Woont u in een woning die is gebouwd in de jaren 2000 tot nu? Dan heeft uw huis gemiddeld al energielabel A of B.
De woningen uit het eerste decennium van deze eeuw zijn al behoorlijk energiezuinig. Maatregelen zoals extra isolatie om de energiezuinigheid van de woning te verbeteren hebben dan ook een relatief klein effect. Het aanpassen of uitbreiden van de installaties naar een duurzamer alternatief kunt u wel over nadenken.
Uit welk jaar is mijn woning/gebouw?
Weet u niet in welk jaar uw woning of gebouw gebouwd is? Dit kunt u nagaan op de website van het Kadaster.
In deze eeuw kwam er steeds meer projectmatige woningbouw bij. Daarnaast werd veel geïnvesteerd in de zorgvuldige restauratie van vroeg twintigste-eeuwse woningbouw op het Noordereiland, in Bospolder en in Spangen. In Spangen kwam het voorbeeldige eerste Klushuizenproject tot stand, De Dichterlijke Vrijheid. De vraag naar vertrouwd aandoende, traditionele architectuur werd zichtbaar in de woningbouw van Bob van Reeth op het Noordereiland en het appartementengebouw aan de Boezemkade van Molenaar & Van Winden.
In deze bouwperiode zijn de bouwkundige kenmerken:
– houten, kunststof of aluminium kozijnen en deuren met HR+ glas
– de buitenmuren zijn goed geïsoleerd
– aandacht voor beperking luchtdoorlatendheid en warmteverlies door tocht
– dragende wanden en vloeren van beton
– de ventilatie meestal (gedeeltelijk) mechanisch uitgevoerd om aan de ventilatie eisen van het bouwbesluit te voldoen
– de kruipruimte is goed geïsoleerd
– goed geïsoleerde schuine of platte daken
– steeds vaker worden warmtepompen voor verwarming en warm tapwater gebruikt
– nieuwe wijken worden steeds vaker zonder gasnetwerk aangelegd en aangesloten op stadsverwarming
U kunt verschillende installatietechnische maatregelen nemen voor energiebesparing. Niet elke installatie is geschikt voor elk huishouden en ook de ligging van de woning speelt een rol. Er zijn verschillende opties.
- U kunt kiezen voor zonnepanelen: goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. De investering die hiervoor nodig is, is gemiddeld binnen zeven jaar terugverdiend. Controleer wel eerst of uw woning geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen.
- Huizen van begin eenentwintigste eeuw zijn standaard gasgestookt door middel van een individueel hoogrendementsketel (HR107). Als u verder wilt gaan met besparen kunt u voor een nog duurzamere installatie kiezen zoals een (hybride) warmtepomp, al dan niet gecombineerd met zonnepanelen en zonnecollectoren en overgaan op lagetemperatuurverwarming (LTV).
- Als u uw huis goed hebt geïsoleerd en de kierdichting goed is, is het wellicht mogelijk een (collectief) warmtepompsysteem met een bodembron te installeren. Deze installaties kunnen bijdragen aan een duurzamere woning die minder afhankelijk is van energievoorziening en verwarming met behulp van bronnen van buitenaf.
- U kunt ook kiezen voor ventilatie met zowel WTW (warmteterugwinning) als CO2-gestuurd.
Stel uw duurzaamheidsvraag op de pagina Duurzaamheidsloket.