakelijk onderhoud aan te pakken. “Veel mensen richten zich op het moderniseren van hun huis, noodzakelijk onderhoud wordt sneller vergeten. Totdat het te laat is en het dak lekt, bijvoorbeeld. Met deze lening hoop ik dat, als mensen hun dakbedekking moeten vervangen, ze het combineren met het aanbrengen van isolatie, het plaatsen van zonnepanelen en – ultiem – het vergroenen van hun dak met sedumbeplanting.” Het is dé weg naar het realiseren van een toekomstbestendig huis.

Jerry adviseert bewoners onder andere vanuit zijn post in de Duurzaamheidswinkel in winkelcentrum Keizerswaard in IJsselmonde. “Wat ik daarnaast doe, is het vertalen van bewonersbehoeften naar beleid. Dat is niet mijn officiële functie, maar ik vind het belangrijk. Ik zie welke behoeften en kansen er bestaan en bespreek met collega’s hoe we daarop kunnen reageren, met instrumenten die daarbij aansluiten. De Duurzaamheidswinkel is daar het directe gevolg van.” Daarnaast gaat Jerry op huisbezoek of organiseert hij informatiebijeenkomsten.

Zelf ook besparen

Privé is Jerry er ook veel mee bezig. Speuren naar bespaaropties is een heuse sport in huize Wesemann. “Ik houd niet van verspilling. Het grappige is dat ik er zelf ben ingerold. Als adviseur werkte ik eens aan een project waarbij isolatie een belangrijke rol speelde. Zo kreeg ik meer interesse in energiebesparing en ging ik me erin verdiepen. Maar het meeste leer ik van bewoners zelf.” Jerry adviseert, maar hoort op zijn beurt ook wat bewoners allemaal al doen aan energiebesparing en bouwde zo steeds meer kennis op over het onderwerp. Hij besluit lachend: “In plaats van cursussen volgen, kan ik beter meer huisbezoeken inplannen!”

Meer informatie en inspiratie over wonen in Rotterdam? Neem dan een kijkje op www.woneninrotterdam.nl
 
 
Jerry-Energietransitielening
 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud