Translate
Aardgasvrije wijk

Agniesebuurt

HomeAardgasvrije wijkenAgniesebuurt

In Nederland gebruiken we vaak aardgas om woningen te verwarmen, te koken en voor warm water. De Rijksoverheid heeft besloten dat we in 2050 hiervoor geen aardgas meer gebruiken in Nederland. In Rotterdam zijn we al aan de slag met de overstap naar aardgasvrij wonen. Aardgasvrij wonen betekent dat u geen aardgas gebruikt om uw huis te verwarmen, te koken en voor warm water. Daar werken we stap voor stap, wijk voor wijk naar toe. Voor de Agniesestraat en omgeving werkt de gemeente Rotterdam samen met warmteleverancier Eneco en woningcorporatie Havensteder.

Wilt u op de hoogte blijven? U kunt zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief via deze aanmeldlink.

De gemeente Rotterdam heeft onderzocht dat stadsverwarming voor veel gebieden de beste en goedkoopste mogelijkheid is om aardgas te vervangen. Dat is ook zo voor de Agniesestraat en omgeving. Bij stadsverwarming wordt er slim gebruik gemaakt van warmte die er al is. Zoals warmte uit de havens en van bedrijven. Via ondergrondse leidingen wordt deze warmte naar de wijk gebracht. Op deze manier worden zowel de woningen als het water in de keuken en badkamer verwarmd.

Door over te stappen op duurzamere energiebronnen, zoals restwarmte, zonne-energie en windkracht, verminderen we de CO2-uitstoot. Dat betekent dat we minder schadelijke stoffen in de lucht brengen en de aarde gezonder houden. Ook kan aardgas gevaarlijk zijn, denk aan open vuur, een gaslek en geisers. Door zonder aardgas te verwarmen en te koken wonen we veiliger, gezonder en duurzamer. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.

Gemeente Rotterdam vernieuwt het riool in een aantal straten in de Agniesebuurt. Ook gaat de gemeente de wijk vergroenen en maatregelen nemen tegen wateroverlast. Voor deze werkzaamheden gaan delen van straten open. Dit is een goed moment om werk te combineren en stadsverwarming in de grond aan te leggen. Dit wordt aangesloten op bestaande leidingen van stadsverwarming die al in de buurt liggen.

Het gaat om de volgende straten en huisnummers:

·         Agniesestraat, huisnummers 1 – 153, 2 – 142

·         Bergweg, huisnummers 290 – 310         

·         Heemsteêstraat, huisnummers 2 – 64, 25 – 117

·         Herlaerstraat, huisnummers 4 – 36, 5 – 29  

·         Noordsingel, huisnummers 96 – 248, 276 – 330

·         Teilingerstraat, huisnummers 1 – 43, 2 – 74

·         Vijverhofstraat, huisnummers 49 – 181

(riool is al vervangen) 

·         Wateringhestraat, huisnummers 1 – 39, 8 – 28

 

De eerste stap is het informeren van bewoners over de ambitie naar een aardgasvrije Agniesestraat en omgeving. De komende maanden ontvangt iedereen in het gebied meer informatie en een uitnodiging voor bijeenkomsten. Alleen bij voldoende belangstelling wordt het netwerk van stadsverwarming uitgebreid. De gecombineerde werkzaamheden van riool vernieuwing en aanleg stadsverwarming starten na de zomer van 2024. Vanaf 2025 verwachten we de eerste woningen aan te sluiten.

Huurder

Uw verhuurder (de woningcorporatie of een particuliere verhuurder, soms een Vereniging van Eigenaren) beslist over het aardgasvrij maken van uw woning. U kunt altijd contact zoeken uw verhuurder om te kijken wat er mogelijk is.

Particuliere verhuurder

Als particuliere verhuurder ben u verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van de woning. U kunt kiezen hoe u de woning aardgasvrij wilt maken: via het warmtenet of met een warmtepomp. Het is slim om eerst te checken of de gemeente plannen heeft om uw wijk aardgasvrij te maken. Als dat zo is, dan is het handig om hieraan mee te doen.

U moet er ook voor zorgen dat de huurder elektrisch kan koken.

Als de woning bij een VvE hoort, dan wordt een besluit samen genomen. Waarover precies wordt besloten is afhankelijk van de splitsingsakte en het huishoudelijk regelement. Dat verschilt per VvE.

Huiseigenaar

U bent zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van uw woning. En u mag zelf een duurzame oplossing voor aardgas kiezen. Wel krijgt u in de toekomst een aanbod van de gemeente om aan te sluiten op stadsverwarming, omdat dit de beste oplossing is voor de Agniesestraat en omgeving.

VvE

Bij stadsverwarming beslist de VvE over de aanleg van leidingen door bijvoorbeeld de gevel of gemeenschappelijke ruimtes. Zonder die goedkeuring kunt u niet verbouwen. Ook hebt u toestemming van de VvE nodig om van een eigen cv-ketel over te stappen op stadsverwarming.

De gemeente Rotterdam wil VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010: www.vve010.nl of 010 – 423 79 79.

Eigenaar binnen een VvE

Als eigenaar binnen een VvE beslist u zelf of u over wilt stappen op stadsverwarming. U tekent daarvoor een contract met de warmteleverancier voor de levering van de warmte. Bij een gezamenlijke ketel beslist de VvE over meer zaken. In het modelreglement en de splitsingsakte staat hoe de zaken in uw VvE zijn geregeld. Dit geldt voor de hele VvE.

Bent u lid van een VvE-bestuur of woont u in een VvE en wilt u hier meer over weten? Stuur dan een mail naar aardgasvrij_agniesebuurt@rotterdam.nl dan nemen we contact met u op.

De gemeente Rotterdam wil VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010: www.vve010.nl of 010 – 423 79 79.

Huurder

Als u een huis huurt, kunt u niet zomaar isoleren of zonnepanelen op het dak leggen. U kunt dit wel bespreken met uw verhuurder. Gelukkig is er nog veel meer mogelijk om uw huis duurzamer te maken:

 

Particuliere verhuurder

Als particuliere verhuurder zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik van een woning te verminderen. Zo kunnen de huurders maandelijks geld op hun energierekening besparen. Ook verbetert hun wooncomfort. Bekijk hier de mogelijkheden voor u.

 

Huiseigenaar

  • Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.
  • Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.
  • Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.
  • Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken.

 

VvE

Als VvE zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunnen de bewoners maandelijks geld op hun energierekening besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.

De gemeente Rotterdam wil VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010: www.vve010.nl of 010 – 423 79 79.

 

Eigenaar binnen een VvE

  • Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.
  • Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.
  • Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.
  • Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken.

De gemeente Rotterdam wil VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010: www.vve010.nl of bel 010 – 423 79 79.

Bij wonen zonder aardgas is het ook belangrijk om te kijken naar de keuken. Voor het koken is er één alternatief voor een gasfornuis, namelijk een elektrische kookplaat. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten.

Wilt u meer weten over elektrisch koken? Klik dan hier voor de folder! 

Op weg naar een aardgasvrije wijk zijn wij op zoek naar bewoners die met ons mee willen denken over de communicatie rondom het onderwerp aardgasvrij wonen. Het doel van de communicatie is om bewoners in de genoemde straten te informeren en ondersteunen bij de overstap naar een aardgasvrije woning. We willen er samen met u voor zorgen dat bewoners goed op de hoogte zijn. Uw ideeën hierover en kennis van de buurt zijn voor ons belangrijk. Zou u hierover een keer met ons willen meedenken? Laat het weten via: aardgasvrij_agniesebuurt@rotterdam.nl

Heeft u nog vragen over het aardgasvrij wonen in de Agniesestraat en omgeving? Neem dan gerust contact met ons op:
Email: aardgasvrij_agniesebuurt@rotterdam.nl
Telefoon: 010-2675010

Wilt u op de hoogte blijven? U kunt zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief via deze aanmeldlink

Kookdemonstratie

Bij aardgasvrij wonen gaat het naast verwarmen van de woning en water uit de kraan ook over koken. Koken zonder aardgas kan met een inductiekookplaat, een kookplaat op elektriciteit. Dat is soms even wennen. Koken op een inductiekookplaat werkt net iets andersdan met aardgas. Tijdens de gratis kookdemonstratie kunt u de hapjes proeven en ervaren hoe het is. Het eten smaakt net zo lekker.

Tijdens de kookdemonstratie kunt u zelf de inductiekookplaat testen. Een ervaren kok laat zien hoe het werkt en deelt handige tips. Iedereen uit de Agniesestraat en omgeving is welkom! Tijdens de kookdemonstratie is aandacht voor:

Tips voor het bereiden van smaakvolle gerechten.
Schoonhouden van de kookplaat en pannen.
Informatie over het overstappen van koken op gas naar koken op elektriciteit.

Komt u ook proeven en proberen? 
Datum: dinsdag 31 oktober
Tijd: 18.00-20.30 uur
Locatie: De Banier, Banierstraat 1

Inloopmomenten
Regelmatig is het voorlichtingsteam aardgasvrij wonen in de buurt voor informatie en het beantwoorden van vragen. De komende inloopmomenten zijn in De Banier, Banierstraat 1. Het team is aanwezig op:

■ Vrijdag 27 oktober, 10.00 – 12.00 uur
■ Dinsdag 31 oktober, 18.00 – 20.30 uur
Tijdens deze inloop is er ook een gratis kookdemonstratie.

Heeft u in de tussentijd vragen? Neem dan contact met ons op!

Email: aardgasvrij_agniesebuurt@rotterdam.nl
Telefoon: 010-267501

Wat betaalt u nu aan energie per maand? Wat gaat u straks met stadsverwarming betalen? Dat verschilt per huishouden. Hieronder vindt u een handige rekentool waarmee u de jaarlijkse kosten voor stadsverwarming kunt uitrekenen en vergelijken met uw huidige kosten voor verwarmen met aardgas.  Wilt u liever samen met een adviseur de berekening uitvoeren? Dat kan. Neem contact met ons op voor het maken van een (persoonlijke) afspraak. 

Rekentool Stadsverwarming

Toekomstige evenementen en bijeenkomsten in uw wijk

Ga direct naar:
Ga naar de inhoud