Translate
HomeVerhalenDeze bewoner maakt haar woning klaar voor de toekomst

Deze bewoner maakt haar woning klaar voor de toekomst

Rotterdam
Energiebesparing
Thuis bij Ariane
19 november 2021
| laatste update: 2 november 2023

Ariane Lelieveld maakt haar appartement op de Schieweg klaar voor de toekomst met een lage rente lening van het Energietransitiefonds Rotterdam. Ze merkt gelijk het voordeel van isoleren: het tocht niet meer en de energierekening gaat omlaag.

Ariane wilde al langer het achterstallig onderhoud in haar woning aanpakken. Toen het zover was, moest het ook gelijk duurzaam besloot ze. Ariane: ‘Sinds ik zelf kinderen heb, wil ik ook hun wereld wat mooier maken. Dat is ook de aanleiding voor deze verbouwing.’


Half jaar niet thuis gewoond

Ariane woont op de Schieweg in een appartement met anderhalve verdieping. Tenminste, nu weer wel. Een groot deel van het afgelopen jaar woonde ze in een camper op de stadscamping in Rotterdam, om haar appartement te verbouwen. ‘Het was een hele ervaring om in de camper te wonen. Doordat je daar steeds met een beperkte hoeveelheid energie en water bent aangesloten ben je heel bewust van je eigen handelen en verbruik. Deze ervaring is veel waard als eerste stap in nog duurzamer leven.


Duurzame stappen

De woning van Ariane is onder meer goed geïsoleerd met veel aandacht voor een goede kierdichting. Dat levert meteen een flinke energiebesparing op. De kachel hoeft niet gelijk aan en kan ook veel lager dan eerst, ook nu het wat kouder wordt. Maar: er werd nog meer gedaan in haar huis. Zo liet ze een volledige warmtepomp én een energiezuinig ventilatiesysteem installeren. Ariane is er heel gelukkig mee: ‘De warmte blijft nu binnen hangen en er is geen koude luchtstroom door het huis. Het is alsof je een lekkere warme jas aan hebt, die goed is dichtgeritst.’

Om dit te kunnen betalen, maakte Ariane gebruik van het Energietransitiefonds van de gemeente. Rotterdammers die hun woning willen verduurzamen, kunnen bij dit fonds een lening aanvragen. ‘Dit heeft me echt geholpen om het laatste stuk van de verbouwing te kunnen betalen’, zegt Ariane.


Het Energietransitiefonds

Wilt u ook aan de slag met het verduurzamen van uw woning? Wilt u bijvoorbeeld zonnepanelen op uw dak of dubbel glas laten zetten? Of misschien wilt u overstappen op elektrisch koken of net als Ariane een warmtepomp laten installeren? Dan is het Energietransitiefonds wellicht iets voor u.

Het Energietransitiefonds verstrekt leningen met een lage rente aan duurzame projecten die de uitstoot van CO2 verminderen en woningen of bedrijfspanden verduurzamen. De lening kan gebruikt worden voor het verbeteren of verbouwen van uw huis en zelfs voor het aanleggen van een oplaadpunt voor een elektrische auto.

Om als woningeigenaar aanmerking te komen, moet u minimaal één energiebesparende en één woningverbeterende maatregel uitvoeren. Er zijn ook speciale energietransitieleningen voor VvE’s die met duurzaamheid aan de slag willen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud